Кирил Петков пред "Шпигел": Който все още вярва в идеологии, дава почивка на мозъка си

ПП трудно може да бъде поставена вляво или вдясно
8 дек 2021 08:20, Нели Христова
417
Кирил Петков пред "Шпигел": Който все още вярва в идеологии, дава почивка на мозъка си
Снимка: БГНЕС

41-годишният Кирил Петков се превърна в изненадващия победител на парламентарните избори в България - вече третите за тази година, с партията си "Продължаваме промяната", която беше основана едва през есента.

Подобно на своя колега Асен Василев, Петков живее от години в САЩ и двамата имат дипломи от елитния американски университет Харвард. Начело на колоритна четирипартийна коалиция бизнесменът Петков иска още следващата седмица да бъде избран за ръководител на правителството в затъналата в корупция България, пише германското списание „Шпигел“ в анонса към първото си следизборно интервю с Кирил Петков.

Петков споделя, че коалицията все още не е напълно готова, но е приключила работата на 18 работни групи, „чиито преговори бяха излъчени онлайн и бяха прозрачни за всички“. „Това е новост в България. Опитваме се да обединим точка по точка четири партии с много различен исторически опит и различни програми“, каза той. Въпреки че сред преговарящите са и социалистите – наследници на някогашната БКП, Петков подчерта, че по-важна е готовността му той да поеме поста на министър-председател, а неговият съратник Асен Василев да стане министър на финансите и вицепремиер, отговарящ за енергетиката и икономиката - един вид суперминистър.

Дали фактът, че двама възпитаници на Харвард ще застанат начело на най-бедната държава в ЕС означава, че оттук нататък нещата трябва да тръгнат нагоре, пита „Шпигел“.

„С Асен Василев се познаваме от 2006 г., от Харвардския университет. И оттогава преподаваме тук, в България, по така наречената "Харвардска програма". И така, вече 15 години проповядваме какво може да се случи с тази малка, прекрасна страна България. В политическо отношение с Асен работим на принципа "четири очи" - не се взема решение, което не е одобрено от другия. Това служи за целите на контрола“, обясни Петков.

Той уточни, че не само в Западна, но и в някои части на Източна Европа е възприеман като лъч на надежда в борбата с ендемичната корупция, благодарение на опита си в чужбина.

По отношение на ориентацията на младата си партия в политическото пространство Кирил Петков заяви, че тя трудно може да бъде поставена вляво или вдясно, което е добре. „Който все още вярва в идеологии, дава почивка на мозъка си“, смята той.

На въпроса за същността на марката „Продължаваме промяната“ Кирил Петков отговори, че българските граждани са приели него и Асен Василев и техните позиции срещу корупцията като обещание.

„Нашата запазена марка трябва да бъде да спазваме обещанията си. Не можем да обещаем богатство за всички, но можем да обещаем упорита работа и нулева толерантност към корупцията. Ще прилагаме закона безмилостно. Искаме да превърнем петното на корупцията върху България в позитив - като запазена марка на страна, която е преодоляла този проблем“, заяви бъдещият премиер на България.

Въпреки че много преди него са говорили същото, разликата е, че те ще започнат работа от самото начало. Партията му отказва финансова подкрепа от заинтересовани покровители, както отказва и кадрова подкрепа или предложение за гарантирани гласове анблок. „Няма човек, който да ми се обади и да ми каже: "Кириле, сега трябва да направиш това или онова““, подчерта той. Младият политик наблегна и върху факта, че. Защо можем да си позволим да много от хората в основния екип са завършили програмата на Харвард България. Сред тях има адвокати, лекари, хора от IT сектора.

Партията на управлявалия 12 години страната Бойко Борисов – бивш бодигард на комунистическия лидер Тодор Живков, все още е втора политическа сила, а негови привърженици работят в държавната администрация и медиите. В отговор на въпроса как ще постъпят с тях, Кирил Петков отговори:

„През 32-те години след падането на комунизма през 1989 г. партиите се сменяха, но на сцената винаги доминират едни и същи политически вдъхновители - хора с добри връзки и пари. Не сме се занимавали с никого от тях. Ще успеят ли да ни спрат? Ще видим.“

Що се отнася до подкрепа на „Продължаваме промяната“ за провеждане на прокурорски разследвания срещу бившия премиер Борисов и неговото обкръжение, Петков каза, че искат напълно независима и ефективна съдебна система. „Против съм да се призовава за разследване срещу конкретно лице. Но ще ни е необходим един наистина безспорен главен прокурор. Най-добре би било сегашният да се оттегли доброволно“, каза той.

На забележката, че оптимизмът му е заразителен и в същото време наивен, Кирил Петков каза, че едва ли преди осем месеца някой си е мислел, че ще спечелят изборите. „Ние сме оптимисти, това е вярно. Но повечето от държавните служители в министерствата не са корумпирани. Става въпрос само за няколко души. Трябва да се справим с тези няколко гнили ябълки. Ние обаче няма да управляваме сами и тази коалиция ще бъде трудна задача.“

По въпроса за разнородния състав на коалицията и бързите успехи, които трябва да постигне правителството, Кирил Петков каза, че се надява коалиционното споразумение да бъде подписано бързо. В идеалния случай в края на следващата седмица България би могла да има ново правителство. „Нямаме време за губене“, заяви той. Що се отнася до участието на социалистите в бъдещото управление, Петков подчерта, че те не са на власт от дълго време и не са били на ключови позиции, което е предимство.

