Хиновски: Мораториумът заплашва енергийната сигурност на страната

Застрашени били и парите по Плана за възстановяване
16 дек 2021 09:18, Елка Василева
281
Хиновски: Мораториумът заплашва енергийната сигурност на страната
Снимка: архив, БГНЕС

"Аз съм шокиран от загубата на колективен разум в нашето Народно събрание. Първо, никой не стана и не каза, че това е нарушение на Конституцията. Не може законодателният орган да се намесва в дейността на един независим регулатор". Това каза пред БНТ Иван Хиновкси, енергиен експерт и председател на енергийната комисия в 46-ия парламент.

Според него мораториумът върху цените на тока, парното и водата заплашва аванса по Плана за устойчивост и развитие, защото нарушава принципа за върховенството на закона.

Още по темата
"Този мораториум е вреден за имиджа на България в ЕС. Сигурен съм, че ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай дори наказателна процедура", каза енергийният експерт Иван Хиновски.

Решението също така заплашва енергийната сигурност на страната. Няма страна, в която мрежовите оператори да бъдат поставени в условия на фалит, допълни Хиновски.

Той прогнозира и фалит на Топлофикация-София до месец март, ако решението за мораториум бъде гласувано и прието. Дружеството ще повлече след себе и "Булгаргаз", твърди експертът.

Той е категоричен, че не трябва да има мораториум и поясни, че в системата има резерви, които могат да се използват.

"Това минава през няколко промени в закона за енергетиката. Фонд "Сигурност" в енергийната система може да натрупа огромни средства от свръхпечалбите на дружествата, които произвеждат електроенергия и които изнасят - АЕЦ "Козлудуй", НЕК, това са всички ВЕИ, ТЕЦ Марица-Изток, американските централи, всички те трупат огромни печалби от износ", поясни Хиновски.

Според него, след като тези дружества получават свръхпечалби от износа на електроенергия, тези свръхпечалби могат да се върнат законодателно обратно във фонда и оттам да се подпомага индустрията. Това може да стане за три месеца. Експертната енергийна комисия на "Има такъв народ" ще отправи тези и други предложения, допълни Хиновски.

"С този популизъм в основата на всичко е битовият потребител. А ние забравяме индустрията, която сме я оставили на произвола на съдбата", каза още Хиновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
7
 
! Отговори
Дефицит има само на преди 2 години
нормалност в т. нар. държава.
14
0
 
7
 
! Отговори
И тези преди 2 години
резерви какво трябва да стане, че да се използват!? Или се сещаме за тях едва след йато някой направи немислимото!? Този кълвач защо не предложи тези неща по-рано а чака цените да скчат до небето.....!?
13
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакъв мораториум! Искам да усетим и у нас резултатите от брюкселските и берлинските политики и да се почувстваме истински европейци.ПП. Днес цената на газта пак е скочила.
12
1
 
9
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Щом всички са независими в една дьржава и не подлежьт на отчетМога ли да обявя независима дьржава и да откьсна софия и перник като мое владениеЩе имам ли одобрението на - ек и разбира се вьрховенство на закона - сметнал сьм , че ми принадлежьт или са били на дядо ми
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой е пък тоя Хиновски? И за какво се бори?
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мустафа издърпа ушите на Киро трапчинката и днес са на поправителен.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък не знаех, че Конституцията жизнеутвърждава факта даден регулатор да съществува, било той и енергиен регулатор )))
8
0
 
25
 
! Отговори
Хм? преди 2 години
Ами то и в Англия има лимит на цените на газа и електроенергията. Това е , за да се защитят потребителите от алчните компании. Тези които реват, са платени *** именно на такива фирми.
7
1
 
9
 
! Отговори
Не разбирам преди 2 години
защо който и да управлява в България винаги става каквото каже ДПС - дали защото е ДС???
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избирате си- или фалит и смяна на мрежовите оператори, или фалит на потребителите- и съответно-на държавата.
5
5
 
5
 
! Отговори
Радев Узунов преди 2 години
Кокалицията ни нема избор;))) С милиционерската палка удри, с офицерска кубинка - възпри! Само дето токът е насочено движение на свободни електрони и заобикаля както милиционерската палка и през офицерката кубинка, а-хахахахахахааааааа
4
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мръсен долен доносник на ДС.Хиновски разбира от енергетика колкото и *** от кладенчова вода.Това отвратително същество и закона на Ом не знае,но се е продало на сатанистите и не слиза от екраните,вместо да търка наровете в пандиза.
3
1
 
18
 
! Отговори
Застрашени са преди 2 години
Интересите на Дохан, Ковачки и собствениците на Марица Изток. И на Еврохолд, разбира се.
2
6
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРАВЯТ ОРГАНИЗИРАН НОМЕР СЪЩО КАТО С ФАЛШИФИЦИРАНЕТО НА ИЗБОРИТЕ И РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ПЛАТЕНИТЕ СОЦИОЛОГИЧЕСКИ АГЕНЦИИ ЗА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОДМЯНАТА КОЯТО НЯМА И 4% РЕАЛНО! СЕГА ЛЪЖАТ, ЧЕ СПИРАТ УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЦЕНАТА НА ТОКА А РЕАЛНО СПИРАТ НЕЙНОТО НАМАЛЯВАНЕ!! ЦЕНИТЕ НА ТОКА СЕ СРИНАХА КАКТО И ЦЕНИТЕ НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ НА БОРСИТЕ И ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛЯТ ОТ 1 ЯНУАРИ И ТО ЗНАЧИТЕЛНО А НЕ ДА СЕ УВЕЛИЧАТ! РАДЕВ Е ДОКАЗАН ИЗМАМНИК , ПРЕСТЪПНИК И ФАЛШИФИКАТОР!
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
електропреносните дружества са от опг дпс, а кевр са опг крадци, които не правят никакви разчети на еленергия, а на партийни сметки. правилно разбиха схемите, това не е бизнес и никога не е било. отмъщението на турците от дпс предстои.