Кирил Петков отива на Европейския съвет в Брюксел вместо Радев

Той ще дебютира заедно с новия канцлер на Германия
Обновена: 13 дек 2021 09:32 | 12 дек 2021 21:53, Нели Христова
331
Кирил Петков отива на  Европейския съвет в Брюксел вместо Радев
Снимка: БГНЕС

Кирил Петков ще смени президента Румен Радев като представител на България на последния за тази година Европейски съвет в Брюксел в четвъртък, ако парламентът одобри новото правителство. Заседанието на лидерите на европейските държави е насрочено за 16 декември, четвъртък, съобщават от "24 часа"

По право на европейските съвети участва министър-председателят на България, а по изключение президентът ходи, когато в страната управлява служебно правителство. Досега бе предвидено именно Румен Радев да представлява България на последния съвет за тази година. В България дори имаше спекулации, че встъпването в длъжност на новото правителство ще бъде забавено, за да може държавният глава да защитава в Брюксел българското вето срещу започването на разговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония.

Лидерът на “Продължаваме промяната” и най-вероятен нов премиер Кирил Петков обаче държи той да отиде на съвета и да преговаря с останалите европейски лидери. Той ще дебютира на Европейски съвет заедно с новия канцлер на Германия Олаф Шолц, който пък бе одобрен от Бундестага през миналата седмица.

Позицията на България по отношение на Северна Македония остава непроменена, обяви Петков в събота при представянето на проекта за свое правителство. Тя обаче трябва да бъде надградена, така че да е в полза и на двете държави, добави кандидатът за нов премиер.

В Брюксел Петков обаче ще трябва да защитава одобрената от служебното правителство рамкова българска позиция. България одобрява започването на преговори за присъединяване към ЕС за Албания, но не и за Македония, реши миналата седмица служебното правителство.

Очаква се обаче Франция, която поема председателството на ЕС от началото на 2022 г., да предложи нов план за решаване на проблемите между България и РС Македония.

Освен ветото над Скопие Кирил Петков ще обсъжда с останалите европейски лидери управлението на пандемията и намаляване валидността на зелените сертификати за ваксинация от година на 9 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
224
0
 
2
 
! Отговори
Аа преди 2 години
Крачка напред,две назад!Деса дека да показва роклите?
223
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най, Най -голямия гъзолизец и лъжлив миризливец !
222
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е че може да говори на чист английски с ясно изразен (източно)европейски акцент.
221
8
 
2
 
! Отговори
Тролове активирани преди 2 години
То тая новина откога се изясни, тука още пишат *** :D :D :D Явно им е наредено да атакуват по всички форнтове Президента и новите. Кокал не се пуска явно, а пари статуквото си има бол...всеки ден разбираме как... Ако четем коментарите в България 90% харесват ГЕРБ и ДПС, а то на изборите ... се видя колко ги харесват (и то пак успяха да купуват гласове и да насилват хората да гласуват за тях със зависимости и заплахи). Ама хората знаят ;)
220
4
 
5
 
! Отговори
Проверявайте фактите преди 2 години
Сайтът нещо е избързал да пише (непрофесионално, но...).Радев ще ходи и това е официално.И всъщност е много по-добре - Правителство на 2 дни - министрите още нямат екипи, камо ли да са запознати с нещата.А там ще се решават важни въпроси - за РСМ-то, за ядрената енергия и т.н.Крайно време е хората да проумеят, че фактите не се променят според мненията и желанията на който и да било!Харесвате Радев или не - той е подготвен (и всъщност доста добре отстоява позициите ни) и е най-добре да е той
219
8
 
10
 
! Отговори
Дайте Шанс... преди 2 години
..на Кирчо, пак е по-добре от Нинова, Овчаров и Румбата.Да бяхте си гласували за Боко, печена тикква с орехчета сега да ядете, ама на Ви "Промяна", на ви с гладни очи да гледате Брюксекски банкети и мурафети ))
218
6
 
16
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Уважаеми съграждани, пак един комсомолец ни го сложи яко. Да ни е честито и пак да гласуваме за него ... повръща ми се направо.
217
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен Радев е получил покана още миналата седмица за срещата на върха. Не беше нужно това бързане да не кажа че се получи нещо като заслужен фалстарт. Всеки получава каквото заслужава.
216
10
 
17
 
! Отговори
Лошо,Радев,лошо... преди 2 години
На деса сигурно и се ходи до Брюксел,да си покаже новите тоалети,да върви сякаш е глътнала ***,да се опива от властта и силата,да се големее пред слугинажа.Но Кирето и дръпна килимчето под краката.Тебе те разбирам,не ти се ходи,защото освен казионни глупости че нощем е тъмно и водата е мокра,друго не знаеш какво да кажеш и не искаш да се излагаш.Последния път каза,че демокрацията е присъща на българите,само дето били апатични.Значи хем народовластие(демокрация),хем не искаме да я упражняваме?
215
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро приемете при вас в коалцията и ДПС или поне ги оставете да функционират като партия, не ги изгонвайте от страната и управлението!
214
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисирката на баце дали ще го чака да го посрещне на летището че нея всички я забравихме освен името.
213
16
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първата работа на Кирил Петков е да отиди на ул.Козяк 16 за да го инструктират
212
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хвани единия, удари другия е положението.
211
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прав е колегата че като канадски гражданин той един вид представлява Кралицата което *** кефи. Освен това и други са прави че не е зле да води и подкрепа да не го преметнат в Брюксел и да няма килимни изпълнения като на баце с мускалите също и да внимава да не се обърка чий е крим и см. И ако може да остане там.
210
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете либералите от ДПС да управляват, те имат дълъг политически стаж и опит във всякакви ситуации!
209
13
 
28
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Ще ги учи как се гази конституция ли ?
208
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баче Кико мачкай ! Искам задължителна ваксина и фалирали бизнеси
207
8
 
16
 
! Отговори
най-големия преди 2 години
Заради зелените сертификати се е разбързал Киро.
206
16
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви езици знае Кирчо бе?Английският му е като на докер,има клипове в които всеки може да го чуе!Да преговаряш ти трябва акъл и респект, а не да се обясняваш! Качества които Кирчо не притежава.
205
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един шут ще замени друг шут