Кирил Петков отива на Европейския съвет в Брюксел вместо Радев

Той ще дебютира заедно с новия канцлер на Германия
Обновена: 13 дек 2021 09:32 | 12 дек 2021 21:53, Нели Христова
331
Кирил Петков отива на  Европейския съвет в Брюксел вместо Радев
Снимка: БГНЕС

Кирил Петков ще смени президента Румен Радев като представител на България на последния за тази година Европейски съвет в Брюксел в четвъртък, ако парламентът одобри новото правителство. Заседанието на лидерите на европейските държави е насрочено за 16 декември, четвъртък, съобщават от "24 часа"

По право на европейските съвети участва министър-председателят на България, а по изключение президентът ходи, когато в страната управлява служебно правителство. Досега бе предвидено именно Румен Радев да представлява България на последния съвет за тази година. В България дори имаше спекулации, че встъпването в длъжност на новото правителство ще бъде забавено, за да може държавният глава да защитава в Брюксел българското вето срещу започването на разговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония.

Лидерът на “Продължаваме промяната” и най-вероятен нов премиер Кирил Петков обаче държи той да отиде на съвета и да преговаря с останалите европейски лидери. Той ще дебютира на Европейски съвет заедно с новия канцлер на Германия Олаф Шолц, който пък бе одобрен от Бундестага през миналата седмица.

Позицията на България по отношение на Северна Македония остава непроменена, обяви Петков в събота при представянето на проекта за свое правителство. Тя обаче трябва да бъде надградена, така че да е в полза и на двете държави, добави кандидатът за нов премиер.

В Брюксел Петков обаче ще трябва да защитава одобрената от служебното правителство рамкова българска позиция. България одобрява започването на преговори за присъединяване към ЕС за Албания, но не и за Македония, реши миналата седмица служебното правителство.

Очаква се обаче Франция, която поема председателството на ЕС от началото на 2022 г., да предложи нов план за решаване на проблемите между България и РС Македония.

Освен ветото над Скопие Кирил Петков ще обсъжда с останалите европейски лидери управлението на пандемията и намаляване валидността на зелените сертификати за ваксинация от година на 9 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
204
21
 
26
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ- В БЕДСТВИЕ преди 2 години
НА ТЕРЕН - НЯМА НИКОЙ.... ПРЕЗИДЕНТ, ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР.... НИКОЙ.............. БОЙКО - НЯМАШЕ БЕДСТВИЕ, НА КОЕТО ОЩЕ В ПЪРВИЯ ЧАС БЕШЕ НА ЛИНИЯ И ВЗЕМАШЕ МЕРКИ....... СЕГАШНИТЕ-СА ПЪЛНИ БЪЛГАРО*УБИЙЦИ...... .
203
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тъкмо там ще го видят такъв какъвто е. Тук нещата се размазаха и всеки гледа това което иска да види.
202
8
 
22
 
! Отговори
ганьо преди 2 години
За да се на/дуп.и за северна македония
201
6
 
27
 
! Отговори
5ку преди 2 години
Почна се с Балкантурист
200
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този младеж Петков наистина стартира с фалстарт в политиката с лъжите си за гражданството, но сега яко ще дръпне напред България и ще оправдае говеждит... пардон големите надежди на народа.
199
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той само да вземе да приеме глупостите, които въведоха продажните политици в Германия и Австрия относно пандемията и тогава може изобщо да не се връща в бг! Там да си стои!
198
9
 
30
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 2 години
Радев му казал: на европейските срещи ще ходиш ти канадец, а пък аз на руските срещи.
197
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаете ли защо в ЕС неразбират българската позиция за Македония.... Ми щото баце не знае английски, а и той си призна, че *** и, че ние сме прости.
196
9
 
19
 
! Отговори
д преди 2 години
Интересно как в ЕС ,ще приемат един екземпляр извършил престъпление против конституцията на РЕПУБЛОКА БЪЛГАРИЯ
195
15
 
26
 
! Отговори
Далай Лама преди 2 години
Хе,хе ! Тук някакви пишат с възторг за Кико Канадеца ! Това перекенде ще потопи още по-дълбоко България ! Само гледайте ! Знаел езици !!!! Да, знае как да лиже с език ! Това видяхме и от клипчетата на Фигуранта с близане на плеймейтки! Оргията продължава ,другаре!
194
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стискам палци на Петков. Дано не го питат в Брюксел чий е Крим, че кой знае какви глупости ще наговори като президента ни.
193
5
 
39
 
! Отговори
Gabi преди 2 години
Имам едни предчувствия, дано да не е така, но продадоха българския народ без да го уводомят и без да го питат дали е съгласен
192
6
 
20
 
! Отговори
Новинар преди 2 години
Кико Канадеца отива в Брюксел да уведоми Европа , че вече е разстрелял Борисов и да не си правят сметки за него. Също така и ще направи 7-8 лицеви опори , за да го приемат за юнак.
191
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде герберчета,излизайте от чата,и свършете малко работа!Упражнявайте се да се трудите,ще ви се наложи!
190
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде започна предаването на България. Затова бързаха май, да се срещнат с кукловодите, да им засвидетелстват вярност, и да обещаят на чичо Сам и ЕС, че ще пуснем Македония и ще приемем Истанбулската Конвенция.
189
30
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
давай ,кире,мачкай мафиятаа, реват като мачета
188
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За герботрола не съществува друг бог освен банкянския ***. той му дава да суче, обгрижва го, когато следобед му се доспи пред компютъра и му слага стотинки в джоба да си купи баничка. Герботролът не може да си представи, че този кеф може някога да свърши, затова боготвори своя невеж идол и по цял ден пръска отрова в интернет с надеждата, че някой ще повярва на глупистите му
187
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вземе Кокорчо с него, страхувам се да не го преметнат мошетата!
186
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха ... нямало да го погледнат, ако ррезберат, че ... А Тиквата, бивш и настоящ мафиот, член на СИК, член на БКП отказал да се деполитизира, собственик на собствени репресивни фирми, доказан (чрез съд!) лъжец, ходеше редовно там да се занимава с простотии като бай *** да продава мускали?
185
20
 
27
 
! Отговори
Хохохоооо преди 2 години
АБЕ, ТИ ЛИ СИ "ИЗБРАНИЯ"..... ЩОТО АКО. НЕ БЕШЕ ДАЛАВЕРАТА С МАШИНИТЕ----ЩЕШЕ ОЩЕ ДА ЛЕЖИШ ,КАТО МАРКУЧ НА ЖЪЛТИТЕ ПАВЕТА.... ХАХАХААА...