Кирил Петков: Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март

Действаме конструктивно, трябва да действаме и оперативно, посочи премиерът
19 дек 2021 19:00, Красимир Ангелов
263
Кирил Петков: Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март. Той ни дава време, за да направим нужния анализ на системата и да видим дали няма скрити резерви в системата, заяви премиерът Кирил Петков в интервю за предаването "120 минути" по bTV.

"Трябваше ни време, не може ден едно, в който си встъпил, на следващия ден цените да са по-скъпи. Това, че ГЕРБ го внесоха с грешна дата, за да си направят игричка, но ние се радваме, че сега имаме тези дни за анализ какво се случва с доставчиците на газ, с износа на ток, откъде идват тези пикове. Трябват ни поне 20-30 дни, за да проверим всичко за доставките на газ и цените", уточни Петков.

Още по темата
Действаме конструктивно, да, не ни хареса изненадата, че когато се заклехме, вечерта имахме новини, че ще се вдигнат цените на тока и парното. Оттук нататък трябва да действаме оперативно, важното е какво ще направим, добави Петков.

"Критикуваха ни за мораториума, но искаме да проверим дали няма течове по системата. Не може сметките да се плащат от битовите потребители. Това е най-лесно. Философията ни е друга", заяви Петков.

Той обеща подпомагане на бизнеса за цената на тока, но в определени рамки.

"Законът дава правомощия на КЕВР, които той в момента не изпълнява. Той може да направи пълни инспекции на всички субекти по веригата, за да види разходите им. КЕВР не трябва да е един печат на крайните цени, а да има истински регулиращи правомощия", посочи министър-председателят.

Газът от Азербайджан в момента е близо 60% по-евтин. Имаме анекси, ако успеем да го направим, дупката, която ще покриваме, ще е по-различна. Вчера извикахме директора на Булгаргаз да обясни всичко. Тази седмица ще комуникираме с азерските партньори. Утре и Мицотакис ще дойде, преди да кажем, трябва да направим всичко възможно, цените, базирани на реални разходи да се намалят.

Ако успеем да направим един по-успешен микс, в който те да продават на по-адекватни цени към Топлофикация, дупката може да е по-различна, добави Петков. Трябва да гледаме внимателно договорите, в момента купуваме едва 30% от договорената ни газ, която сме могли да купим, посочи още Кирил Петков.

Няма да правим сделка за оставката на главния прокурор Иван Гешев, каза още премиерът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За няма и седмица Кирето го намразихме повече от баце и то заслужено.
145
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хихихи. Значи Кирчо без да иска си признава директно 3 неща: 1) мораториума дори не знаят защо са го подкрепили 2) популистки е 3) ВЕЧЕ говори за дефицити. Прави също впечатление, че Кирчо говори все едно наистина от вчера е във властта. ГЕРБ били направили така, че "от ден първи" да имат увеличение на тока и парното. Нищо, че ГЕРБ не управлява от 7 месеца а точно Кирчо и Кокорчо. Говори все едно той не е бил в Правителството и не знае какво са правили там.
144
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане досега не са направили грешка ... Възраждане имат още 1 глас .... Не че е много ... :)
143
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИЗБОРИ ДО ДУПКА, ДОКАТО НАМЕРИМ НОРМАЛНИ ХОРА ЗА ТАЯ ДЪРЖАВИЦА ... ОСТАВКА НА *** ...
142
2
 
6
 
! Отговори
Васко Далаверата преди 2 години
Аз съм тираджия и няма да се бучна. Имам апартамент в Смолян, къща в Новаково, камиончо милиончо в Америка. Тук идвам да си правя кефа, ама като трябват кинти ходя да возя в Америка с камиончо милиончо.
141
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро е новият Орешарски а зад него плътно са отново бсп и дпс. Поне спря корупцията и вече е нулева :)
140
0
 
21
 
! Отговори
void преди 2 години
Е те това е то, докъде го докарахме - да си изберем премиер, който после да ни успокоява, че няма страшно и че ще отменят мораториума възможно най-скоро за да се вдигнат цените не тока. Вече не знам да се смея ли или да плача...
139
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да го превариш!
138
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
военните гласуваха за тоя .. чорапа само по банкети по цяла България с генералите
137
1
 
14
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Тези "шофьори" са много калпави и доникъде няма да докарат България. Коментарите - излишни. И преди да отида да гледам ръгби и европейски футбол, Бог да пази България от подобни "политици" и "икономисти".
136
1
 
20
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
Откривам доста странни елементи във фразеологията на Прайма, за което журналистите не са виновни, тъй като са цитирали въпросното лице. Моят фаворит --- <<< - цените да са по-скъпи - >>>. Значи, "цените" може да са по-високи или по-ниски, но няма как са са "по-скъпи" или "по-евтини". Правилно Кръстан Дянков беше заявил: "Когато един човек не знае родния си език, никога няма да научи чужд."
135
2
 
23
 
! Отговори
Протестърадевист преди 2 години
Давай Кирчо, искам да плащам мноо скъпо, щот съм куха лейка, затова те избрах !
134
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КИРО НЯМА ДА ИЗКАРА ДО МАРТ
133
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обратното броене е започнало.
132
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Е,как да повярваш на човек,който един път вече ни изменти всичките?Поне аз всяко негово действие и изявление ще гледам през тази призма.Вяра на лъжците нямам!
131
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Възраждане! Единствените политици с държавническо мислене.
130
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире, кажи нещо за задължителната ваксинация или се отказа, след пълния провал с менте ваксините на западните производители. Само китайската ваксина изглежда да работи, но и на тях не им вярваме като на тебе, защото са комунисти.
129
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ОсматаОктава на ДПС (ОсманОктавий) вече гази 7/8 на съсела
128
1
 
25
 
! Отговори
Сайонара карък преди 2 години
Веднъж лъжец, винаги лъжец.
127
1
 
27
 
! Отговори
След анализа на ПП преди 2 години
Продължаваме Поскъпването !