Кирил Петков отива на Европейския съвет в Брюксел вместо Радев

Той ще дебютира заедно с новия канцлер на Германия
Обновена: 13 дек 2021 09:32 | 12 дек 2021 21:53, Нели Христова
331
Кирил Петков отива на  Европейския съвет в Брюксел вместо Радев
Снимка: БГНЕС

Кирил Петков ще смени президента Румен Радев като представител на България на последния за тази година Европейски съвет в Брюксел в четвъртък, ако парламентът одобри новото правителство. Заседанието на лидерите на европейските държави е насрочено за 16 декември, четвъртък, съобщават от "24 часа"

По право на европейските съвети участва министър-председателят на България, а по изключение президентът ходи, когато в страната управлява служебно правителство. Досега бе предвидено именно Румен Радев да представлява България на последния съвет за тази година. В България дори имаше спекулации, че встъпването в длъжност на новото правителство ще бъде забавено, за да може държавният глава да защитава в Брюксел българското вето срещу започването на разговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония.

Лидерът на “Продължаваме промяната” и най-вероятен нов премиер Кирил Петков обаче държи той да отиде на съвета и да преговаря с останалите европейски лидери. Той ще дебютира на Европейски съвет заедно с новия канцлер на Германия Олаф Шолц, който пък бе одобрен от Бундестага през миналата седмица.

Позицията на България по отношение на Северна Македония остава непроменена, обяви Петков в събота при представянето на проекта за свое правителство. Тя обаче трябва да бъде надградена, така че да е в полза и на двете държави, добави кандидатът за нов премиер.

В Брюксел Петков обаче ще трябва да защитава одобрената от служебното правителство рамкова българска позиция. България одобрява започването на преговори за присъединяване към ЕС за Албания, но не и за Македония, реши миналата седмица служебното правителство.

Очаква се обаче Франция, която поема председателството на ЕС от началото на 2022 г., да предложи нов план за решаване на проблемите между България и РС Македония.

Освен ветото над Скопие Кирил Петков ще обсъжда с останалите европейски лидери управлението на пандемията и намаляване валидността на зелените сертификати за ваксинация от година на 9 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Арестувайте незабавно Тиквата и да се надяваме, че някой съкилийник-ром ще го намушка при свада в затвора!
143
2
 
4
 
! Отговори
Кикорко преди 2 години
"намаляване валидността на зелените сертификати за ваксинация от година на 9 месеца". Давай - каква Ваканция за Маскираните Р0бе?!
142
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бат кирчо е зел тубичкатя с вазелинко и както той сапунисва кокорка и го боде в кафевата точко така и него че го сапуниса макаронеца. красавци мамини. а макятата ще отпрашат с българската история и ще ни се смеят още 1000 години бъдещите келяфи албански ханъми. факайте палците македоналдци.
141
0
 
3
 
! Отговори
opa преди 2 години
До Нови ЗакониГлупости, всеки трябва да има право на глас, а това, че има разни *** дето си продават гласовете е въпрос на манталитет.
140
6
 
6
 
! Отговори
Нови Закони преди 2 години
Трябва да направим един нов закон - държавни служители и други зависими от партии да нямат право да гласуват на избори.
139
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До видял си И *** млади здрави републики на победилия Путинизъм. Убеден съм че много ще ти хореса в ДНР или ЛНР.
138
21
 
12
 
! Отговори
Избирател на Киро преди 2 години
Дъртите дето гласуваха за СДС и НДСВ сега ни казват да не вярваме на Киро. Ами на кого да вярваме бе? На ГЕРБ ли? време ви е за пенсия.
137
8
 
3
 
! Отговори
видял си преди 2 години
60 години си видял всичките правителства и какво полезно постигна с твоите наблюдения? Нямаш думата вече. Времената се смениха. По-добре смени плочата. До гуша ни дойде от вашата "демокрация" дето беше пълен цирк.
136
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Видял съм всичките правителства през последните 60 години в България, наслушал съм се как ще построим комунизма през 1980 или как ще станем Швейцария на Балканите или как ще направим федерация с Гърция или как ще изпратим астронавти на Луната. При Кирчо нямаше особено големи издънки в обещанията освен нулевата толерантност към корупцията. Корупцията в България е неизкоренима поради причината че корените и са в Москва и няма как да я изкореним без окончателното скъсване с вечната дружба.ъ
135
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След финтовете на бойко, народа си хареса топките на Чорапа. Време е и химн да стане чалгата нека ме боли. Лоша работа, в България всичко се върти в кръг и е дошло пак времето на комунистите
134
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Детройт би трябвало да е Детроа (проток).
133
11
 
12
 
! Отговори
по-далече от Русия преди 2 години
Хората искат да станем нормална европейска държава, а не мафиотска руска провинция.Импичмънт на проводника на руските интереси Грипен Решетников Радеф !
132
3
 
10
 
! Отговори
Р.Радеф-балалайка преди 2 години
Балалайка - руски музикален инструмент.
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Кажи им така! - оригинален прочит. Това май си е точно така.
130
10
 
6
 
! Отговори
Успех преди 2 години
Успех на Киро!
129
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само лоши новини тъпота.
128
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Горкия наивник, ще бъде използван от Чорапа и слугите му
127
5
 
10
 
! Отговори
Беновска пипа преди 2 години
Много по-добре Кирил Петков да представлява България, отколкото недоразумението Румен Радев! Вярно, че Кирчо говори по детски наивно и изглежда несериозно, но при всички положения е по-добре.
126
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В това правителство има пет много верни човека на Радев които задължително ще продължат външнополитическия му курс който се изчерпва с три думи *Крим е руски*. Това са господата Янев, Рашков, Петков, Василев и госпожата външен министър. Така че няма начин да не ядосат хората с парите от Запад. А пък ядосат ли ги вътрешнополитическият им провал е гарантиран и ще чуваме от Петков само ободрителното "пАри няма действайте"
125
6
 
4
 
! Отговори
ПКП преди 2 години
Партията на селяните в България(герб) потъва с 200