Политолог: Свръхамбициозен старт, прогноза за 4 г. мандат на кабинета е прибързана

Нека правителството да започне да работи и чак тогава ще стане ясно
Обновена: 9 дек 2021 07:11 | 9 дек 2021 07:03, Елка Василева
106

Видяхме свръхамбициозен старт, който мина през много декларации и някаква трета затихваща заключителна фаза на предизборна кампания с тази седмица на публични преговори. Всъщност това не бяха преговори, а последни издихания на емоциите. Това каза политологът Любомир Стефанов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.  

Преговорните екипи сглобиха онези точки, по които разбрахме, че има съгласие, в тази заявка за управленска програма, каза Стефанов. "Не я наричам програма. Надявам се, когато представят Министерски съвет със структура, с лица, ще чуем управленската програма. Засега за мен това е политическа платформа с добри намерения".

Още по темата

"Седем заместник-председателя на НС, петима вицепремиери, както се казва - добре, няма лошо. За съжаление започва да ми напомня на нещо, което много пъти сме дискутирали с вас: "Дебнем се, да се хванем. Не си вярваме и на всяка крачка слагаме капани". Това означава, че управленската програма, когато я видим и политическата платформа, около която се събира мнозинството и ще структурира управляваща коалиция, е май много пожелателна и твърде много бързаме с фанфарите и чинелите, за да аплодираме тази промяна", посочи политологът .

Засега всякакви прогнози и очаквания този кабинет да издържи пълния си четиригодишен мандат звучат нереалистично, категоричен бе Стефанов. "Нека правителството да се затрупа с работа", да започне да работи и чак тогава ще стане ясно дали ще остане четири години, защото "заявки всеки може да прави".

"Точно така трябва да се говори - не разочароваш тези, които са ти гласували доверие и вдъхваш увереност в инвеститорите и в бизнеса. От друга страна, в тази турболентна ситуация, без да сме видели наистина какво могат, прогноза за четиригодишен мандат наистина е прибързана", смята политологът.

Относно напрежението около Крим Стефанов каза, че "поради географията си Украйна е подходяща за мащабни, военни учения". "Друг е въпросът дали не искат да подкрепят сепаратистите и да дегизират армията като местни и да влязат в онези територии, които и без това са размирни понастоящем - Донецк и Луганск. Но директно навлизане на руска армия не си го представям".

По думите на политолога, ако става въпрос за изчакване мочурливата земя да замръзне през януари, остава да се надяваме, че това не е вярно, защото "като нищо може да избухне трета световна войн заради един замръзнал път". "Надявам се да не е така и руснаците да искат нещо, отново демонстрирайки претенциите си по техния си начин".

"Въпросът е страните, които преговарят с Русия, в случая очевидно НАТО, да разчетат правилно сигнала и първо да им кажа, че така не се прави и второ, че когато искат нещо, хубаво е да го кажат направо", каза Стефанов.

Издънихме ли се много пред съюзниците с това, че в предизборния дебат президентът каза, че Крим е руски? Как ще си получава депутатската заплата Пеевски? "Проява на лош вкус и отчаян ход" от страна на неговата партия ли е поставянето му в парламента? Ще има ли втвърдяване на европейската политика спрямо хора като Качински в Полша, като Орбан в Унгария, като Салвини в Италия и като Борисов в България? Ще се мине ли на ново ниво там, където се среща много рязко разминаване между нормативните реалности в съюза, изискванията и задълженията?  

Вижте целия коментар във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
21
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Нещо отложиха избора на ново ръководство на ДБ и БСП.
10
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най важно е да не замъкнат 4-5 милиарда към руски фирми.
9
7
 
19
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До Останете си здрави === Оказа се ама нанай :))) Ей така винаги ви лъжат комунистите. Сега света им крив, че са некадърни и като дойдат на власт всякакви цени хвърчат до небесата. Нали имам приятели в Холандия, Англия и Франция. Никакви цени на нищо не са се качили. Ни на храна, ни на ток. Защото ги управляват умни хора и имат механизми да противодействат на покачената руска газ или някои продукти. Тук се използва за извинение, че не знаят какво да правят и оставят всичко на самотек
8
5
 
17
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Няма нужда от чегъртане на Герб калинките вече станаха от ПП.
7
20
 
6
 
! Отговори
анализатор преди 2 години
Проклети да сте с вашите герберастки клетви-няма да проработи правителството,да видим как ще наравят,те нищо не разбират,само аз /шебека от банкя/ съм подготвен,само герб е партия,и пр.За ваше неудоволствие ще има правителство,ще изкара целия мандат,и ще има възмездие за кражбите и грабежите на обществени пари-арести, и затвор за неграмотника от банкя, и неговите приближени.Продължавайте да ревете като магерата,това ви отива проклети герберасти-айдуци.
6
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазара е нашия министър председател. Радев е като грамфон с една плоча.
5
4
 
19
 
! Отговори
Тралала преди 2 години
Много умни и красиви, не си проверят дипломи, дисертации, фирми, гражданството и т.н. Вече всички са голяма любов срещу съответното заплащане.
4
10
 
9
 
! Отговори
Останете си здрави преди 2 години
Няма никакво значение кой ще е в състава на министерски съвет. Важното е колко ми е пенсията и колко струва хляба в магазина, а това се оказа че зависи от външни фактори.
3
8
 
23
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Умен човек е този политолог. Като вижда как стартираха череповите фигурантчета с летящ старт на цените на всичко само за 7 месеца и знае, че тази тенденция ако се задържи ще бягат пак през задния вход с белите автобуси. От 1-ви януари, ново 6-то покачване на тока, юни още едно, защото всяка година юни си го качват. Храната като продължи и тя да поскъпва, олиото да стане 5 лв и хляба три, чакайте на Мукавей да изкарат 4 години тези некадърници с интернет дипломи
2
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тия цени дето летят нагоре,ако и до пролетта изкарат пак добре.
1
2
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 2 години
Мен ме е страх че децата не ходят на училище и Маккедония ни краде историята.