Даниел Лорер се цели в икономически растеж от 5%

Първата мисия на управляващите е промяна в правосъдната система
Обновена: 18 яну 2022 17:29 | 18 яну 2022 16:11, Камелия Цветанова
79
Даниел Лорер се цели в икономически растеж от 5%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Иска ми се икономическият растеж на България да стигне 5 процента, каза Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа, при откриването на среща на двустранните търговски камари в страната. (Есенната икономическа прогноза на Европейската комисия беше за ръст на БВП на България през тази година в размер на 4,1 на сто).

Ние бяхме избрани след дълг период на политическа нестабилност и с ясен мандат да създаваме инфраструктура за нормално функционираща държава, каза министърът.

Нашата първа мисия е промяна в правосъдната система, така че да не се краде, да не се иска нищо от инвеститорите.

Втората мисия е да се създаде физическа инфраструктура, третата е подобряване на здравеопазването, за да се оттласнем от върховете на световната класация по смъртност, четвъртата е развитие на образованието, за да не се налага да пращаме децата си да учат в чужбина, посочи още Лорер.

Моята мисия е да създадем институция, която да е икономическият мотор на всичко това. Този мотор трябва да работи с пари от държавния бюджет, с европейско финансиране и с частни инвестиции. Искаме България да постигне икономически растеж, сравним с нашите съседи, защото България е и сериозно изостанала в състезанието за икономическо развитие, заяви Лорер.

В Министерството на иновациите и растежа сме събрали инструментите от държавните институции, които да работят за икономическия растеж. Това са Българската банка за развитие, Фондът на фондовете, Националният иновационен фонд, набор от европейски програми, както и Българската агенция за инвестиции, която е лицето на България, каза министърът. Нашата цел е да насочим тези инструменти към максимален растеж - иска ми се да е 5 процента, посочи министърът. Румъния вече го постигна, инфлацията ни помага и с ваша помощ това е постижимо, добави Лорер, като се обърна към представителите на търговските камари.

Досега основната пречка за инвестиции беше бизнес рискът, свързан с корупцията. Затова се стремим към нулева толерантност към корупцията и премахване на административните пречки през бизнеса, отбеляза Лорер.
Представителите на търговските камари посочиха като основен проблем за бизнеса гарантиране върховенството на правото и в това число на правата на компаниите и на чуждестранни и на местните инвеститори. Друго предизвикателство е подобряване на квалификацията на работната сила и активизиране на работата на търговските аташета на България за привличане на инвеститори в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още по темата: растежлорер
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
значи тоя е дарил 100 000 в предиз кампания и реално си е купил точно този пост , там и онзи от мосад дето им е водил предизборната кампания ...... хубаво че се мразят за пари един друг , как самокатастрофираха навремето Илко Ешкенази та да даде Господ
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този другар много доволен изглежда!Като че ли го е ударил 380v.ток,ето такива ще ни управляват,всеки ден умират толкова много.....
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли ви е растежа, като надувате цените изкуствено?
63
1
 
7
 
! Отговори
77 преди 2 години
Оставка , преди да се е срутило всичко !!
62
1
 
9
 
! Отговори
доги преди 2 години
Разтеж 5% , инфлация 20% . Егати промяната ! Пълни нека.дър.ници !
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Харвард на двуцифрената инфлация й викат растеж.
60
1
 
8
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Този не го слуша главата.При инфлация над 50% икономическия растеж трябва да бъде 50% + за да говорим за разтеж.
59
0
 
2
 
! Отговори
Хм преди 2 години
До Анонимен до 61То печалби пак има,ама другаде отиват...
58
1
 
9
 
! Отговори
мда преди 2 години
Тоя като го гледам,ще попълни списъка на нефелните български ев*реи(начело с Мони Паси и Ленчето с кремчето)....
57
2
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
На черното еврейче му дадоха сладка служба и шапка на тояга. Нищо няма да направят рундювците. Другия месец като скочи още тока такъв разтеж ще излезе, че свят ще му се извие на тоя черния. Арсенал вече затвориха.
56
1
 
3
 
! Отговори
До 57 преди 2 години
Ти си пълен проостаак и неещаастник
55
3
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
На думи и обещания кумецът на кирчо може да се прицели във всичко, тази коалиционна шайка ще остане известна с големите си лъжи и обещания с които надминаха даже и дамата от село Крушовица известна с обещанията си до последна капка кръв ... това което виждаме до момента са заеми за милиарди и нарастващи цени на стоки и енергоизточници които ще повлекат след себе си инфлация по-голяма и от тази от Виденовото време, което между другото се завърна и с министри като рашкоФ и Импексова ... !!!
54
1
 
4
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Е аре де, вие сега почвате да мислите нещата. Така 32 години се мотаха разни всякакви гротески и вие сте същите. Преди да влезете в парламента нали имахте програма и план, ми аре де давайте, какво се влачите. Днес инфлацията е 50% утре може да стане и 100 %, докато вземете някакво адекватно решение, тя ще ни убие преди вируса. Вие си го карате ден за ден и боко беше същия хаотичен и каквото стане. ПП(Поредните П_Д_Ли) и компания влезнаха да се накрадат,че после не се знае, знае ли се.
53
1
 
12
 
! Отговори
бай минчо трапера преди 2 години
Еди ия подава фалшиви документи за да стане министър, другия осъден и платил глоба за кражба на софтуерен код, третия напушен наркоман с масур в задния му джоб умеел да римува и четвъртия чист евреин. Честно от тези ли очаквате нещо ? Ще се краде на поразия пладнешки грабеж.
52
4
 
9
 
! Отговори
Край преди 2 години
Вчера го гледам този анимационен герой по Витошка - по дънки и с една млада госпожица само - без охрана.Когато видите министър без охрана да знаете едно - този човек власт не упражнява, не работи в полза на държавата и за това никакви интереси на мрачни хора не засяга. Това дето ви обясняват че министрите трябвало да ходят с колелета и в метрото се отнася само държавите без суверенитет.
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако почнете да работите, може и да стане.
50
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина едно време ходеше в Гърция само като роб, при Борисов разбра, че там има и море, сега пак ще се върне старото време, колкото и да не ви се иска, нещата вървят към пълна катастрофа.
49
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако искате икономически растеж, първо оправете цената на тока за фирмите, че изпокапахме. Хич не ни е еня за вашата правосъдна реформа или за македония. Къде са ви компенсациите за декември, получаваме космически сметки за ток????? от това зависи работата на стотици хиляди. Повече от месец няма да откарате по този начин. или сами си заминавайте ако не можете повече. Ай....
48
2
 
4
 
! Отговори
Еврейски ум 2 преди 2 години
Защо, обаче, аз, Дани Лорер, искам преди да ви покажа чудесата на еврейският ум, да реформирам съдебната ви система? За да създам реално и на терен, условията еврейският ум, да ви демонстрира своята капиталова ефективност ! За нея е нужна чиста спекулативна среда! Ако средата преди това е урегулирана с тромави и неефективни закони и закончета, такава среда е като джунгла за изтънчените спекулации на еврейският ум и неговата сила не може да блесне!Еврейският ум работи само при опр.норм.услв.!
47
1
 
6
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 2 години
До Еврейски ум....За да владеете светот, не са достатъчни само парите!! То климата и природата, пари нещат, та първо от там да почнете, eвpeйчe!!!