Хиновски: Мораториумът заплашва енергийната сигурност на страната

Застрашени били и парите по Плана за възстановяване
16 дек 2021 09:18, Елка Василева
281
Хиновски: Мораториумът заплашва енергийната сигурност на страната
Снимка: архив, БГНЕС

"Аз съм шокиран от загубата на колективен разум в нашето Народно събрание. Първо, никой не стана и не каза, че това е нарушение на Конституцията. Не може законодателният орган да се намесва в дейността на един независим регулатор". Това каза пред БНТ Иван Хиновкси, енергиен експерт и председател на енергийната комисия в 46-ия парламент.

Според него мораториумът върху цените на тока, парното и водата заплашва аванса по Плана за устойчивост и развитие, защото нарушава принципа за върховенството на закона.

Още по темата
"Този мораториум е вреден за имиджа на България в ЕС. Сигурен съм, че ще ни бъде размахан пръст, в най-лошия случай дори наказателна процедура", каза енергийният експерт Иван Хиновски.

Решението също така заплашва енергийната сигурност на страната. Няма страна, в която мрежовите оператори да бъдат поставени в условия на фалит, допълни Хиновски.

Той прогнозира и фалит на Топлофикация-София до месец март, ако решението за мораториум бъде гласувано и прието. Дружеството ще повлече след себе и "Булгаргаз", твърди експертът.

Той е категоричен, че не трябва да има мораториум и поясни, че в системата има резерви, които могат да се използват.

"Това минава през няколко промени в закона за енергетиката. Фонд "Сигурност" в енергийната система може да натрупа огромни средства от свръхпечалбите на дружествата, които произвеждат електроенергия и които изнасят - АЕЦ "Козлудуй", НЕК, това са всички ВЕИ, ТЕЦ Марица-Изток, американските централи, всички те трупат огромни печалби от износ", поясни Хиновски.

Според него, след като тези дружества получават свръхпечалби от износа на електроенергия, тези свръхпечалби могат да се върнат законодателно обратно във фонда и оттам да се подпомага индустрията. Това може да стане за три месеца. Експертната енергийна комисия на "Има такъв народ" ще отправи тези и други предложения, допълни Хиновски.

"С този популизъм в основата на всичко е битовият потребител. А ние забравяме индустрията, която сме я оставили на произвола на съдбата", каза още Хиновски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
1
 
! Отговори
До 24 преди 2 години
Е така де - нали затова сега ще го прегласуват - за да е както казва ДПС.
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами,айде де,действайте.Щом регулатора или закона допускат някой да има свръх печалба от износ,спрете им кранчето,за да не страдат хората.
33
1
 
17
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Заплашва ти само джобаНе ти а дьржавата решава колко и как да се вдига цената на ток вода парноАко не са доволни - ерп тата могат да си вдигат амбалажа и да си ходятАс дори не разбирам що за безумие е това - енергиините источници да са в частни ръце а не надьржавата
32
1
 
5
 
! Отговори
Смешник преди 2 години
Да вдигат цените ама спре ли тока обещетение за всеки 10мин без ток 1млн лв да плащат енерготата нали инвестират яко за тва при пърсия сняг и дъжд без ток остават хората
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 22 - Опъвайте палатки на тяхно място, като ви е толко акъла! )))
30
1
 
1
 
! Отговори
До 27 преди 2 години
И защо тогава ги предлага като алтернатива щом са само за аварии....!?
29
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 15 АнонименГазта е скочила и ще скача защото германската министерка от зелените е казала, че не може да се ратифицира Северен поток защото не бил отговарял на евроатлантическите изисквания. Сред шефовете му няма джендари
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма по опасно нещо за България от Българина.
27
1
 
7
 
! Отговори
Петър стамболов. преди 2 години
Наи хубаво е българите да седът без ток да се научат от къде идва хляба,че всичко е дрогирано и зомбирано.
26
2
 
5
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 2 години
Ток да та...убий,вода да та...удави,а работата му...мижава,що е то? Отговор - българския Парламент по време на проливен дъжд и гръмотевична буря.
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисар Франс Тимерманс разкри, че трябва да се откажем от руска фосилна газ и въглища и изцяло да преминем на био горива. Комисията ще налага високи глоби и санкции на страните които използват въглища и газ.
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 16"... резерви какво трябва да стане, че да се използват!?" - авария например. Инак енергийната система няма да издържи.
23
0
 
6
 
! Отговори
1212 преди 2 години
"намесва в дейността на един независим регулатор" мали колко е независим? Бизнеса едва издържа.
22
1
 
13
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
Всичко е следствие от либерализирането на пазара, и два АЕЦа да имаме, щом някой е дотов да купи ток на левече за да го продаде за два, няма начин да му го продадеш за 10 ст. за да го продава на 40 Ст. Единствения начин е да има квота за вътрешния пазар на регулирани цени, но дали Европа ще позволи не се знае
21
1
 
8
 
! Отговори
До 9 не разбирам преди 2 години
Наистина не разбираш, но ако беше следил по-внимателно цялара работа щеше да видиш, че именно ДПС бяха против този мораториум. Така, че това стана не заради тях, а въпреки тях....
20
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Другарю Хиновски, мораториума заплашва единствено енергиината мафия в България. Сега е момента Радев ако има смелостта да унищожи тази мафия с едно движение. Обвинява ги в тероризъм срещу държавата и национализира откраднатите от държавата енергиини дружества
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кадри Симсън вчера разкри в Брюксел, че за глобалното затопляне и енергийната неефективност са виновни сградите в ЕС. Сградите в ЕС са енергийно неефективни и отделят 40% от въглеродните емисии които променят климата и нашите деца няма да доживеят до 40 години. Децата на ЕС са нашето европейско бъдеще. Сградите в ЕС трябва да будат разрушени и ЕС да премина на зелени сгради без СО2 емисии.
18
2
 
20
 
! Отговори
АЕЦ произвежда 1/3 преди 2 години
от тока у нас.Но в енергийния микс,продаван ми от ЧЕЗ,атомния ток,който е най-евтин, е само 20%.Защо?Отговорът е логичен-защото енергийната мафия го е изкупила и го продава зад граница(няма как да продава тока от скъпите производства,не е конкурентен и затова той остава за вътрешна употреба,ние да го плащаме с въглеродните емисии).И ми се явява един от прекупвачите-Кадиев,и най-безсрамно казва,че цената на тока трябвало да скочи с 64 %.Котилото на Р.Овч.е в основата на енергийната мафия.
17
1
 
8
 
! Отговори
За бога братя преди 2 години
спрете си тока!!!
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спекулантите и схемаджиите от рано сутринта изкараха адвокати експерти , дс сътудници и всякаква *** мораториум има почти във всички страни на балканите сърбия , македония , румъния унгария и в западните на газ и прочее