Нямаме подготвени пилоти за спасителните хеликоптери

Причината - изискване за минимум 2 хил. летателни часа
58
Нямаме подготвени пилоти за спасителните хеликоптери
Снимка: БГНЕС

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев заяви, че България не разполага с достатъчно квалифицирани пилоти за бъдещата система за хеликоптерно издирване и спасяване - HEMS, която предстои да бъде изградена у нас.

След днешното заседание на ресорната парламентарна комисия той посочи, че причината за това е наличието на изискване за минимум 2 хил. летателни часа за всеки пилот, а на този етап нито един от българските летци на такива машини на отговоря на това условие. Ето защо България ще покани пилоти от други страни, обясни министър Събев, които да се присъединят към българските си колеги и да се включат в тяхното обучение.

"Ще има 15 минути за реакция за спасение на човек. Това е проект, по който с радост работим", подчерта още транспортният министър, цитиран от БТА. Той поясни, че планът е да се изградят 6 отделни точки в цялата страна - по три в Северна и Южна България, а страната ни да придобие общо шест хеликоптера.

Министърът на транспорта посочи още, че ръководеното от него ведомство ще спира всички съмнителни поръчки и ще прави одит на всяка една от тях. Той потвърди, че по тази причина е спряна поръчката за жп линията Радомир-Перник, за което посочи, че "има известни доказателства". Николай Събев каза още, че е подаден и сигнал до вътрешния министър Бойко Рашков за евентуални нарушения при удълбочаването на каналите на Пристанище Варна.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: пилотихеликоптери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има пилоти на хеликоптери и с много над 2000 летателни часа. Ако знае уважаемия министър български пилоти работеха точно в това звено с медицински хеликоптер не много отдавна. Значи преди можеше, сега не може.
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами може малки икономични самолетчета , като между виена и люксембург и имаше едни анчета малки по социализма от София до морето , така се тресяха , ама пак са повече километри , може тоя от еконт некой дирижабъл да пусне за атракция , точно ще си пристига
40
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
2000 летателни часа!?Може,ако имате машина на времето.
39
0
 
2
 
! Отговори
братя грим преди 2 години
до коментар 40- - приказка - - - - - веино сте го докарали като приказка ! ! ! 23-годишна афганистанка с документи за хеликоптер , боинг . . . . . я проверете дали знае и кода за ковчега на Снежанка ? ? ? ? ?
38
2
 
1
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
България със Сигурност , ще Купи от Франция или САЩ , не им знам Машините човечеее, ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА Затова така ти обяснявам , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА Знам какво има един Турски Хеликоптер - но незнам Какво Предлагат Французите и Американците , Въпреки че и Турция преди години Купи Кугъри и сега половината Паднаха - половината са Ковчези - Истината си е такава каквато е , ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
37
0
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 2 години
Защо Министъра не организира Курс за Пилоти?Моето мнение - Това ще е първата Оставка на Министър от Правителството .Не че глупав , много е .
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Сата НАТО.....Сатанаиле, ти да говориш за глупост, все едно неггър да се тръшка, че някой е много черен! Трябва да има спасителни хеликоптари и дано пилотите им да почиват повече!
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е пълна лъжа. Пилоти има ама някой трябва да им плати.
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук един с ник като истеричен смях взел да хвали турците! Ами те имат собствено производство, изключително за военни машини. Не е трудно да оборудваш няколко за санитарни цели! Ние сме свободни да купуваме за граждански нужди хеликоптери от когото си поискаме, от където ни е най-изгодно! Тук политика и забрани не може да има!Защо да не купим от Русия, Китай, Индия? Индийците правят "Друв", който има великолепен динамичен и статичен таван! В Русия излязоха няколко отлични машини, напр. "Ансат"!
33
1
 
5
 
! Отговори
?!? преди 2 години
То и министър няма щом говори такива тъппоттии. Да подготвят пилоти или да наемат докато се подготвят. Ако нещо трябва да се направи се прави хленчове от такива като тоя не ми се слушат.
32
4
 
5
 
! Отговори
ПРИКАЗКА преди 2 години
Има такъв пилот в България - имаме бежанка от Афганистан с документи за Боинг , за Вертолети и Миг 29 - тя е на 23 години и се намира в София .Много Медии писаха за тази жена .
31
0
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Ами , ако ще си оставаме Европейско Селло , нека си останем. Но, ако искаме нещо по добро , трябва и ние нещо да направим. Например Вчера - Премиера Петков говори за Зелена Енергия пред Блумбърг, в същото време вчера Швейцарската компания - Swiss Solar Energi - обяви че ще инвестира 50 Милиона евро в Турция за 3 броя завода за слънчеви панели, с годишен капацитет 1,5 Гигавата ( АЕЦ Козлодуй е 1,2 ) , Е защо Не ги Направят в България ? Човека иска Сигурност, ако му прилошее да го вземе Хеликопт
30
1
 
1
 
! Отговори
До Бивш от Еконт преди 2 години
Я кажи пак, щот се съмнявам Събев да провежда интервютата за шефьори на камиони. Това е огромна структура и да интервюра шофьори е последното нещо, което би правил!
29
2
 
3
 
! Отговори
SS преди 2 години
Скоро ще излезнем по улиците и ние ....!?
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нормалните държави медицински хеликоптери имат или големи болници или застрахователни компании. Явно някой чорап бленува нова държавнаструктура, която да носи комисионни.
27
2
 
6
 
! Отговори
Бивш от Еконт преди 2 години
Събев.От Ямбол запалих колата и отидох в Русе на интервю.Стиснахме си ръцете с твоя човек на 1200 лв да карам камиона до София.3 месеца ми плащахте по 700.Четвърти месец нямаше.Напуснах.Кога ще ми върнеш парите?1500 лева са това
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА- Норманите хора НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ от дивашка турция!!!
25
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 2 години
То какво ли имаме ? Имаме политици хвани единия ,удари у другия,олигарси, дебелогъзи генерали,армия чиновници и бюрократи,но пилоти за спасителни операции намаме ! Пък и за какво ли ни са ? В резултат на ЕС ценности станахме 6,5 милиона ! На път сме да изчезнем !
24
3
 
6
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
Батееее, Турция има около 400 хеликоптера, Горско Стопанство има над 30 хеликоптера, Ние 6 хеликоптера за спешни случаи ли да нямаме , да не живеем в каменната ера
23
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От спасителните хеликоптери имат нужда само такива като Каролев . А те не са болка за умиране . Нали имаме МИ 17 и МИ 8 за кво са ни каролевоспасяващи ? Той е евроатлантик .Можем и без него :)