Мика Зайкова: Пари има, стига никой да не ги краде

Очаква се бюджетен излишък да е над 7 млрд. лв.
203
Мика Зайкова: Пари има, стига никой да не ги краде
Снимка: Dnes.bg, архив

"Пари в хазната има, стига никой да не ги краде. Очаква се да има доста сериозен бюджетен излишък – над 7 млрд. лв. Те ще се харчат по решение на парламента, не през прозореца на джипки". Това заяви Мика Зайкова, икономист и депутат от 46-тото Народно събрание пред Nova News.

Според нея 2022 г. ще бъде тежка финансова година заради ниската ликвидност на пазара. "Дълговете трябва да се плащат, а тенденцията е да се рефинансират, което води до дългова спирала и изключително тежка ситуация. Инфлацията ще продължи да расте", посочи тя.

Зайкова припомни, че през 2022 г. ще има извънреден закон, който ще позволи от излишъка от парите, средства да могат да се ползват за COVID добавка. За нея да говорим за бюджет е трудна работа. "Най-много се притеснявам за хората на минимална работна заплата, те са около 55% и са работещите бедни. На първо време не трябва да остане 650 лв., чистата сума е 470 лв. Как се живее с толкова пари? Затова трябва да се помисли за необлагаем минимум. В Германия, ако си здравно осигурен няма да плащаш дори лекарства, а тук даваш пари и за да идеш на лекар", подчерта експертът.

От своя страна икономистът Стоян Панчев е разтревожен от липсата на макроикономическа прогноза. "Това е по-притеснително от липсата на бюджет. Без нея не знаем на какво е базиран бюджета. Очаквам в следващите 10 години завишени нива на инфлация заради сериозното дългово бреме", сподели той.

По думите му вдигането на лихвите може да доведе до фалити и неизплащане на кредити. "В момента работодателите са притиснати от няколко места. Има индексация на заплатите в публичния сектор и повишаване на пенсиите, работещите понасят бремето на инфлацията", коментира Панчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
2
 
! Отговори
Мирише преди 2 години
На нови избори- много скоро
166
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, при толкова крадци в България, кой изобщо работи. Преди беше модерно да си чалгар, сега става модерно да си полит крадец.
165
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, ако паднат визите за САЩ, тогава ще спрат с кражбите?
164
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Осем месеца ги няма тези дето ги крадяха, но сега дефицита е огромен. В държавата нищо не се гради, а пари няма. Ще ни каже ли някой къде са парите? Защо е тайна ? Това са нашите пари, на работещите. Парите, с които ви издържаме 240 мързеливци.
163
3
 
19
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Спрете да крадете де ! И обяснете на хората - как така уж ГЕРБ бяха ограбили държавата, а има толкова пари ! Народът чака вашия отговор !
162
3
 
21
 
! Отговори
пенсионер преди 2 години
ГЕРБ не са на власт от 10 месеца!!! За Декември 2021 новата власт ХАРЧИ 9 МИЛИАРДА!!! КЪДЕ СА ПАРИТЕ???
161
9
 
5
 
! Отговори
Само АЗ преди 2 години
За това всичкото ГЕРБ вън от властта !
160
3
 
19
 
! Отговори
Лъжи и пак лъжи преди 2 години
Като има ПАРИ в хазната тогава ЗАЩО ДЪЛГЪТ РАСТЕ С МИЛИАРДИ на България ???
159
2
 
14
 
! Отговори
хахахахаха преди 2 години
е като има ,защо теглят всяка седмица заеми или това са парите дето ги има?
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма толкоз пари, достатъчни за тази коалиция. Въпрос на време да го осъзнаете.
157
13
 
6
 
! Отговори
Дървен Шоп преди 2 години
Няма вече чекмеджета , няма пачки , кражби и кюлчета ! Дилайла на герберастите !!!
156
0
 
8
 
! Отговори
фигаро преди 2 години
"застрахователят" Гa ню събира парите , спи на бюрото и мисли как да врътне далаверка с пирамида за да окраде парите а застрахователят Ханс инвестира парите на клиентите си във фабрики , производства и големи търговски вериги и така финансира здравеопазването на немските граждани . а в България п с у в а т че личния лекар им иска такса за да ги прегледа .
155
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така червената мафия ви подхлъзна и свалихте Герб, сега ще си платите с лихвите затова, че нямате акъл.
154
1
 
11
 
! Отговори
Блогъра Божанов преди 2 години
Министър Блогър ИТ спец Божанов новата Калинка на новото правителство БЕЗ проблем може да ги профука ПАРИТЕ като ги заложи на Хазарат и по Криптоборси. Нямате проблем има от новите хора способни да направят така че ДА НЯМА ПАРИ.
153
5
 
12
 
! Отговори
Нови избори преди 2 години
Това е СЕГАШНИТЕ не се справят само ще потънат едни пари и това е. ЗАТОВА НОВИ ИЗБОРИ !!!
152
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Герберски овце дори и да свалим Киро тиквата от Банкя и мафиотската структура ГЕРБ никога повече няма да помирише власт. Избийте си от празните глави това, че ОПГ ГЕРБ ще управлява.
151
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е нали крадеца отдавна го няма, крали се 8 милиарда на година, значи сега трябваше да се въргаляте в пачки, а то кредити се взимат непрекъснато, хазната на минус 4 милиарда, май някой излъга наивниците, а за капак и цените в космоса, почти никой не може да спаси глуппаците за съжаление.
150
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ме сурвакат за ток. газ, телефон, идвам да ми ги платиш, бабо Мико. Пари има, стига да не ги крадете.
149
2
 
16
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
КАК ДА ГИ НЯМА 9 МИЛИАРДА? НАЛИ ПП ДОЙДЕ ДА СЕ БОРИ С КОРУПЦИЯТА /ПО ТОЧНО РАДЕВ ГИ ДОВЕДЕ/? ЧЕКМЕДЖЕТА, КЮЛЧЕТА, АМА 9 МИЛИАРДА СА ДВА ТИРА С ПАРИ БЕ!!!
148
0
 
11
 
! Отговори
ВОЙНАТА В СИРИЯ... преди 2 години
..ЩЕ ВИ СЕ ВИДИ ДЕТСКА ИГРИЧКА НА СТРАЖАРИ И АПАШИ.....НЕМА ДА ВИ ТЪРПИМ ПОВЕЧЕ ПРОСТОТИЙТЕ И ГАВРИТЕ ...ОБЕЩАВАМЕ ВИ!!!