Кирил Петков: Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март

Действаме конструктивно, трябва да действаме и оперативно, посочи премиерът
19 дек 2021 19:00, Красимир Ангелов
263
Кирил Петков: Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март. Той ни дава време, за да направим нужния анализ на системата и да видим дали няма скрити резерви в системата, заяви премиерът Кирил Петков в интервю за предаването "120 минути" по bTV.

"Трябваше ни време, не може ден едно, в който си встъпил, на следващия ден цените да са по-скъпи. Това, че ГЕРБ го внесоха с грешна дата, за да си направят игричка, но ние се радваме, че сега имаме тези дни за анализ какво се случва с доставчиците на газ, с износа на ток, откъде идват тези пикове. Трябват ни поне 20-30 дни, за да проверим всичко за доставките на газ и цените", уточни Петков.

Още по темата
Действаме конструктивно, да, не ни хареса изненадата, че когато се заклехме, вечерта имахме новини, че ще се вдигнат цените на тока и парното. Оттук нататък трябва да действаме оперативно, важното е какво ще направим, добави Петков.

"Критикуваха ни за мораториума, но искаме да проверим дали няма течове по системата. Не може сметките да се плащат от битовите потребители. Това е най-лесно. Философията ни е друга", заяви Петков.

Той обеща подпомагане на бизнеса за цената на тока, но в определени рамки.

"Законът дава правомощия на КЕВР, които той в момента не изпълнява. Той може да направи пълни инспекции на всички субекти по веригата, за да види разходите им. КЕВР не трябва да е един печат на крайните цени, а да има истински регулиращи правомощия", посочи министър-председателят.

Газът от Азербайджан в момента е близо 60% по-евтин. Имаме анекси, ако успеем да го направим, дупката, която ще покриваме, ще е по-различна. Вчера извикахме директора на Булгаргаз да обясни всичко. Тази седмица ще комуникираме с азерските партньори. Утре и Мицотакис ще дойде, преди да кажем, трябва да направим всичко възможно, цените, базирани на реални разходи да се намалят.

Ако успеем да направим един по-успешен микс, в който те да продават на по-адекватни цени към Топлофикация, дупката може да е по-различна, добави Петков. Трябва да гледаме внимателно договорите, в момента купуваме едва 30% от договорената ни газ, която сме могли да купим, посочи още Кирил Петков.

Няма да правим сделка за оставката на главния прокурор Иван Гешев, каза още премиерът

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Петков е бил с отворен дюкян на панталона на срещата с Лайен в Брюксел.
165
4
 
9
 
! Отговори
перко преди 2 години
Гледах му пълноо интерв в 120 минути име хвана срам, че тзи личност ни е премиер! Несвързани безмислени изречения от човек завършил Харвард лишени от всякаква логика. Явно Канада и Харвард са му се отразии лошо н българсият език. На такива и Господ не може да помогне.
164
1
 
7
 
! Отговори
Би трябвало: преди 2 години
ВЕИ производителите в тази криза да предоствят безплатен ток за да преборят кризата. Те също трябва да са социално ангажирани!
163
3
 
3
 
! Отговори
! преди 2 години
Цирк
162
2
 
16
 
! Отговори
Ива преди 2 години
На тоя лъжец, всяка втора дума е -анализ.Назначил си е 17 съветника?! Точно като за мало...ум...Ни на които естествено , пак ние ще плащаме.Борисов имаше 4 съветника ,а тоя от Харвард 17 .Неоправ..ници, обаче нагли и жадни за власт избрани на власт от Мало... Ум...ни ..Ци.
161
1
 
7
 
! Отговори
само питам преди 2 години
Къде е евтиния ток от ВЕИ?
160
3
 
7
 
! Отговори
моето мнение преди 2 години
Национализация на ЕРП-етата и тока от държавните централи да се паренасочи само към населението, държавните и общински институции и държавните предприятия. Частните предприятия да си купува тока от частните ВЕИ. Така ще просперират. Нали тока от ВЕИ е най евтин. Даже безплатно ще им го дават.
159
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е само рекламен текст, но който може да чете между редовете разбира: https://publics.bg/bg/publications/313/Целта беше да се скрие произходът на средствата и да се замажат следите ... Затова сега плащаме МНОГО МНОГО СКЪП ТОК ... Колко ли е била държавната гаранция (като процент върху приходите) за Австрия (ЕВН) или Чехия (ЧЕЗ) ... ???
158
2
 
13
 
! Отговори
До Минавам преди 2 години
Само виж ... Колко кадри са от "Джингов, Кючуков" и т.н. .. За да те светна ... Тази адвокатска кантора продаде ЕРП-та за 200 милиона ... Когато Милко Ковачев беше шеф на енергетиката, а Миглена Кунева беше председател на УС на БНП Париба ... Всички кадри в тая кантора са випусници на Централния европейски универистет в Будапеща ... На Сорос ... Някои са специализирали и на други места ... Като Харвард ... Например ... Можеш ли да свържеш 2 и 2 ...
157
1
 
11
 
! Отговори
До Минавам преди 2 години
Ако не си наясно ... Тая Препарирана Скумрия .. Взе Властта ... Без да я е избирал Никой ... И 90% от нейните кадри са във властта ... Не ви щем Европата ... И Препарираната Скумрия ...
156
12
 
4
 
! Отговори
Един преди 2 години
Един гласувал за герб ми каза ; Е ще плачете за Бойко ама късно.През 1989 Г когато падна Тошо ,така бившите комусти (окрали д-вата) казваха :Ще плачете за Тошо ама ще е късно. Всяка приличка не е случайна ! Никоя стара власт не се предава без да плаче ...особенно ако е проста и е крадяла -гарантирано от герб .
155
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Васко далаверата ти ли си бе Васко -лъжеца познах те ,не се крии зад псевдоними.Видите ли име в статия "Киро " и се нахвърляте с думи ,а защо ли ! Още нищо не сте видели ,изчакайте поне.Боко го чакахте 10 години България да стане Швейцария.
154
16
 
5
 
! Отговори
Минавам преди 2 години
Минавам само да видя как гробарите реват .Почити цяла страница със гербери плюат и хулят без да са видели и седмица какво ще стане след мораториума.И как да бъде като местната власт още е в ръцете на мркобесните варвари от бившата мрачна власт !
153
3
 
13
 
! Отговори
Васко Далаверата преди 2 години
Един приятел от Бостън ми каза че за Кирчо Лъжеца никой в Харвард не е чувал. А Кокорчо само се бил подмазвал да му пишат шестици.
152
1
 
13
 
! Отговори
Шнорхел 2ри преди 2 години
България не ме обича, а аз съм егати пича!
151
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Госрожа Йес с английски. Миглена номер 2.
150
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С други думи лъжливо мекотело като баце. От трън та на глог.
149
4
 
9
 
! Отговори
Васко Далаверата преди 2 години
Аз съм американски тираджия гастарбайтер и тук си идвам зимата защото не съм добър да возя на сняг. Гласувах за Възраждане. Имам въпрос, дайте някои имена на свестни хора които трябваше да бъдат в правителството от други партии. Те и тези никакви не излязоха. Дано другия път Костадин спечели мнозинство.
148
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече писах, че от лъжец е по-лошо само безхарактерен лъжец.
147
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излезна кухо парче. Не знам как си е купил дипломата от Харвард или и тя е менте като него?