Партията на бившия премиер Борисов, която до голяма степен е отговорна за плачевното състояние на България, е член на Европейската народна партия и по този начин е сестринска партия на германския ХДС.

В отговор на въпроса какво означава това от гледна точка на предполагаемата западна ценностна система, Кирил Петков призна, че партията му си задава същия въпрос: Какви ценности всъщност защитава това партийно семейство? Има ли незаконна търговия с гласове в Европейския парламент в замяна на затваряне на очите пред корупцията?

Според него, в случая с България това е така. Тези, които дават парите на ЕС, без да проверяват дали в страната реципиент функционира правовата държава, допринасят за проблемите. За това трябва да се говори, България вече няма да бъде мълчалив партньор в най-отдалечения край на Европа. Между другото, един от недостатъците беше, че Бойко Борисов не знае английски, уточни Кирил Петков.

Що се отнася до стабилността на демокрацията в България, при положение че новосформирана партия е спечелила изборите от първия път, той каза, че в случая по-скоро имаме добра новина: На избирателите им е омръзнало всичко останало.

„През четирите месеца, в които Асен и аз бяхме министри, разкрихме голямата измамна схема на Българската банка за развитие, както и измамите при пътните проекти. Очевидно е, че хората искат промяна“, подчерта Кирил Петков.

Фактът, че съседна Румъния, опустошена от десетилетията на управление на Чаушеску, сега е в по-добро икономическо положение от България, означава, че не се работи правилно със субсидиите. Те или отиват в частни джобове, или в неправилни проекти. „Но през четирите месеца, в които бяхме част от служебното правителство, икономическият растеж беше 10%“, каза той.

Кирил Петков призна, че личната му мотивация е потенциала на България. „Ние сме част от най-големия вътрешен пазар в света. Имаме добри хора. Дразня се, когато виждам неизползвания потенциал. Не мога да понасям да слушам за България като най-бедната страна в ЕС", каза той.

Много млади и добре образовани хора напускат България и трябва да бъдат върнати, смята Петков и даде за пример партията си, в която голяма част от членовете са се завърнали от чужбина.

„Шпигел“ не подмина и темата за пандемията, като подчерта, че България е с най-висок коефициент на смъртност на глава от населението сред жертвите на COVID-19 и с най-нисък процент на ваксиниране в ЕС.

По повод стратегията на бъдещото управление по този въпрос Кирил Петков уточни, че тя е много ясна: хората са слабо информирани, не вярват на системата и често имат вече съществуващи заболявания. „Трябва да обучаваме, да привличаме най-добрите експерти, да провеждаме агресивни маркетингови кампании, да създаваме стимули за определени целеви групи.“

Аналогичен подход препоръчва и по отношение на присъединяването България към Еврозоната. На гражданите трябва да се обяснят предимствата и недостатъците, трябва да се уточни колко дълго може да продължи преходният етап, през който ще има и двете валути. „Искаме еврото възможно най-скоро, без да притискаме нашите съграждани. Хората трябва да разберат, че след това ще можем много по-лесно да привличаме инвестиции в България, защото рисковете от валутните колебания ще отпаднат“, каза Петков.

В интервюто не е подмината и темата за РС Македония, като се поставя въпросът дали бъдещото правителство ще промени нещо по този въпрос.

В отговор Кирил Петков каза, че трябва да се създадат работни групи, които да заседават в продължение на шест месеца, така че не само националистите от двете страни да имат думата. „Защо няма полети и железопътна връзка между София и Скопие? Нека говорим повече за икономиката, отколкото за различни интерпретации на общата история. Или за учебниците на Северна Македония, в които се казва, че българите са фашисти. Ако сега дадем зелена светлина за преговори за присъединяване без обсъждане, това само ще засили националистите от двата лагера. Разчитаме на преговори вместо на пропаганда“, категоричен е Кирил Петков.


417
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПП =шарлатаните пак лъжат.
353
3
 
0
 
! Отговори
Антоним преди 1 година
Бойко Борисов не само не знае англииски и какъвто и да е чужд език, той и български език не знае. Кой нае колко ни се подиграват дори преводачите, като му слушат диалектните плямпаници.
352
1
 
3
 
! Отговори
Демократ преди 1 година
Къде сме тръгнали с комунисти правителство да правим???
351
0
 
0
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
До пияницата мистик 381А-аа, ти недей така. За да дадеш 50 хиляди $ подкуп, значи се занимаваш с търговия с наркотици. Ако е така, аз ще съм първият, който ще иска арестуването ти и тикването ти в затвора!
350
6
 
