Мика Зайкова: Пари има, стига никой да не ги краде

Очаква се бюджетен излишък да е над 7 млрд. лв.
203
Мика Зайкова: Пари има, стига никой да не ги краде
Снимка: Dnes.bg, архив

"Пари в хазната има, стига никой да не ги краде. Очаква се да има доста сериозен бюджетен излишък – над 7 млрд. лв. Те ще се харчат по решение на парламента, не през прозореца на джипки". Това заяви Мика Зайкова, икономист и депутат от 46-тото Народно събрание пред Nova News.

Според нея 2022 г. ще бъде тежка финансова година заради ниската ликвидност на пазара. "Дълговете трябва да се плащат, а тенденцията е да се рефинансират, което води до дългова спирала и изключително тежка ситуация. Инфлацията ще продължи да расте", посочи тя.

Зайкова припомни, че през 2022 г. ще има извънреден закон, който ще позволи от излишъка от парите, средства да могат да се ползват за COVID добавка. За нея да говорим за бюджет е трудна работа. "Най-много се притеснявам за хората на минимална работна заплата, те са около 55% и са работещите бедни. На първо време не трябва да остане 650 лв., чистата сума е 470 лв. Как се живее с толкова пари? Затова трябва да се помисли за необлагаем минимум. В Германия, ако си здравно осигурен няма да плащаш дори лекарства, а тук даваш пари и за да идеш на лекар", подчерта експертът.

От своя страна икономистът Стоян Панчев е разтревожен от липсата на макроикономическа прогноза. "Това е по-притеснително от липсата на бюджет. Без нея не знаем на какво е базиран бюджета. Очаквам в следващите 10 години завишени нива на инфлация заради сериозното дългово бреме", сподели той.

По думите му вдигането на лихвите може да доведе до фалити и неизплащане на кредити. "В момента работодателите са притиснати от няколко места. Има индексация на заплатите в публичния сектор и повишаване на пенсиите, работещите понасят бремето на инфлацията", коментира Панчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бабо,на тази възраст си гледай памперсите!
126
7
 
3
 
! Отговори
Николае Чука преди 2 години
oдо 116 . Така е , бомбите ,заложени от мутрите , тепърва ще гърмят.А има в много сфери където краденето си е най-легално и утвърдено със закони и наредби ! Например в Гранична (Излишна) полиция белвласи старци получават и пенсия и заплата ,т.е. към 2-3 бона ей така , за 8-часово отделяне на газове , щото и имигрантите и те влизат в страната със същото работно време ,разбииш .Още мно-о-ого такива сфери има с узаконени кражби ! Ако и това се изчисти , пари може и да има !
125
1
 
16
 
! Отговори
ПРОСТ о КИРО преди 2 години
8 МЕСЕЦА РАДЕВ И НЕГОВИТЕ МИНИСТРИ /ОСТАНАХА 5- А ОТБОРА/ УПРАВЛЯВАТ "успешно" ДЪРЖАВАТА! ЦЕНИТЕ ДВОЙНИ, ТОКА, ГАЗА, БЕНЗИНА, ХРАНИТЕ, ПОГРЕБЕНИЯТА - ЛЕКО ПОСКЪПНАЛИ, ПЕНСИИТЕ - ЯКО ПОВИШЕНИ, НАРОДА ДОВОЛЕН -ЯДЕ И ПИЕ! БАБИТЕ ЩАСТЛИВИ ТИЧАТ ЗА ТРЕТА ИГЛА И 75 ЛВ КЪМ ПЕНСИЯТА! КИРЕТО ИГРАЕ ШАХ И СЕ БОКСИРА. ДЪРЖАВАТА ВЪРВИ НАГОРЕ, ИЛИ БЕШЕ ОБРАТНОТО? НЕЩО СЕ ОБЪРКАХ.
124
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ооо, и пари има, и крадене има, и инфлация има. Пирувайте!
123
1
 
21
 
! Отговори
ГТБФДЕ преди 2 години
Имало пари...Нали всеки час крещите, че Борисов ги е откраднал.Как се случват тези неща?А сега де...как да вярваме, че ....
122
0
 
10
 
! Отговори
Край преди 2 години
Няма как никой да не краде парите. Няма такава държава измислена още. Борбата която наблюдаваме е КОЙ да краде. И даже като стане много ожесточена намират начин да се разберат като си делят откраднатото. Краде се от домакинката на учлището дето и повръщат книжарите като купи химикалки от тях през катаджията та до кмета, министъра и президента. Кой повече кой по-малко но всички.
121
1
 
