Защо българите се притесняват от въвеждането на еврото?

Инфлацията сама по себе си няма защо да е проблем, смята Ивайло Дичев
Обновена: 19 яну 2022 19:49 | 15 яну 2022 14:35, Петя Славова
390
Защо българите се притесняват от въвеждането на еврото?
Снимка: БГНЕС

В България има сериозна съпротива срещу въвеждането на еврото. Мнозина мислят, че еврото ще ни отнеме суверенитета, ще ни направи зависими от Франкфурт. А правителството ни ще задлъжнее като гръцкото.

"Как се съчетава страхът от загубване на суверенитета със страха от практикуването му? Не виждам друго възможно обяснение, освен липсата на доверие в държавата. И в тази, и във всички нейни бъдещи превъплъщения. При едно такова положение, разбира се, няма какво да се прави, освен да си доливаме ракията и да ругаем телевизора". Това заявява в анализ културният антрополог проф. Ивайло Дичев.

Кой знае защо не се обиждаме от това, че Хърватия, която влезе в ЕС след нас, се кани да се присъедини към еврото една година по-рано - през януари 2023 г. А толкова се обиждахме в други състезателни дисциплини като Шенген или визи за САЩ. Някак самата тема беше изключена от публичния ни дебат - това, че балканската ни посестрима успя да преодолее белезите на скорошната война и да организира финансите си. Че видя интереса си от еврото като туристическа дестинация и блокира опитите на партия "Хърватски суверенисти" да организира референдум по темата, където да изговорят всевъзможни глупости.

Въпросът за цените

Един по-бабешки вариант на страховете - това са слуховете, че с приемането на еврото всички цени ще скочат нагоре: да бъдат умножени по две изглежда най-логичното при ограничени математически способности на страхуващите се. Всевъзможни примери се дават за това как цените скочили в една или друга страна, пък ти върви, че проверявай. Страховете се усилват заради инфлационната тенденция в последните месеци, предизвикана и от глобалното печатане на пари. Само че това е аргумент в точно обратната посока: инфлация явно се случва и без евро, тя просто е елемент от икономиката на модерния свят. Нещо повече: в края на миналата година в еврозоната инфлацията беше 5,2%, а в България - 6,3% и нагоре. Излиза, че еврото не само не я увеличава, а дори я ограничава, казва проф. Дичев за "Дойче Веле".

Инфлацията сама по себе си няма защо да е проблем, ако съвсем равномерно се вдигат цени и доходи. Струва ми се, че тя дори би била полезна за България, тъй като ще ни позволи да се приближим до европейските нива на заплащане.

Бедата е там, че инфлацията никога не е равномерна - онези, които продават поскъпналите стоки, ще спечелят, а онези, които не продават нищо, като пенсионерите например, ще загубят. Със сигурност ще загубят и всички, които имат спестявания в банките, заковали лихвения процент близо до нулата. В тази перспектива инфлацията предвещава конфликти, недоволства, протести. Но с еврото всичко това няма да има връзка, освен в популистката реторика, разбира се.

При това еврото специално набляга на символиката: на обратната страна на монетите страните изобразяват свои важни символи.

Представете си само каква радост ще бъде, когато в далечната португалска кръчма ви върнат монета с - и аз не знам? - силуета на Царевец, опакованата от Кристо Триумфална арка... Ако дотогава дигиталната технология не е заличила подобни поводи за сантиментален фетишизъм. На кредитната карта няма тържествени образи, още по-малко на мобилния (китайски) телефон, с който вече започнахме да плащаме. Или в четеца на зениците ни в супермаркета, който скоро ще отчита какво сме пазарували.

Пари ще колекционират нумизматите, а за нас ще остане гордостта, че сме част от най-мощното икономическо пространство на планетата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


390
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой няма право да прави толкова съдбоносен за държавата избор без да се допита до народа с референдум. Това не е някакво си законче а съдбоносно решение. Нямат право някакви самозабравили се *** да решават такива неща. Никой не им е дал това право. Те нямат никаква легитимност след като са гласували за тях толкова малко хора. разбирам да са гласували 70 процента и дори тогава пак е задължително да се пита народа. РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЕВРОТО Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН ИЛИ ЩЕ ИМА ЛИНЧУВАНИ ПОЛИТИЦИ!
230
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От доста години лева е вързан за еврото (това е ако не се лъжа свързано с бюджетни ограничения и прочие недостатъци) и ние на практика имаме евро, без да го осъзнавеаме. Така че на практика нищо значително няма да се промени, просто ще се търгува по -лесно с ЕС и няма да има нужда от обмен.
229
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мога да ви кажа за Германия, когато въвеждаха еврото (2001-2002г.) нямаше някакво голямо увеличение на цените. Единственото беше, че заради закръгляването на 99 цента в някои случаи имаше повишение с по няколко цента. Иначе бяха задължени известно време преди това да обявяват цените едновременно в марки и евро, за да свикнат хората с новите цени ... и за да няма скрити увеличения :) ... А пък ако един търгаш реши да увеличи цената, той може да го направи и сега , в лева, какво му пречи.
228
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ами аз и от д лорер се притеснява,,,,,,,,,,
227
0
 
5
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
ДЕ като напусне ЕС няма да има вече евро и съответно няма да има какво да приема БГ. Няма страшно. След това същото и с ФР.
226
1
 
5
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисара преди 2 години
До аномимен от 302. Притесняват се тези с недоказани доходи. Тези с кюлчета и пачки по шкафчета и бюфети. Както и тези начело с Гешефтара/каскета/, и неговите авери от Банкя до митница Кулата.
225
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние шута на ЕС ще бием , те еврото ще въвъждали .
224
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои българи се притесняват бре. Русофилите ли, ромите ли, ...
223
12
 
3
 
! Отговори
Вълчо преди 2 години
Колкото повече се доближаваме като стандарт до западна европа, толкова по зле за нас.Това означава високи заплати, висок стандарт, скъпи стоки и услуги.Така, и когато това стане, за какво ще им е на всички западни фирми, които имат офиси, цехове и бизнеси тук, да останат. Голяма част от парите в бюджета на страната влизат от високи заплати, които са високи за нашия стандарт, но средни и ниски на запад.Вдигне ли се стандарта на живот на всички, страната ще потъне.
222
9
 
14
 
! Отговори
koo преди 2 години
Цените по номинал най-вероятно ще са същите но вече в евро. Но заплатите ще са два пъти по ниски. т.е. ДВА ПЪТИ ПО БЕДНИ.
221
3
 
11
 
! Отговори
оцеляваща преди 2 години
Тия <специалисти> дето ни баламосват нас от бедна България,мислят само за екскурзии,командировки и пътувания на вън.Дори германците,като минаха към еврото,загубиха много.Унгарците не са го приели,чехите също,а поляците?Вие там горе да мислите повече как да съживите икономиката и черния сектор на експлоатация да ликвидирате.
220
2
 
6
 
! Отговори
REFERENDUM преди 2 години
Az pyk iskam refrendum po vyprosa za evroto i po drugi vajni vyprosi kato c SCHveizaria i USA
219
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сарийски да си гледа работата и да не ни занимава с простотии, къде беше Сарийски когато завързаха лева за германската марка, а после за еврото? Искам да питам след като Българите се притесняват да не загубят идентификацията си защо в Европа получават евро, а не се върнат тук за да работят за левове.
218
5
 
5
 
! Отговори
Заьо преди 2 години
Чужденеца умира от радост да дава акъл на българина, при положение, че никой не му го е искал.
217
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защото ще обеднее двойно?
216
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина не се плаши от нищо .Единствено го е страх от работа.
215
2
 
5
 
! Отговори
Доц Григор Сарийски преди 2 години
Много добре обянснява доц Сарийски!! ! ! ! Ютубата това предаване:"Факти за еврозоната, които елитът не държи да знаем - разговор лекция с доц. Григор Сарийски"
214
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тично сега пък както здраво се печатат евраци -няма никакъв смисъл. Инфлацията е единсгвеното спасение *** страни, като Италия, Португалия, Испания и др. с около и над 100%бвп дългове. Сметката ще я платим всички ни най-вече бедните. За това еврозона не ни трябва
213
1
 
11
 
! Отговори
до 283 преди 2 години
малко е нагло да се сравнява България с Швеция , дори с Полша, която след Германия е най-развитата производствена икономика в ЕС. Гърците казаха OXI на споразумението с кредиторите, а не на еврото !
212
7
 
4
 
! Отговори
Ива преди 2 години
Потърсете в Ютубата това предаване:"Факти за еврозоната, които елитът не държи да знаем - разговор лекция с доц. Григор Сарийски"