Асен Василев: Съкращения за чиновници, край на заплатите в плик

Ще има таван за заплатите на шефове на болници
Обновена: 5 дек 2021 19:05 | 5 дек 2021 19:02, Александър Попов
383
Асен Василев: Съкращения за чиновници, край на заплатите в плик
Снимка: БГНЕС

Четирите партии, които водят коалиционните преговори, са стигнали до съгласие да бъдат намалени щатните бройки в държавната администрация с 15%, съобщи съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев пред bTV.

Това означава, че 30 000 чиновници ще бъдат съкратени.

Днес стана ясно, че министерствата вече са разпределени между четирите партии, като всяка ще излъчи министър и екип. Именно те ще трябва и да предложат кои щатове да бъдат закрити.

Основно това щяло да стане чрез елиминирането на едни и същи дирекции в отделните ведомства и използването на т.нар. споделени услуги.

Ще има промяна в заплатите на директорите на държавни болници, като те ще бъдат обвързани с минималната, която се дава в здравното заведение, което ръководят. Ако най-ниската заплата на санитар е 1000 лв. например, то тогава шефът на болницата ще взема 10 000-15 000 лева. Ако иска заплата от 100 000 лева, ще трябва да даде 10 000 на санитаря, посочи Василев.

Той разкри, че няма да се реализира искането на ДБ за намаляване на данъчните ставки.

"Отпадат данък уикенд и данъка върху лихвите, които са много глупави. Прие се да има много засилени глоби и криминализиране на плащането в плик. Когато се тегли кредит над 10 хиляди лева да се праща веднага към НАП", . Това каза Асен Василев от "Продължаваме промяната" в "120 минути" по bTV.

"Банките не подават такава информация в реално време към НАП. Искаме това да се случва в реално време и да се отреагира веднага. Ако видим, че има фирми, които всеки петък теглят по 50 хиляди лева, това дава ясен сигнал, че там стават нерегламентирани плащания. Там приехме ограничение, ако касата не излиза с 5 лв. да не се слага глоба. Да се увеличат ваучерите. Малките фирми може да не плащат кеш, а да плащат с ваучери", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още по темата: Асен Василев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правете квото щете бе, но от 30 000 съкратени държавата ще е на загуба с 90% за 1 година
190
5
 
15
 
! Отговори
Ужас преди 2 години
О, не ..! Имам чувството, че тези нови млади хора ще ни принудят на стари години да работим. То за 30 год. аз бях като хамелеон, в ролята на сервилен чиновник към шефовете. Проблеми нямах, поне до сега. На работа почти не ходех, но бях ценен чиновник за банкети и хапки. Какъв бизнес да захвана след като аз не желая да се подлагам на риск, на напрежение, да оставям до късно на работа. При ББ беше много хубаво, уредих и двамата сина на държавна работа, снахите ме дариха с внуци, а тези ще ни карат
189
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има близо 15 хил. търтея в София дето хем пенсионери, хем още на държавна службичка! Режи кокорко с голямата ножица!
188
2
 
20
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Асан е дърт ерген .... само Спецов му е приятел :)))
187
3
 
7
 
! Отговори
" Седемте смърт преди 2 години
Похот - РадевЧревоугодие - АсенАлчност РашковЛенност -шефа на НСГняв Ристю БойкикевГорделивост - Киро и АсенЗавист Нинова
186
14
 
17
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Идея си нямате колко е натоварена администрацията, особено с малоумното управление на служебните. Тепърва ще усетите дедовия, когато махнат 30000 служителя и затънат до шията с ла@#$
185
4
 
20
 
! Отговори
Няма морал ! преди 2 години
Чиновниците не са проблем, а това, че няма морал ! Радев назначил любовницата си на две заплати - няма проблем, Кирчо и Радев нарушават Конституцията според ВАС-няма проблем, Кокорчо назначил любовника си за шеф на НАП - няма проблем
184
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шопите масово са се бетонирали цялата рода на държавна хранилка! Съкращавай Асенчо, няма цяла България да ги храни шопите мързеливи!
183
2
 
16
 
! Отговори
Задават се протести преди 2 години
Ще има протести под наслов "Карат ни да работим?! От къде на къде!!!" - прави бяха от ГЕРБ, че зимата ще им е тежка. Ама така е - който не работи.. знаете.
182
7
 
18
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
И дано тези 30 000 търтея да не са последните съкратени ! Браво !
181
3
 
13
 
! Отговори
Ще става и по-зле ! преди 2 години
Тепърва ще сърбаме попарата на харманлийския селянин от Славяново !
180
4
 
10
 
! Отговори
Кой ти даде кръста преди 2 години
Асене Християнин ли си или комунист?
179
4
 
21
 
! Отговори
Държавен чиновник преди 2 години
Държавната работа е доста сладка - ходиш на работа, интернет, фейс, приказки с приятелчета, командировки в чужбина, то езиците не са ни даденост, но обичаме да бездействаме и да се наслаждаваме на живота. За 5 дни се случва, че и за 5 ст работа не вършим, но за сметка на това има 13 и 14 заплата, на всяко тримесечие и парички за безделие. Море, време за душата, връзки. Да бъда откровен - ако има и 49% съкращения, но простете това няма да се отрази на българската икономика. Искам да остана чиновн
178
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Признавам, че съм доста активен да плюя кирчо и кокорко! Обаче това последното ми харесва! Режи гадната администрация кокорко, с теб съм!
177
4
 
16
 
! Отговори
ЕЖЕГОДНО преди 2 години
Ежегодно наливаме по 2 КТБ-та в администрацията на ГЕРБ. ЧЕГЪРКАЙ СМЕЛО, КОКО!
176
1
 
11
 
! Отговори
д-р Радева преди 2 години
Българите обичат да ги лъжат. Тогава защо не харесват ромите?
175
6
 
9
 
! Отговори
Не е работа за Христ преди 2 години
Хляба и ножа са у вас преценявайте и режете, но знайте едно всичко на този свят се връща - за инфо " Седемте смъртни гряха"
174
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ти Асенчо от къде имаше пари да учиш в Харвърд
173
5
 
16
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
Заплатите в плик са проблемът на България, а не държавните служители. 30 000 служители не решават никакъв проблем и със сигурност няма да се случи. Ще пенсионират , ще съкратят незаети места и толкова.
172
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И само някой наивен да не си помисли, че след като има съкращения, то ще има повече пари за българите. Не, наивни балъчета. За вас няма да има нищо. Просто ще се увеличат заплатите на правителството.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe