След решението на КСНС визитата на Петков в Скопие става протоколна

Матанов: При компромис правителството ще падне от власт
11 яну 2022 09:16, Елка Василева
152
След решението на КСНС визитата на Петков в Скопие става протоколна
Снимка: архив, МВнР

Рамката, която Консултативният съвет за национална сигурност /КСНС/ постави, превръща посещението на Кирил Петков в Македония в чисто протоколно. Това каза пред БНР историкът проф. Христо Матанов.

Според Матанов на консултативния съвет при президента е имало сблъсък на „мнения на крайност“ и „мнения на компромис“.

Още по темата

„В Харвард не ги обучават на български национален интерес“, отбеляза историкът.

„Ако сегашният български министър-председател или някой от неговия екип беше направил компромис, това беше сигурен знак, че той рано или късно, по-скоро рано, ще падне от власт“, коментира Матанов.
    
Общественото мнение в България е доста негативно настроено към компромиси, допълни той.

„Как да отстъпя от моята позиция, след като не искам да ме наричат татарин, както ме наричат? Отворете македонските сайтове и ще видите, че ние сме монголи, татари, турци и т.н. Това ли е гласът на омразата от наша страна?,“ каза Матанов.

Някои от нашите привърженици на компромиса смятат, че сегашната ни позиция е развалила отношенията ни със Северна Македония, но това са хора, които не са следили този въпрос отпреди, заяви проф. Матанов.

Такъв жесток натиск имаше и към Гърция, преди да се подпише Преспанският договор, припомни историкът.

„Единственото опасение, което имам аз, е, че българинът няма да издържи на този постоянен натиск. Той не умее дълго време да отстоява своята кауза по един и същи начин,“ каза още проф. Матанов.

Да отстъпим ще бъде катастрофално за нашия авторитет, категоричен е Христо Матанов. „Позицията, която България държи, защитава националното ни достойнство.“

Трябва да се подготвим за дълъг процес на сближаване, обобщи историкът, като акцентира върху продължилите десетилетия македонско-гръцки преговори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
13
 
8
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Крайно време е Петков да пусне Радев като чувал с тухли!
83
32
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро е по-добре че не знае Българска История Та тя се основава на легенди и политически тези ,а не на факти.Повечето от нещата ,които знаете са само за вътрешна употреба.Ако споделите вашите познания по история в която и да е държава ще Ви се смеят и ще Ви съжаляват.
82
25
 
18
 
! Отговори
гостенка преди 2 години
Радев се подигра с Кирето..., премиерът трябваше да се изкаже също!!! Почнаха да го клатят.... БСП-то влезе в управлението на държавата чрез Радев, сега всичко ще фалира, те това най го могат, за друго не стават! После Бойко пак трябва да гради, той това го може.
81
0
 
14
 
! Отговори
До 111 преди 2 години
Като разделят света, както в Ялта 1945 ще разбереш къде са ни сложили. Дали в западния или в руския периметър.
80
2
 
31
 
! Отговори
Трябва нов протокол преди 2 години
за посещенията на Кико където и да е.Да му се назначи от НС говорител,Кико само да открива срещата,а говорителят да излага тезите на БГ.Прави са някои медии като казват,че от Стамболийски насам Кико е най-простият премиер,който сме имали.Иначе паметливо момче,зубрил си е уроците в Харвард,но когато опре до лично мнение(не популистки шаблони),лъсва некомпетентността му.Особено зле е по знания за БГ,има ниво от прогимназия.И извинителна усмивчица-аз съм готин,може и да правя неволни грешки.
79
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никъде не виждам статия за това втори ден как вървят преговорите между САЩ и Русия. Само "бушони" и "крушки" за отклоняване на вниманието.
78
1
 
8
 
! Отговори
трезвомислещ преди 2 години
До: А бе (номер 104) Така е, за това имат право да претендират македонците.Не могат да ни налагат нищо. Обаче историята и политиката са две отделни неща.Трябва да се насочим главно към политико-икономическите въпроси. А те са за правата на българите в Северна Македония и за изграждане на по-тесни културно-икономически връзки. Впрочем, подобен въпрос има и за правата на българите в Сърбия, някои от които бяха решени но други не. Например какво стана със женските фамилии завършващи на -ов?
77
6
 
26
 
! Отговори
ковид ли? преди 2 години
Нарочно измислиха ковида на председателя, за да "вържат" Киро. Той е непредсказуем и ако отиде в Македония не е ясно какви ще ги надроби. Това е, овластини мух.льов.ци.
76
1
 
21
 
! Отговори
полюлей преди 2 години
Истината е, че ментетата НЕ ИСКАТ да влизат в никакъв ЕС. Те ще направят всичко възможно, за да си останат с Белград. Защото там са ги измислили, там са ги създали и от там ги ръководят до ден днешен. Те искат само Югославия и Тито да възкръстнат и ще издигат все по абсурдни искания, само и само да блокират, протакат и направят абсолютно невъзможно откъсването им от сърбия!
75
7
 
26
 
! Отговори
Ха,ха, ковид? преди 2 години
Някой дали вярва, че председателят на нар. събрание е дал положителна проба? Това е ход на зелените чорапи, за да не пуснат "просто Киро" в Македония, защото знаят, че независимо какво решение са взели народните представители, Кирчо ще оплеска нещата. Този човек трябва да бъде вързан, иначе лошо се пише на страната ни.
74
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
трябва да искаме да ни върнат костите на Гоце Делчев. Той е казал че българин и трябва да са в България. Не може костите да са му в така наречената държава Македония.
73
1
 
39
 
! Отговори
А бе преди 2 години
До трезвомислещЗначи за македонска нация може да се претендира най-много от 100години,а за държавност-от 30г.Обаче тия искат да нала*пат и българската и елинската история.Гърците ги порязаха както си трябва,това трябваше да направим и ние.Толкоз.
72
2
 
23
 
! Отговори
ВСИЧКИ В КАРЛУКОВО преди 2 години
ЯКО ГО ЗАКЪСАХМЕ. 5 ЧАСА ПЛЮЕНЕ НА ОМИКРОНИ И НАКРАЯ НИЩО? УДПЕХ ЗА НОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО - ОТЛАГА СЕ ИЗЛАГАЦИЯТА В СКОПИЕ. СЕГА ПАРЛАМЕНТ И ПРЕЗИДЕНТСТВО 10 ДЕНА В КАРАНТИНА?
71
15
 
3
 
! Отговори
трезвомислещ преди 2 години
Абе хора, вие за етногенезис не сте ли чували? Думата е сложна, но е съставена от две малки думички, "етно" и "генезис", които съчетани означават раждането на един етнос, или един народ. Та, очевидно никой народ не е вечен като боговете, а се е "родил" по някое време.Кой по-късно, кой по-рано. Българският народ се "ражда" със спойката между славянски и тракийски племена с прабългарския народ на Аспарух.Македонският народ се е "родил" когато сме създавали Третото Българско Царство.
70
1
 
7
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
До Granik: Абсолютно уместно сравнение, което показва, че или македонците, или ЕС са недобре с главите, както и че сме голееееми аджамии. Трябва ръка да им целуваме на гърците да кажат как така с пр-ъд-ня боя правят.
69
7
 
11
 
! Отговори
До руснак преди 2 години
Товариш пий редовна свoи таблети и обезателна с вада.И седи далеко от солнце.Крим е украински , лъжци и окупатори.У кирилица есть буква Ъ .Вот загатка,Нада. думата,знать и тагда писать.У Наша Раша недумают !!!
68
0
 
50
 
! Отговори
Granik преди 2 години
Представяте ли при кандидатстването на България за ЕС, да беше започнала да обижда гърците,че са араби и египтяни, че са *** и не са европейци и да започнем да обявяваме византийските императори за българи. Към всичко това да трошим гръцки паметници,да трием гръцки стенописи в църквите,да горим гръцкото знаме и да им показваме среден оръст по телевизията,да твърдим че гръцката азбука е всъщност старобългарска. И след всичко това ,да да ги изкарваме виновни ,че са ни сложили вето.
67
0
 
22
 
! Отговори
Ghost преди 2 години
Да прав си, македонците реално са марсианци и Мъск напразно си харчи парите, поради простата причина , че марсианците са тук.
66
2
 
7
 
! Отговори
Ghost преди 2 години
Дай по-добре на английски , маке диалекта трудно го Фащам :).
65
1
 
4
 
! Отговори
Ghost преди 2 години
От кога съществува БГ държавата ? Моля уточни ?