14
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Зайке, то и във Венецуела има пари. Толкова, че с лопати да ги ринеш. Е-га-ти *** изказване.А и нали от 8 месеца вече не се краде. УЖ.Защо тогава пускаха облигации за по 500 000 лева през 2 седмици, а?
120
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У нас в момента е всеки ден нова криза.
119
14
 
0
 
! Отговори
До 130 преди 2 години
Прокуратурата ще разследва Бойко, когато неговото кученце Гешев бъде изхвърлен от там.
118
1
 
13
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
ПАРИ ИМАЛО МНОГО, А ТЕГЛЯТ ВСЯКА СЕДМИЦА ПО ПОЛОВИН МИЛИАРД? ТИЯ ШИЗОФРЕНИЦИ ЛИ СА ИЛИ СЕ ОПИТВАТ НАС ДА ПРАВЯТ НА ЛУДИ? 8 МИЛИАРДА ВЕЧЕ НЕ СЕ КРАДАТ ОТ ГЕРБ - МИ КЪДЕ СА? ЗНАЧИ РАДЕВ ГИ КРАДЕ!
117
9
 
1
 
! Отговори
До 128 преди 2 години
А, колко книги е прочел Борисов, според теб?И за какви руснаци ни гояориш като руските интереси и Русия никога не са били толкова силни, колкото по времвто на ГЕРБ.Дори атакуваха с новичок български бизнесмен, а мутрата се направи, чв това не се е случвало.За какви комунисти гояориш изобщо, при положение, че Борисов е оомунист в червата и е с всички ДС ченгета.
116
1
 
9
 
! Отговори
? преди 2 години
Баба Мика като знае толкова много за финансите на държавата и знае кой краде е длъжна да съобщи в прокуратурата иначе става съучастник.но по-скоро изглеждао не може да си различи лакътя от *** и си плещи по бабешки
115
6
 
3
 
! Отговори
До 109 преди 2 години
3млрд и повече от нашите пари за тръба на Путин до Сърбия. Тези пари не са за нас, а за Путин.От магистралите милиарси.Рекет на фирмите и изземване на бизнеси...още толкова.Това е само върхът на айсберга.Но...да..зная какво ще кажете...нямало доказателства.И те ще излязат на яве, съвсем скоро.Но...на вас мутропоклонниците...и те няма да са ви доататъчни.
114
1
 
14
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До IQ 3.14 === Ами това беше добре подготвена стратегия в дългосрочен план. 12 години платените ***, плащани от Кутев от БСП и съветското посолство с армия от *** пишеха досущ едно и също под всички новинарски медии с коментари отдолу. Че Борисов бил ***, че прочел само 1 книга, не говорел езици, крадял с чували милиарди. Накрая за по-убедително НСО му аранжира едно чекмедже :))) И 80 процентовете след толкова години промиване на мозъка клъвнаха на гола кука :))) Хак да им е сега
113
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми не ги крадете бе! Нали вие ги управлявате вече.
112
3
 
16
 
! Отговори
Гл. счетоводител преди 2 години
Хем тежка година , хем финансов излишък.Явно червенато бабе се е объркало нещо.Колкото е грозна ,толкова и лъже, замазвайки провалите на новото правителство.Ето на това му се казва ,,промяна". Е ...ще изчакаме още ....до март 2022г.
111
1
 
18
 
! Отговори
ПАРКЕНСОН преди 2 години
БАБА МИКА И ДЯДО СТАНИСЛАВ ТР. СА НАЙ-ВЕЩИТЕ ПОЛИТИЦИ. Е, МАЛКО СА ИЗВЕТРЕЛИ, НО СИ РАЗБИРАТ ОТ РАБОТАТА.
110
0
 
11
 
! Отговори
80% ДЕ БИ ЛИ преди 2 години
ААА, БЪЛГАРИНА НЕ КРАДЕ, АБСУРД! ЧЕСТЕН, РАБОТЛИВ, СПАЗВА ЗАКОНИТЕ И СЕ ЗАДОВОЛЯВА С МАЛКО /но сил на ракия/.
109
0
 
11
 
! Отговори
мандраджиев партизан преди 2 години
дрогаре баба мика кажува значи правете се че ви стигат пенциите и заплатките оти и по зле ще станува така е при промяната
108
1
 
16
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
винаги държавата като събере некой лев, идват земеделци, цоциал демократи и прочие шумкари и после масово се говори за национална катастрофа, за която са виновни некой друг, предишните, цру, международното положение и нивото на река дунав.