Мика Зайкова: Пари има, стига никой да не ги краде

Очаква се бюджетен излишък да е над 7 млрд. лв.
203
Мика Зайкова: Пари има, стига никой да не ги краде
Снимка: Dnes.bg, архив

"Пари в хазната има, стига никой да не ги краде. Очаква се да има доста сериозен бюджетен излишък – над 7 млрд. лв. Те ще се харчат по решение на парламента, не през прозореца на джипки". Това заяви Мика Зайкова, икономист и депутат от 46-тото Народно събрание пред Nova News.

Според нея 2022 г. ще бъде тежка финансова година заради ниската ликвидност на пазара. "Дълговете трябва да се плащат, а тенденцията е да се рефинансират, което води до дългова спирала и изключително тежка ситуация. Инфлацията ще продължи да расте", посочи тя.

Зайкова припомни, че през 2022 г. ще има извънреден закон, който ще позволи от излишъка от парите, средства да могат да се ползват за COVID добавка. За нея да говорим за бюджет е трудна работа. "Най-много се притеснявам за хората на минимална работна заплата, те са около 55% и са работещите бедни. На първо време не трябва да остане 650 лв., чистата сума е 470 лв. Как се живее с толкова пари? Затова трябва да се помисли за необлагаем минимум. В Германия, ако си здравно осигурен няма да плащаш дори лекарства, а тук даваш пари и за да идеш на лекар", подчерта експертът.

От своя страна икономистът Стоян Панчев е разтревожен от липсата на макроикономическа прогноза. "Това е по-притеснително от липсата на бюджет. Без нея не знаем на какво е базиран бюджета. Очаквам в следващите 10 години завишени нива на инфлация заради сериозното дългово бреме", сподели той.

По думите му вдигането на лихвите може да доведе до фалити и неизплащане на кредити. "В момента работодателите са притиснати от няколко места. Има индексация на заплатите в публичния сектор и повишаване на пенсиите, работещите понасят бремето на инфлацията", коментира Панчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
3
 
14
 
! Отговори
9-млрд.лв. ГИ НЯМА.. преди 2 години
ОСТАВЯТЕ НАРОДА , БЕЗ УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ , В СРЕДАТА НА ЗИМАТА И НАЙ- ОСТРАТА ПАНДЕМИЯ.....!! ПОДИГРАВАТЕ СЕ С ЖИВОТА И ХЛЯБА НА ХОРАТА ....НО , ЩЕСИ ПЛАТИТЕ ЯКО ЗА ТОВА ......ОЩЕ 10-ГЕШЕВЦИ , ЩЕ ВИ НАМЕРИМЕ ,ЗА ДА ВИ ИЗБЕСЯТ ЗА ТОЯ ГЕНОЦИД НАД БЪЛГАРИТЕ....!...ГОТВЕТЕ СЕ!!!
146
1
 
11
 
! Отговори
ПАРКЕНСОН преди 2 години
БАБО МИКА, Я КАЖЕ КАТО ТИ Е 1500 ЛВ. ПЕНСИЯТА КАК СЕ ОПРАВЯШ? ДЕПУТАТСКАТА ТИ ЗАПЛАТА ОТ 10 000ЛВ. НЕ Я БРОИМ, ЗАЩОТО Я ВЗИМАШЕ САМО 3 МЕСЕЦА. ДАЙ АКЪЛ, ЧЕ ЧАКАМЕ С НЕТЪРПЕНИЕ СМЕТКИТЕ ЗА ТОК И ПАРНО!
145
3
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Мдааа, пари има във фискалния резерв. Ама оня ококорения го начена още ноември месец. Като свърши ще ядете на Рундю ушите :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
144
1
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Дрогаре и дрогарки, вижте какво ви казва експерта икономист. Ама хубаво го прочетете и вижте какво ви очаква следващите 10 години. Такава Промяна ще усетите, че "лошия" Бойко ще ви се види като единственото спасение: "От своя страна икономистът Стоян Панчев е разтревожен от липсата на макроикономическа прогноза. "Това е по-притеснително от липсата на бюджет. Без нея не знаем на какво е базиран бюджета. Очаквам в следващите 10 години завишени нива на инфлация заради сериозното дългово бреме"
143
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей, тия герберски тролчета пак са се взели на сериозно.По 30лв. надник вземат и пак им се струва малко. А, бе що не починете малко,а ? Все Радев, К .Петков или някой друг им е виновен! Когато си невежа ,то няма как да научиш елементарни неща.напр. табл. за умножение.
142
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсиите отпуснати преди 2017 и преизчислени с коефициент 1,35 не са индексирани за 2017,2018,2019 което е нарушение на записаното в КСО, някой трябва да обясни защо!
141
4
 
