Асен Василев: Съкращения за чиновници, край на заплатите в плик

Ще има таван за заплатите на шефове на болници
Обновена: 5 дек 2021 19:05 | 5 дек 2021 19:02, Александър Попов
383
Асен Василев: Съкращения за чиновници, край на заплатите в плик
Снимка: БГНЕС

Четирите партии, които водят коалиционните преговори, са стигнали до съгласие да бъдат намалени щатните бройки в държавната администрация с 15%, съобщи съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев пред bTV.

Това означава, че 30 000 чиновници ще бъдат съкратени.

Днес стана ясно, че министерствата вече са разпределени между четирите партии, като всяка ще излъчи министър и екип. Именно те ще трябва и да предложат кои щатове да бъдат закрити.

Основно това щяло да стане чрез елиминирането на едни и същи дирекции в отделните ведомства и използването на т.нар. споделени услуги.

Ще има промяна в заплатите на директорите на държавни болници, като те ще бъдат обвързани с минималната, която се дава в здравното заведение, което ръководят. Ако най-ниската заплата на санитар е 1000 лв. например, то тогава шефът на болницата ще взема 10 000-15 000 лева. Ако иска заплата от 100 000 лева, ще трябва да даде 10 000 на санитаря, посочи Василев.

Той разкри, че няма да се реализира искането на ДБ за намаляване на данъчните ставки.

"Отпадат данък уикенд и данъка върху лихвите, които са много глупави. Прие се да има много засилени глоби и криминализиране на плащането в плик. Когато се тегли кредит над 10 хиляди лева да се праща веднага към НАП", . Това каза Асен Василев от "Продължаваме промяната" в "120 минути" по bTV.

"Банките не подават такава информация в реално време към НАП. Искаме това да се случва в реално време и да се отреагира веднага. Ако видим, че има фирми, които всеки петък теглят по 50 хиляди лева, това дава ясен сигнал, че там стават нерегламентирани плащания. Там приехме ограничение, ако касата не излиза с 5 лв. да не се слага глоба. Да се увеличат ваучерите. Малките фирми може да не плащат кеш, а да плащат с ваучери", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още по темата: Асен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
1
 
! Отговори
И трета насока: преди 2 години
Има на теритоята на Република България около 50000 учители в публичното образование, 15000 и повече от тях са полагали робски труд ,(неплатен) през последните 14 години и ще взема тези два милиарда, както и Хага и Страсбург и Люксембург от всички вас ,- СДС, БСП, ГЕРБ, ДПС, НДСВ (особено от тях и златните пломби ще им взема) но ще платят обезщетенията на тези хора и богаташчета забогатели и ще ви ги вземат, защото това е държава в ЕС в 21 век, образованието е приоритет и в нея няма робски труд
230
0
 
9
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Вече не им трябват, имат си машини за изборите.
229
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е добра идея да се забраняват заплатите в кеш. Фирмите и работниците трябва сами да имат възможност да се плащат възнагражденията по желания от тях начин. Василев не иска да се справи с корупцията по нормалния начин и иска да ограничава избора на хората защото така му е най-лесно. Това е много лошо поведение.
228
2
 
18
 
! Отговори
Как не разбирахте преди 2 години
700 000 работят за държавата и никой не иска да ги пипа и тези не искат. Просто нямат избор, няма пари. Малко останаха индианците и трябва да се редуцира бройката на маловажните вождове.
227
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работя в клон на частна фирма и отговарям за около 80 човек.Върша работа на ТРЗ,счетоводител,чов.ресурси,съставям графици,пиша надници,оформям отчети,водя кореспонденция с контрагентите,ледя за спазване на договора от двете страни,вземам решения на регионално ниво,подържам автопарк и т.н. При добра организация на работния процес,поне 30 % от работното ми време е свободно. Така,че съкращения на държавните търтеи на макс!
226
3
 
