МВнР отговори: Русия да уважи избора на България

Кризите трябва да бъдат решени с дипломатически средства
21 яну 2022 17:00, Нели Христова
101
МВнР отговори: Русия да уважи избора на България
Снимка: БГНЕС

Призоваваме Руската федерация да проявява уважение към осъзнатия външнополитически избор на Република България за членство в НАТО и към решенията на българския Конституционен съд. Това се казва в изявление на българското Министерство на външните работи, след като днес Русия обяви изтеглянето на войските на НАТО от България и Румъния като едно от условията за диалог с Алианса.

Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивен диалог със страните - членки на НАТО в Съвета НАТО-Русия, насочен към бъдещето на една по-единна и по-сигурна Европа, основаваща се на върховенство на правото и стриктно прилагане на поетите международноправни ангажименти, подчертават от МВнР.

Националните територии на страните - членки на НАТО са територии на Алианса. Въоръжените сили на страните членки са и въоръжени сили на НАТО. Това произлиза от Вашингтонския договор за създаване на НАТО, който всички страни членки са ратифицирали. Вашингтонският договор не предвижда „втора категория“ страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем.

В този контекст, съгласно Решение №1 на Конституционния съд на България от 4 февруари 2003 г. „войските на политически или военен съюз на държави - членки на този съюз или на съюзни държави, по ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България международен договор с политически или военен характер, не са чужди войски по смисъла на чл. 84, т. 11 от Конституцията, ако преминаването или пребиваването им през територията на страната е свързано с изпълнение на съюзнически задължения“, заявяват от външното ни министерство.

Настоящата криза в архитектурата за сигурност в Европа, както и кризата в и около Украйна, следва да бъдат разрешени с дипломатически средства и по пътя на диалога, подчертават още от МВнР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е избор на България, а на корумпирано правителство
66
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега къде са "патриотите".Русия проявява агресия и третира България ,като своя собственост.Нарежда какво да се случва в България.С какво основания го прави.А от Външно ,защо така обяснително.Некамдирвктно да им кажат,че никой на света няма право да определя външната и вътрешната политика в България.Без обяснения .Ние сами сме взели решение да бъдем членове на НАТО.
65
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е един от последните вредители на земята.Ще вкара във война народа си само да остане на власт Но ако стане това,не само ще загуби власт,има вероятност да си отиде на другия свят много скоро.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Братята от ВМРО защо мълчат?Като каже нещо Македония се отварят,а сега са скрити в дупките.Нещо си траят.Сега трябва да се свикват събрания,това е намеса я Българския Национален Интерес.Русия директно се намесва във външната и вътрешната политика на България.Радев свиква съвети за братска Македония,която никога не е проявявала агресия към България.А сега се крием.
63
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По време на студената война, нашите американски другари са били предвидили две атомни бомби за района на летище София и една за Доброславци. Чудно ми е сега на руснаците какви са разчетите? Силно ме съмнява да са по-различни.
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някак си много обяснително го раздават от Външно Министерство.На Русия и е ясно ние какво сме.Както те се държат така трябва да им се отговаря по същия начин и същата сила.Когато някой изпусне малко газ без да иска в Македония,много остро реагираме,а сега пишем какъв закон и какво сме подписали,второ трето обяснения ,оняснения.Живеем в свободен свят и на Русия ,трябва да и се каже,че сме НАТО и да се разпределя пред робите в Русия с агресивен и робовладелски тон и както си иска,не и на нас
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв БГ политика мръкат управляващите??? Нас ни командват от ФАЩ,,кравария"
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МВнР се намира У Посолството на САЩ
59
0
 
5
 
! Отговори
Националист преди 2 години
Независимо коя е метрополията и кой е губернатора, помнете едно:Винаги срещу властта! Това е кредото на всеки наистина достоен човек!Останалото са пораженчески и конформистки тинтири - минтири.
58
4
 
4
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 2 години
Рейгън им бе казал, че ще ги накарада си ядат ракетите, и го направи. Явно ушанкитe не са си научили урока и продължават "да се спъват в един и същ камък"
57
2
 
3
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
ПОСЛЕДНО: и отивам да пийна едно. Американофилите (дето не могат една бира да си поръчат на свестен английски) да ходят на Източния фронт с/у "изостаналите" руснаци да видим колко от тях ще се върнат. Русофилите пък да ходят на Западния фронт (доброволци в руската армия) да кажат вярно ли самолетите F-35 не хелали много. Нас, обичащите БГ, да ни оставят на мира. Не че ще стане, но ... ще ми се. Както казах - решават големите.
56
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Пян_Гъ "А, и по-кротко с Русия, за да не се наложи да идеш на Източния фронт." - с благословията на пърдящия джо няма да му се налага да пътува много... За съжаление уфтсете още си мислят, че си играем на лефки и щска и не могат да проумеят, че нашите интереси не съвпадат нито с тези на отбор черешка, нито с тези на отбор ягодка! И за двата отбора сме пушечно месо и територия за прокарване на техните геополитически интереси.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 61 Грешка на СССР, а него го няа от 30 години?
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 59, стига с този Бог ! Той съществува само в главите на ш.изофрениците !!!
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАТО е създадена да се противопоставя на Русия. Искаше да влезне в НАТО, но от там отказаха с мотива, че в този случай организацията става безсмислена.
52
4
 
2
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 2 години
До До Масква: Абе, пич, ниското IQ си е ниско IQ и това е. Абстрактно погледнато си прав, само че геополитическият сблъсък никак не е абстрактен. Коя държава към кой блок да отиде РЕШАВАТ ГОЛЕМИТЕ ИГРАЧИ, а не Германия, Франция и Великобритания, да не говорим за Чехия и Албания. Както влязохме без да ни питат, така може и да излезем. Големите решават. А, и по-кротко с Русия, за да не се наложи да идеш на Източния фронт.
51
3
 
5
 
! Отговори
Нека преди 2 години
НЕКА РУСИЯ ДА НАПАДНЕ УКРАЙНА И Е ДО ТАМ!!!! НЕ САЩ, БОГ СВИШЕ ЩЕ СИ КАЖЕ ДУМАТА ! МОЖЕ И ДА НЕ ВЯРВАТЕ, НО БОГ ИМА!!!
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някакви наивници пък си мислят, че хамериканците ще се трепят с руснаците за да ги пазят муахаххаха.
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паси бил направил избор. После ни се внушава, че едва ли не ние сме взели без да ни пита никой за желанията ни е това е наглост.
48
7
 
6
 
! Отговори
до Веселинъ 71121368 преди 2 години
Мислите ли, че ако сме неутрални, Русия ще ни уважава, много се заблуждавате.