1
 
! Отговори
ИТН преди 1 година
Добре че ние свалихме ГЕРБ и направихме път на образованите хора. Без чалга нищо не става.
349
6
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
Целта на Продължаваме Пpocтoтиитe е ясна - овладяване на съдебната власт, безнаказани кражби до пълно изпразване на държавната хазна, връщане на бял кон на Дубайския и на Белградския бандити, обявяването им едва ли не за "спасители" на народа.
348
4
 
4
 
! Отговори
Но комент преди 1 година
затъналата в корупция България, ... 12г ГЕРБ...
347
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преписването на статии - сега от Шпигел - показва интелектуалната немощ на журналистите да направят собствени приноси по темата и види до слабоумни твърдения като . . . . рисковете от валутните колебания ще отпаднат! Моля! Лева е свързан с марката а тя има твърд курс към еврото! По голями глупости сутрин не бях чел отдавна! Добър ден!
346
2
 
0
 
! Отговори
до 385 преди 1 година
не знам далие НИК но като чета какво пишеш псевдонима много ти приляга
345
2
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
До 384 === Ахахахахахахахаха, сам съм си сложил този НИК, онуфрий :)))) Толкова си спрял, че даже и това не знаеш, че всеки сам си слага при регистрацията име, каквото иска. Абе що сте толкова пp0сти бе, другаре :)))
344
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до383 сега се усетих защо ти викат ПИЯНИЦА МИСТИК
343
2
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
До 382 === Ами аз съм ти отговорил под теб точно, ама вие другарите сте чукча писател, не читател. Айде пак за безмозъчните още веднъж де. ИЗОБЩО НЕ МИ ДРЕМЕ КОЙ КРАДЕ, КАКВА Е КОРУПЦИЯТА (лично аз я смятам за полезна, защото с нея нещата се задвижват бързо и без чакане на тежката администрация), КОЙ КАКВИ ХОРА НА КАКВИ ПОСТОВЕ СЛАГА. Интересува ме водката Белуга да не я качват, че беше 100лв, сега е 140, както и храната да е както си беше при Борисов. Сега зацепиха ли ти двете гънки?
342
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гербучи вие не спите ли кога налазихте като *** целият форум правителството още не е съставено и не е почнало а вие говорите само негативи ами вие какво направихте като бяхте толкова години на власт КОРУПЦИЯ КРАЖБИ НАШИ ХОРА ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТА А БОЛНИЦИТЕ ГИ НАПРАВИХТЕ АСЪЛ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА бедният стана по беден за сметка на милионите евра които някъде потънаха но всички знаем къде
341
4
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Когато бях в Перу, държава, в която няма абсолютно никаква индустрия и производство, през 2016 МРЗ тогава им беше 500$. Цените по-евтини от нашите. И мрънкаха, че били бедни, а виждах, че са поне 3 пъти по-добре от нас. И то икономика само от туризъм - Мачу Пикчу, платото Наска, езерото Титикака, джунглата, пирамидите и мавзолеите им. И като ни хвана полицията за каквото вършехме и ни се полагаше по 10 години в затвора, ни пуснаха срещу 50 000$. И какво му е лошото да живееш в корумпирана държав
340
3
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Промяната освен че ще е да набутат до чистачката в администрацията всички да са фигурантчета, ами най-важната и основната им цел е да махнат Гешев, че много им пречи, да си сложат техен фигурант и да променят законите така, че да може Черепа, Мустака и братя Галеви да се върнат от там, където ги натири лошия Боко. Това е най-главната им и основна цел. Абсолютно нищо друго.
339
2
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 година
Аз като практик ме интересува само едно. Дали тези аджамии, като преборят корупцията...ахахаха, колко смешно ми става само и направят промяната като сложат навсякъде техни хора, защото то това ще е промяната, цените на всичко ще паднат ли? Ще се качат ли пенсиите и заплатите, за да не сме вече най-бедните в ЕС :))) Щото ако всичко продължи както го започнаха преди 7 месеца със скок в цените на всичко, предпочитам да живея в затънала от корупция държава и без никаква промяна, но на старите цени
338
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на пп! Изпечатах си цялото му интервю! И си избърсах задните части с него. Пълни аматьори!
337
4
 
9
 
! Отговори
Иван преди 1 година
ПП е партията на оня негодник дето избяга в Дубай.Търчи Лъжито от Канада бодряшки гледа и ,,строи" елитарната си демокрация.Усмихнатия лъжец с конската глава и уста на ламя.Ей,че т.Ъ..по самонадеяно К.о ***.. ле.Как можете да вярвате на тоя бо..клу.. к бе?!
336
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Човек на Божков!
335
3
 
6
 
! Отговори
hitko преди 1 година
Тоз дърводелец, философ ли ще става или ще работи в ползу народу! Големи лозунги, а сега ще разпределят повинността между коалиционните партии, че като се осе,рат да могат да хвърлят помията и по другите.*** какъв спец по икономика е, че да става Вице точно в тази сфера. Типично за Съветската школа,...специалисти по всичко. Резултата го видяхме, а сега 3 поколения плащат несполучливия опит на Русия от феодализъм да пропусне капитализма и да прегърне комунизма.