След решението на КСНС визитата на Петков в Скопие става протоколна

Матанов: При компромис правителството ще падне от власт
11 яну 2022 09:16, Елка Василева
152
След решението на КСНС визитата на Петков в Скопие става протоколна
Снимка: архив, МВнР

Рамката, която Консултативният съвет за национална сигурност /КСНС/ постави, превръща посещението на Кирил Петков в Македония в чисто протоколно. Това каза пред БНР историкът проф. Христо Матанов.

Според Матанов на консултативния съвет при президента е имало сблъсък на „мнения на крайност“ и „мнения на компромис“.

Още по темата

„В Харвард не ги обучават на български национален интерес“, отбеляза историкът.

„Ако сегашният български министър-председател или някой от неговия екип беше направил компромис, това беше сигурен знак, че той рано или късно, по-скоро рано, ще падне от власт“, коментира Матанов.
    
Общественото мнение в България е доста негативно настроено към компромиси, допълни той.

„Как да отстъпя от моята позиция, след като не искам да ме наричат татарин, както ме наричат? Отворете македонските сайтове и ще видите, че ние сме монголи, татари, турци и т.н. Това ли е гласът на омразата от наша страна?,“ каза Матанов.

Някои от нашите привърженици на компромиса смятат, че сегашната ни позиция е развалила отношенията ни със Северна Македония, но това са хора, които не са следили този въпрос отпреди, заяви проф. Матанов.

Такъв жесток натиск имаше и към Гърция, преди да се подпише Преспанският договор, припомни историкът.

„Единственото опасение, което имам аз, е, че българинът няма да издържи на този постоянен натиск. Той не умее дълго време да отстоява своята кауза по един и същи начин,“ каза още проф. Матанов.

Да отстъпим ще бъде катастрофално за нашия авторитет, категоричен е Христо Матанов. „Позицията, която България държи, защитава националното ни достойнство.“

Трябва да се подготвим за дълъг процес на сближаване, обобщи историкът, като акцентира върху продължилите десетилетия македонско-гръцки преговори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
2
 
! Отговори
абе преди 2 години
тя самата РСМ е протоколна държавица,халал да им е на албанците
103
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Република Македония е създадена за целите на нещото, което се наричаше Югославия. Извън Югославия тази структура не може да съществува. По простата причина, че тя е създадена и съществува и до ден днешен само с една цел и това е: ОМРАЗАТА към България и всичко българско. Без тази доктрина тя няма как да съществува.Това са прости истини.Истини които ще се разбират все повече и повече. Какъв ЕС, какви пет лева.
102
7
 
2
 
! Отговори
До 130 преди 2 години
"....Да се признаят за българи..." - да се признаем, ама ни е срам. То с какво да се похвалиш - с 500г Турско ? А не..."мерси"....
101
1
 
12
 
! Отговори
зелен чорап-чалгар преди 2 години
той си е и протоколен министър председател
100
3
 
4
 
! Отговори
Румбата преди 2 години
До Стоян НоваковичВ Москва пич, това си е работа на Коминтерна....
99
1
 
4
 
! Отговори
До 124 Gancho преди 2 години
защо така бе ***, защо така бе селски ?
98
4
 
7
 
! Отговори
FerfUcks преди 2 години
До GanchoГанец загубена кауза си... няма кой да се върже на лъжите на платените тролчета като теб пишещи от 2 ИП.. Дори Макетата намират и търсят информация за истината на тяхната ГМО нация. Те ще го проумеят ,но платените тролчета едва ли.
97
6
 
10
 
! Отговори
FerfUcks преди 2 години
на кой му пука за 1.5 милиона циганиии на запад от България.
96
7
 
16
 
! Отговори
111 преди 2 години
Да се признаят за българи. Никой не им ще територията.
95
4
 
15
 
! Отговори
Ооо преди 2 години
Та те целокупно са по-малко от София. Каква нация, каква държава? Че и с претенции да крадат история.
94
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Македонските цъpвyли нямат място в ЕС.
93
2
 
15
 
! Отговори
Икономист преди 2 години
До Gancho Или си неуморен или платен... Цял свят знае историята на България, или поне от 681 г., само вие, промити мозъци, не?! Но пишете ли пи пишете! Във времето на интернет вече НЕ "всяка лъжа, повторена 100 пъти, става истина"... Спрете се или продължавайте... Няма друга тема, за която над 80% от Българите да сме единни...
92
35
 
9
 
! Отговори
Gancho преди 2 години
Има ли още будали които да вярват на българските исторически измишлйотини. Общото межди България и Македониа е само Отоманската империя,има няма едно 500 години.Тогава нито нас,нито тях ги има на картата на Европа. Отоманската империя включва през различните периоди от 19 до 21 държави.Всички се освобождават със собствени сили,с изключение на България,както знаем с помощ от Русия.Великите българи!!!
91
5
 
22
 
! Отговори
Кенанският маймун преди 2 години
Кирчо като нищо ще продаде интереса на България. Той е от поколението на днешната Европа. А днешна Европа, европата на мултикултурализма плоди нови българи, и няма нищо по-гнусно от новите българи - тези които се срамуват от езика си, от произхода си, от родителите си и от съдбата си.
90
1
 
2
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Хмм, защо заглавието представя мнение като факт?
89
2
 
1
 
! Отговори
БЛЯ - БЛЯ преди 2 години
СВЕТЪТ СЕ ТРЕСЕ ***!
88
6
 
21
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Очевидно тези момчета от хАрвард или са пълни наивници или се правят, че нищо не разбират. Трябва да са наясно, че от тях нищо не зависи и никой няма да ги пусне "да си разиграват коня" Хеле пък по въпроса с Макдония.
87
2
 
14
 
! Отговори
до трезвомислещ :) преди 2 години
казваш, че етногенезиса на македонския 'народ' през третото българско царство е...българи с българи..пак в българи.. и така 80 години..до 1951г...по твоята логика. този народ' изчезва защото смесването му с хървати, сърби, албанци, го прави югословенски народ. и през 1991г. пак изчезва...за да стане северно македонски..та, кое не им е българското, не разбрах? могат да са югословени, ако искат, не възразяваме..
86
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от БЮРМ (българска югозападна република македония), вместо да се сближат с нас и да станат приятели, решиха да слугуват на сърбите и станаха РСМ (република сръбска мънкедония). не им е мястото в ЕС, докато не им уврат дзелките..
85
1
 
0
 
! Отговори
Stolz преди 2 години
До АнонименГлупости говориш. Дай примери.