Кирил Петков отива на Европейския съвет в Брюксел вместо Радев

Той ще дебютира заедно с новия канцлер на Германия
Обновена: 13 дек 2021 09:32 | 12 дек 2021 21:53, Нели Христова
331
Кирил Петков отива на  Европейския съвет в Брюксел вместо Радев
Снимка: БГНЕС

Кирил Петков ще смени президента Румен Радев като представител на България на последния за тази година Европейски съвет в Брюксел в четвъртък, ако парламентът одобри новото правителство. Заседанието на лидерите на европейските държави е насрочено за 16 декември, четвъртък, съобщават от "24 часа"

По право на европейските съвети участва министър-председателят на България, а по изключение президентът ходи, когато в страната управлява служебно правителство. Досега бе предвидено именно Румен Радев да представлява България на последния съвет за тази година. В България дори имаше спекулации, че встъпването в длъжност на новото правителство ще бъде забавено, за да може държавният глава да защитава в Брюксел българското вето срещу започването на разговори за присъединяване към ЕС на Република Северна Македония.

Лидерът на “Продължаваме промяната” и най-вероятен нов премиер Кирил Петков обаче държи той да отиде на съвета и да преговаря с останалите европейски лидери. Той ще дебютира на Европейски съвет заедно с новия канцлер на Германия Олаф Шолц, който пък бе одобрен от Бундестага през миналата седмица.

Позицията на България по отношение на Северна Македония остава непроменена, обяви Петков в събота при представянето на проекта за свое правителство. Тя обаче трябва да бъде надградена, така че да е в полза и на двете държави, добави кандидатът за нов премиер.

В Брюксел Петков обаче ще трябва да защитава одобрената от служебното правителство рамкова българска позиция. България одобрява започването на преговори за присъединяване към ЕС за Албания, но не и за Македония, реши миналата седмица служебното правителство.

Очаква се обаче Франция, която поема председателството на ЕС от началото на 2022 г., да предложи нов план за решаване на проблемите между България и РС Македония.

Освен ветото над Скопие Кирил Петков ще обсъжда с останалите европейски лидери управлението на пандемията и намаляване валидността на зелените сертификати за ваксинация от година на 9 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


331
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
9
 
! Отговори
Ставри преди 2 години
В учебника по история ще бъде записано "Ерата на Кирчо Велики и Кокорчо Великолепни"
123
1
 
2
 
! Отговори
Аз съм фен на Асен преди 2 години
Асен а.к.а. Кокорчо, ще спаси България.
122
5
 
3
 
! Отговори
ББ преди 2 години
Подкрепа г-н Петков...България е с Вас,заявете на лицемерите в Брюксел какво мислите...можем бе тях..Бог да пази САЩ!!!мафията на юнкер уби една велика идея за ЕС!!!
121
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
придворният берберин за висшата каста веднага му е праснал една фризурка а-ла кремль, като на белата златка. готино е. топ кадрите си личат от 100 км.
120
5
 
4
 
! Отговори
КОКОРЧО fanbase преди 2 години
Гласувах за Кирчо и съм доволен, но ако искате да съм напълно откровен - най-доволен съм от Кокорчо. Даже съм му фен! Давай Коко! С теб сме!
119
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо трябваше да вземе със себе си и министъра на културата, за да разберат в Европа колко ни е културата.
118
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Петков току що му върнаха плана за развитие с над 800 забележки, пари на най.
117
4
 
4
 
! Отговори
ВАНГА! преди 2 години
Висок Киро ке спаси България!
116
3
 
10
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
за по 20 кинта на ден троловете на ББ бълват кво ли не
115
3
 
4
 
! Отговори
Кики Пекта преди 2 години
Както казва Кики Брейкта, "съсипъхти младити въ". Кики Пектов идва да спаси България, както ванга предсказа. Баба Ванга го каза - Висок канадец на име Кирчо ще спаси България.
114
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков е внук на генерал от държавна сигурност.. Това обяснява подкрепата му за Радев, където са 27 известни генерали от ДС, които му бяха в предизборния щаб.
113
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да внимава да не вземе да се подхлъзне със задължителна ваксинация, че няма да изкара дълго!
112
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяна, колко е хляба моето момче, защо постиянно вдигаш цените?
111
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Некадърника Радев не е желан никъде, разбира се че ще прати някой друг.
110
3
 
7
 
! Отговори
Поклон г-н Петков преди 2 години
Английският на г-н Петков е взет от учебника по английска филология.
109
5
 
4
 
! Отговори
Кики, с теб сме ! преди 2 години
Важното е, че говориш английски, пък какво казваш не е важно - това е промяната !
108
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на англишки ли ше говорят? щото англишкият му е като не от харвард, ами от дървард. може да си вземе баречката за преводач. ей, не свършиха калинките и парашутистите в тая държавичка, да му се не види.
107
4
 
8
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До Анонимена кога ще се произнесе за нарушаването на Конституцията от боко...не влязъл 3 години в Парламента да даде отчет бре?...за кражбите и грабежите кога?...скоро!
106
11
 
5
 
! Отговори
ББ преди 2 години
До ИСКАМ ДА МЕ ЕБЕЕЕЕЩнадявам се осъзнаваш какво пишеш...заплашваш с убийство г-н Петков и децата му!!!сезирам органите а ти повикай пеевски за адвокат...ще помоля братята си българи да излязат и да пазят децата на г-н Петков!!!сайта сезирайте също...или сте съучастници!!?!
105
22
 
7
 
! Отговори
Успех преди 2 години
Успех на баче Кико! Аз гласувах за него - до момента нямам големи резерви, като изключим казуса Корнела. Но ако трябва да сме откровени - това е цената, която се налага да платим за промяната. Иначе ни чакаха още 2 години избори. Идеята тук е да се действа ударно и да се постигат резултати. Успех на *** и Кикирчо и дупе да им е яко. Не им предстои нищо хубаво, дано са наясно.