Стефан Янев: От войната хората страдат, никой не я иска

Работим по 3 сценария при евентуално нападение на Русия над Украйна
20 яну 2022 21:40, Нели Христова
88
Стефан Янев: От войната хората страдат, никой не я иска
Снимка: БГНЕС

"Подводници нямаме, всеки флот е хубаво да има такава способност. Водят се разговори с определена държава за определен тип подводници, но всичко в момента е на ниво преговори. Има начин средства за подводница да бъдат предвидени в бюджета или в актуализацията му. Не говорим за нови подводници, но са в добро техническо състояние", това каза пред NOVA министърът на отбраната Стефан Янев.

Също така стана ясно също, че ще купуваме още 8 изтребители от САЩ, но засега не се знае кога.

По отношение потенциален конфликт между Русия и Украйна военният министър заяви, че се работи по три възможни сценария.

"В момента дали и какво решение предстои ще се разбере в следващите няколко седмици. В календара на НАТО предстои среща на министрите на отбраната през февруари. Дотогава трябва да имаме национална позиция, която аз трябва да защитя на срещата. Когато се вземе решението за позицията ни от Министерски съвет, ще бъде комуникирана", заяви Стефан Янев.

Той подчерта, че няма искри между него и премиера след коментара, че няма нужда от допълнителни войски на НАТО у нас, а позицията му остава същата за онзи момент.

Според него за национална сигурност и национални интереси няма "фоби" и "фили", а в това отношение трябва да сме българофили.

"От войната хората страдат, никой не я иска, но е наша отговорност да вземем мерки и да бъдем подготвени за нея. Българската армия е призвана да поддържа готовност, така осигурява суверенитета и териториалната цялост на страната. Армията ни може да реагира при развитие на негативен сценарий във връзка с Украйна и Русия", категоричен е Янев.

"НАТО и САЩ заявиха, че няма да се намесят, а България има своя принос към решенията на НАТО. За България може да има и други последствия от такъв един конфликт, затова трябва да имаме готовност", каза още министърът.

"НАТО има своя политика за създаване на определен тип подготвеност при конфликт до границите на страни членки на пакта. НАТО е отбранителна организация и България адекватно трябва да е готова със своите отбранителни способности", подчерта той.

Относно развитието на военната инфраструктура, Стефан Янев заяви, че всеки мост може да се използва за военни цели, а инвестициите в инфраструктура е добра идея, но трябва да се има предвид нивото на модернизация на българската армия.

"Недофинансирането на способностите на армията е значително през последните години, така че трудно може да се мисли в момента за създаването на нова военна инфраструктура", добави той.

Според него президентът Радев и в момента е добър лобист за въоръжените сили и тяхното развитие.

"Ние трябва да инвестираме в преворъжаването и превръщането на армията ни в адекватна на нивото на нашите партньори. 2% от БВП за отбрана е планирано да се стигне до 2024 година. Търсим баланс между спешната нужда и възможностите на държавата. Продължаваме разговори за бюджета и търсим допълнителни средства за модернизацията на сухопътните войски - те са гръбнака на Българската армия", смятат военният министър.

Той заяви, че не може да се каже, че тази година ще купуваме бронирани бойни машини, защото още няма договор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите страдаме по принцип най много от родоотстъпничество. Мои те уважения, но сме разочаровани от външната политика на новата власт.
61
1
 
1
 
! Отговори
Неочаквано тъп преди 2 години
2%от БВП, аве ей, заплатите по 650лв,тока,горивито,сичко,скъпо,тоз ще отделя милиони за неква измислена БГ армия от 20х.души. Стига сме давали пари за скъпи самолети, при положение че Туркия и Маляките имат по 300-500 бойни изтребителя, кат ти ги свалят тез самолети после с ко ще се биеш, с прашки. Той и аз сме били артилеристи.Стреляхме с 100мм противотанково оръдие през 91', а капитана казваше. Не умерите ли турския танк,оставате го и бягате.Вече ви е засякал откъде идва стрелбата. И бум.
60
5
 