8
 
! Отговори
ИСКАМЕ СИ ЗАПЛАТИТЕ. преди 2 години
...ОБЕЩАНИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!.....ИСКАМЕ СИ И ПЕНСИИТЕ --ОБЕЩАНИ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ!!!...ИНАЧЕ ----ЩЕ ВЛЕЗЕМ В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО И ....НЕ САМО ГЕШЕВ , А С ОЩЕ 10-ГЕШЕВЦИ ШЕ ВИ БЕСИМЕ ПО СТЪЛБОВЕТЕ НА СОФИЯ И ОКОЛО НЕЯ!..СТИГА ЛЪЖИ И ИЗДЕВАТЕЛСТВА НАД НАРОДА НИ---ЩЕ ВИ ДОЙДЕМ С ОРЪЖИЕ В РЪКА!!НИКАКВИ КОМПРОМИСИ И....100-ДНИ.......ЗАБРАВЕТЕ ТИЯ ИГРИЧКИ...!!!
140
4
 
5
 
! Отговори
you преди 2 години
Къде бе Зайкова са 9млрд. откраднати от правителството на Киро моста?Борисов ли пак ги взе?Я бегай да му отвориш чекмеджето,ако можеш де!Или в жабката виж на джипката която все ти е на езика.Злобна като онзи с юмручето.
139
1
 
8
 
! Отговори
ДАМАДЖАНАТА преди 2 години
РЕЦЕПТА ЗА ЗАБОГАТЯВАНЕ - ПИЕШ МНОГО И ГРАДИШ 12 ТОАЛЕТНИ В ЕДНА КЪЩА, НАЙ-МАЛКО!
138
0
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен 153 АМИ ТОГАВА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ ЩЕ СКОЧАТ ДВА БОЯ ТЕ НЕ ИСКАТ УВЕЛИЧЕНИЕ. ТЕ ИСКАТ ДА ИМ СЕ РАБОТИ НО ДА НЕ ПЛАЩАТ ЗАПЛАТИ. АКО МОЖЕ И ДА ИМ ПЛАЩАТ НА ТЯХ, ЧЕ СА ВЗЕЛИ НЯКОГО НА РАБОТА. А 90% В БЪЛГАРИЯ Е ЧАСТНО. ИНАЧЕ НЯМА ДА ИМА ЗА НОВИ ВОЗИЛА, ЕКЗ. ПОЧИВКИ, ЛЮБОВНИЦИ И Т.Н. РАБОТНИКА ЗА ТЯХ Е ЕДНО НИЩО. ТОЙ НЕ Е ЧОВЕК.
137
4
 
12
 
! Отговори
9 млрд.лв ги няма ! преди 2 години
Ами само през декември 2021 Радев и Петков ни освободиха от 9 милиарда лв. ( 4,6 мрд.от фискалния резерв ) и не знаем къде са парите - крадат ли, не крадат ли ?! Но парите вече ги няма - така, че пари няма !
136
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като има що не вдигат минималната заплата?
135
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждаме какво правите на -4 М сте на дефицит, при положение, че ни вкарахте в зверска инфлация, явно мажете филията в момента много дебело? Не може да се оправдавате повече с Бойко?
134
6
 
11
 
! Отговори
Мика, мика, преди 2 години
Нали сега с Радев дойдоха главните айдуци и крадци !
133
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно, а бабо като взимате заеми да давата на пенсиите какво прогнозираш да стане?Давам ти пример, в Хърватия вече си взеха парите от втория транш по плана за развитие.Та и аз в този стил, държавата щеше да е добре, ако говорихте по-малко популизми и си вършехте работата съвестно.
132
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пари има ама никой няма да ги види. БСП и компания за 12 години имат да наваксат крадене. Киро за един пост се продаде жестоко. Ама той ако беше толкова успял нямаше да влиза в политиката или да е в България.
131
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На майка Зайкова трябва да и дадат Нобелова награда за справедливост и мир
130
1
 
7
 
! Отговори
ПП София преди 2 години
В смисъл да не краде? А ние за какво зехме власта *** оу бабишкер? Ше грабиме и ше влачиме яко а вие лапайте мухите. Хахахаха
129
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнете свръх приходите заради инфлацията от бюджета както и някои извънредни приходи горивата тока и газа са супер високи нива - съответно и данъчните приходи от тях са много високи и ще видите кой какво е правил - може да се окаже едно голямо нищо. Но бабичката разчита на годините си за и повярват хората...
128
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това бабе защо го пускате да говори глупости,ами тя вече се напикава!