По-малкото държавни служители могат да са с по-висока заплата

Да бъде ли намален броя на администрацията, коментират специалисти
7 дек 2021 14:40, Петя Славова
68
По-малкото държавни служители могат да са с по-висока заплата
Снимка: БГНЕС

Преди да бъде готов съставът на новото правителство се заговори за съкращение на държавни служители до края на 2022 г. Тази идея породи одобрение от една страна и недоволство от друга.

"Трябва да си зададем въпроса защо се прави подобно нещо? Има три ясни цели – да се освободи място за новата клиентела, за „нашите хора”.  Подобно нещо е правено и преди. На второ място – някои действия, които се плащат през бюджета, да бъдат аутсорсвани. Обикновено става дума за счетоводни и правни услуги. Третата цел е да бъде "нахранена тълпата". Това коментира пред Нова тв президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Според него, подобна идея не е добра, особено със заявката на три нови министерства.

" Съкращаването на държавната администрация е наложително и не трябва да се отлага. Това намерение не е нещо ново под слънцето", обясни и зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

По думите му, така ще се съберат най-ефективно данъци и такси с минимално разходи, а "бюрокрацията ражда бюрокрация".

"Не се подобрява качеството на услугата. Чиновникът лимитира скоростта и качеството на услугата с присъствието си. Премахването на гишето ще премахне  и хранителната среда за корупцията. Електронизацията  ускорява и намалява  цената на услугата, а по-малкият брой на служителите ще увеличи заплатите на останалите работещи и ще направи професията по-привлекателна", категоричен е той.

Според него така ще се увеличи прозрачността и ефективността пред гражданите и фирмите.


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
3
 
! Отговори
Така е .. преди 1 месец
До Анонимен 59 Браво 59 . Точно така е. До скоро бях държавен служител.Пазеха се по 5-6 незаети свободни места и съкращаваха тях. Така се избягваше съкращение на хора. По малкото служители теглеха хомота. Сега тенденцията се обърна. Заради мизерните заплати вече двама напуснаха , а нови не идват.
66
0
 
2
 
! Отговори
Помня преди 1 месец
До Анонимен 46 Абсолютно си прав. Назначенията са политически.Конкурсите са за определен човек. И при Живков беше така. Дори и по лошо.
65
0
 
3
 
! Отговори
Съвет преди 1 месец
На първо време да се изчистят всички пенсионери държавни служители, независимо от ранга който заемат. И в МВР и армията най вече. Други 600 000 безполезна армия от охранители.Частниците ако имат нужда да си плащат на охранители , но държавата не.Не си спомням при Живков дори ДСК да е била охранявана.
64
0
 
1
 
! Отговори
Инспектор преди 1 месец
До Анонимен 31 Ако си гласувал за ПП ,опитай да станеш държавен служител да видиш какви добри пари взимат. Като начинаещ ще започнеш с 700 лв. Нямо прослужени години , няма клас. Сполай ти.
63
3
 
6
 
! Отговори
хммм преди 1 месец
Добре, но нека имат и забрана да работят на държавна работа в срок от 5г. например. Защо ли? Защото при съкращение на държавен служител, същият ще получи до 6 брутни заплати + неизползвания си платен отпуск. По груби сметки ако средната заплата е 1800 това 10800 лв. от обезщетението + 2-3хил. от отпуската. Да не стане така, че даден служител ще го съкратят, ще прибере 13-14хил. лв и след два три месеца на борсата ще се появи пак на държавна служба другаде...
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Проверих заповедта никъде не пише че зад гише може да се работи без маска, напротив търговските обекти са посочени изрично.
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има да кажем Министерството на отбраната примерно 10000 обекта нуждаещи се от охрана. Доскоро сами си ги охраняваха, но един ден някой умник предложил да има съкращения и готово. Съкращават охраната и вместо да плащат примерно средно по 5000 лева на месец за охрана на един обект, започват да плащат по 100000 или 200000 лева на частни охранителни фирми "спечелили с конкурс". Задачата е изпълнена, служителите са по-малко....
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съкращаването на служители е един от начините за източване на обществени средства и увеличаване на корупцията.
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работех на едно място в един отдел, който по щат трябваше да е от 19 човека, а ние бяхме 11 и се скъсвахме от работа. Никакви по-големи заплати не видяхме, както сега лъжат някои. Бяхме само 11, а не 19, заради ниските заплати, въпреки че имаше конкурс след конкурс за работа при нас. Явяват се хора, но като чуят каква заплата се предлага, веднага се отказваха. Интересно кого ще съкращават в тази ситуация?!
58
0
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Преди време там, където работех на държавна работа намалиха яко служителите, а ние бяхме много. Какво направиха? Съкратиха чистачките, ел.техниците, асансьорните техници и програмистите. Тяхната дейност се пие от външни фирми, на практика от душите чистачки, техници и програмисти, но вместо да плащат примерно 400000 лева на година на програмистите, плащаха по няколко милиона на външните фирми. Същото и с останалите.
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опитът показва, че когато говорят за съкращаване, то съкращаване няма, а има увеличаване на броя на чиновниците, а и няма как да е по друг начин след като непрекъснато се бълват нови изисквания по линия на ЕС. В момента има огромен недостиг на чиновници, което е очаквано заради мизерните им заплати.
56
0
 
1
 
! Отговори
до 52 преди 1 месец
Рашко, ти си бе авер.
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирчо и Кокорчо почват зле. Ще изгонят 30 хиляди и ще назначат свои хора 30 хиляди.
54
1
 
0
 
! Отговори
купен синдикалист преди 1 месец
синдикатите дет защитават съкращенията да почнат д аси плащат държавните обекти които ползват безпалтно и отдават под наем -правителството да отдели внимание не да търси комфорт.Кво значи големи заплати и по малко персонал -той досега беше 1 работи трим асе разтриват сколите да си търкат някои органи .първо съкращени еи после атестати и зпалатити някои н е,могат д аговорят български правилно
53
0
 
2
 
! Отговори
До 49 преди 1 месец
Да, или както се случи с онези нещастници от борда на ДКК. Като не знаят какво да пращат на прокуратурата ...
52
2
 
0
 
! Отговори
предложител преди 1 месец
До :)). Ами мислех за по-високи данъци и нормативно ограничаване броя на недвижимите имоти на едно лице. До 19, примерно. Но и твоята версия заслужава внимание. Както казах, аз имам и други предложения - депутати, президентски съветници, интериорни дизайнери, мениджъри - клатикори колкото щеш. Една национализация би решила тези въпроси по-всеобхватно, така да се каже. И креативно, както е модерно:)
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един си написал името и цялата рода му сложила плюсове. Това е форум.
50
0
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 46 преди 1 месец
Тези конкурси са като онези за редовните докторантури в БАН. Печелят ги калинки роднини на този и онзи професор или нечии протежета.После тези калинчета-малинчета заякват, укрепват се позициите им, те самите след време стават шефове и започват да настаняват на благи длъжности свои протежета.Подредят ли се поне две поколения калинки, имаме вече кауза пердута, също като БАН. Хем ядат бюджетни пари, хем не вършат онова, за което им се плаща, ами и пречат на малцината кадърни да свършат нещо полезно
49
1
 
3
 
! Отговори
:)) преди 1 месец
До предложител - Как ще съкратиш рентиерите? Като направиш нова национализация ли?
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само чиновниците са проблем. Виждат се престъпления но хората не подават сигнал защото няма смисъл. Те не само че не се разкриват защото са свързани лица ами може да обвинят човека който го е видял.Например трафика на мигранти и наркотрафикантите.