2
 
! Отговори
МИНАВАЩ преди 2 години
ЯНЕФ Е ПОЗОР ЗА АРМИЯТА ЗАЕДНО С РАДЕФ!!!
59
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знаех че подводниците са "способност" на армията...
58
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С.Янев е най-слабия министър заедно с Т. Ганчовска /на външн, работи/.Янев никога не е ръководил и отговарял поне за 40-50 човека. От съветник, Радев го направи служебен мин.прдседател/вж.CV/. Т.Ганчовска от експерт по НАТО в МО става министър с диплома по архелогия.Ето такива министри определят сценарийте за война.
57
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България натъпкана с чужди бази и войски , плацдарм и мишена на евентуален отговор ,това ли ви е ,,българофилията '' , слуги продажни ? Нови милиарди за самолети които ги няма ,че даже и подводници ,вие не виждате ли, че населението намалява драстично и няма кой да ви служи в армията ,превърнахте ни от държава в територия !
56
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ са ни бомбардирали през ВСВ. Нашите евроатлантици забравят. Те само народният съд върху фашистите помнят.
55
5
 
5
 
! Отговори
Катя преди 2 години
Аууууу какво откритие.От както направихте преврата страдаме и без война в буквалния смисъл.Иначе приятеля ти от село Славяново е много , ама много злобен и много лъже, воювал с мутрите, олигарсите,мафията, а около него само такива
54
2
 
7
 
! Отговори
Петков преди 2 години
Шшшшт... ти да мълчиш, ще правим каквото каже другарят Байдън !
53
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Избирайте Руските империалисти или Американските империалисти. Народа ще го яде дебелия при висчки положения, но за момента поне сме го изяли в НАТО поне да му видим края викам аз. Путин и Русия са новите робовладелци и фашисти, зщото са притиснати в ъгъл и вече не може да се търпи и са готови на бой до смърт или пълен разпат
52
5
 
3
 
! Отговори
ВОЙНА ЛИ! преди 2 години
Предстоящата космическа война ще бъде работа на Пентагона и преди всичка на неговата бойна единица Американски космически сили.След ликвидирането на феодалните тиранични режими Белият дом ще обяви началото на Новия световен ред, а у нас ще бъде анулирана комунистическата конституция и заменена с българска европейска конституция.
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кой ли път ще ни освобождават? И едните и другите ще ни освобождават. Кой пр3двари той!
50
2
 
2
 
! Отговори
Велик е нашия войник преди 2 години
Как да нямаме подводница.Подводница СЛАВА е гарант за наща сигурност.
49
7
 
16
 
! Отговори
Валери преди 2 години
Изгонете проклетите американски бази и военни от България. Шиба ни янки оставете ни да си доставяме газ, ток, горива от където и от когото преценим. Ши ба ни а*мериканци оставените ни намира и се омитайте от евразия. Искаме спокойно да си търгуваме и правим бизнес. Не ви искаме скапаните натрапени ''бе жанци"-терористи. *** американска ***.
48
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 57 - Припомнете си Вазов с неговото "На руските войни" от лето 1916...
47
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дали ще има нов Иван Вазов да възпее новите Опълченци. Щото е видно, че войска нямаме. Техника нямаме. И сме на гол тумбак чифте пищови, барабар Петко с мъжете. А реалността - колония или прокси.
46
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хубаво са се настанили да ви управляват, фатмакдоФатмака, глупакдоГлупака. Войната напълно ще им обърка плановете на тези фашисти.
45
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Укрофашагите скъсаха българското знаме понеже го помислили за руско, наклепаха паметника на Ботев, онези българи живеят точно в одеса и молдова където има руснаци, а не разни фашизирани бандери
44
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя май се готви да се бие с Русия с петте си картечници и една ръждясала подворница от втората световна, а и забравих - нулева армия, хахах! Подготвя се мишката за война с лъва.
43
2
 
10
 
! Отговори
А може ли да попитам преди 2 години
Колко от вас сте служили в Армията?Знаете ли изобщо че за последните 30 години ПОЛИТИЦИТЕ не им беше грижа за Армията?Знаете ли че в Армията основното въоръжение е СЪВЕТСКО не РУСКО защото е ПРОИЗВЕДЕНО в СССР между 1970-1990г.?Знаете ли че дори системите СВОЙ-ЧУЖД в ВВС са все още СЪВЕТСКИ и не сме съвместими с НАТО техника?Къде бяхте 30години когато АРМИЯТА от 150 стана 25 ХИЛЯДИ?И сега плачете да дойде 1 Усилен Батальон от НАТО с 1500 ЩИКА ДА НИ ПАЗИ от Русия развърнала 200 ХИЛЯДИ на 1000 км.