18
 
! Отговори
моля? преди 2 години
Съкращения? Тази няма да стане, казвам го още сега. Аз съм луд на тема рибарство, скиторене в съседни градове през лятото, например с цел шопинг. Обичам басейните. Обичам емоциите в работно време със служебната кола. Средно за 1 месец аз навъртам по 1000 км. Е, ако не съм чиновник, кой ще ми плаща горивото, а кой ще ми дава допълнително материално стимулиране (ДМС), 13 и 14 заплата, командировки в чужбина ..? Питам !
225
4
 
13
 
! Отговори
240 преди 2 години
Първо да съкрати тиквите в парламента, както искаше Слави,но взе, че стана един от тях.
224
3
 
5
 
! Отговори
Марин преди 2 години
До 236 по времето на комунизма беше пълен хаос. Червдни ***
223
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Без драми Ами то вече и няма кой да работи ,та затова безработицата рекордно ниска .Дойде демокрацията и работа до гроб . Разбира се ,това не се отнася за правилигированите ,,социялно слабите и социялно слабите,, с ТЕЛК !.... А ония *** комунистите ,10 г. миньор...пенсионер...60 трудови дни в ТКЗС то ,за ,,домакините ,едно година трудов стаж ,овчар 10г ...пенсионер .....Втора категория ,50 г за жените ,55 за мъжете ....и никакви ,,социялно слаби ,,...всичко на работа ...***,нали ?
222
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на социализма, когато бяхме около 9 милиона, у нас е имало около 54 000 чиновника. Хем бяхме повече хора за административно обслужване, при това нямаше и съвременната техника - компютри, комуникации и всяка административна дейност се осъществяваше ръчно, а документите се пишеха на пишещи машини без възможност за Copy - Paste.И сега ние в 5.36 милионна България, се пръкваме с около 9 пъти повече чиновници...
221
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не забравите и тия на пенсия и заплата.
220
1
 
25
 
! Отговори
Няма да се получи преди 2 години
До ДА СЕ ОТЪРВЕМ Три нови министерства ще отварят - на лунните затъмнения, на кривите краставици и на оперението на пингвините. - това е все щат, не отварят будка за ведтници. Виж само колко зам.-председатели на Парламента подредиха, столовете не им стигнаха. И вицепремиерите са повечко от предишните. А това със "съкращението" на аминистрацията сме го гледали вече. Съкракщват бройки да махнат старите, после - нови дирекции създават и назначават свои. Балансът винаги е на плюс, няма отърване!
219
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
преди час четох 30% сега 15 а до утре сигурно ще са 5 % , сма после ще го назначат в новодъздадените министерства.
218
15
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 2 години
Аз затова гласувам за тиквата, защото оня неговия плешовец от габрово решаваше всичко с назначаване на още хора. Вдигнаха и заплатите, демек малко работа за много пари. Пак ще пусна бюлетина за гербавите, защото искам аз да дъм добре.
217
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чрез създаване на нови министерства, как ли ще се случи... ?
216
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай боже, ама не вярвам докато не видя.
215
6
 
11
 
! Отговори
И втора насока: преди 2 години
Онова време, което преди време вие всички отричахте 1945-1990 е единственото управление, което е било местно, наше управление с мисъл за българите и всички племена тук! И сега като част от ЕС не забравяйте, че каквото и да се диктува отвън и да е приоритет на съюза, каквото е приоритет на България може да е по-важно!
214
5
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Добри идеи.Дано да се реализират.
213
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Станислав - не само Стани. Ти трябва да си получиш и фиш за заплатата. Защото си се трудил, спазвал си законите, допринесъл си за бизнеса. Получаваш си фиш - там пише осигуровки, еди колко си лева, заплата - нам си колко лева. И така нататък. Всичко трябва да е чисто. Както е нормалното. Така ще намалеят злоупотребите на работодателите към работниците. Аз имах един работодател, който ми плащаше надница всеки ден, един ден просто реши да спре да ми плаща - умрях от глад няколко дена. Пеерac.
212
0
 
20
 
! Отговори
JNS преди 2 години
Ще ми се да каже и нещо за социалните помощи,най вече за ромите и фалшивите ТЕЛК-ове