Властта работи по три варианта за ръст на пенсиите заради инфлацията

Народното събрание трябва да вземе окончателното решение до 1 юли
71
Властта работи по три варианта за ръст на пенсиите заради инфлацията
Снимка: БГНЕС

Ние работим върху варианти за преизчисляване на пенсиите, които да компенсират инфлацията. Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред журналисти преди заседанието на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, на което трябва да бъдат обсъдени параметрите в бюджета на държавното обществено осигуряване за тази година.

Още по темата

"Ще предложим няколко варианта с очакване Народното събрание да вземе политическо решение кой от вариантите да приложи", обясни министърът. Сред примерните варианти, които министърът визира, е този, предлаган от БСП - за преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход за 2019 г. или 2020 г. По думите на Гьоков друг вариант е увеличение на пенсиите с по-голям процент по изключение за тази година, отчитайки инфлацията. Министър Гьоков открои и трети вариант - за увеличаване на коефициента за година действителен осигурителен стаж. Той посочи, че в коалиционното споразумение е предвидено този коефициент да достигне 1,5.

Министър Гьоков уточни, че ако до 1 юли Народното събрание не промени законодателството в тази посока, ще се приложи член 100 на Кодекса за социално осигуряване за осъвременяване на всички пенсии от 1 юли и с прогнозно увеличение 6,1 на сто, което, по думите му, е крайно недостатъчно за компенсиране на растящите цени. "Има воля за актуализация на бюджета от 1 юли, отчитайки инфлацията", заяви Гьоков.

Във връзка с днешното заседание на Надзорния съвет на НОИ министърът поясни, че са се постарали в социалната част на бюджета, и този на ДОО, и този на МТСП, да вкарат всички политики, които са обект на коалиционното споразумение. Относно намерението за увеличаване на максималния осигурителен доход и изразените резерви от страна на един от коалиционните партньори - "Има такъв народ", министърът коментира, че няма как да се увеличава средната работна заплата в страната, а максималният осигурителен доход да се задържа.

Относно намерението за увеличаването на осигурителния доход за земеделските производители, Гьоков коментира, че има много организации, които коментират, че това е рязък скок. "Рязкото увеличение от 420 на 710 лв. е стресиращо и може би неприемливо на пръв поглед за страничните наблюдатели на процеса, но неговото покачване е необходимо, най-малкото, за да бъдат осигурени достойни пенсии на хората, които се занимават със земеделие", каза Гьоков.

Димитър Манолов, председател на КТ "Подкрепа", който е и председател на Надзорния съвет на НОИ, каза, че това е бюджет, който не може да угоди на всички. Направиха се някакви компромиси, направиха се някои допълнителни предложения, които са в правилна посока, коментира той и посочи увеличението на минималното обезщетение за безработица, увеличението за втората година от майчинството. "Това, което на мен не ми харесва, е, че се разкъсва връзката между максималния осигурителен доход и максималната пенсия", коментира той.

Асия Гонева от КНСБ, член на Надзорния съвет на НОИ, заяви, че е "скептична" към бюджета и посочи, че ще гласува против така предложения бюджет на ДОО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още по темата: пенсииГеорги Гьоков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви замразяването на цените за основни хранителни продукта от 1 февруари с цел борба с инфлацията. Цените на продуктите, ще трябва да се върнат на нивата от 15 октомври миналата година. Сърбия и Република Северна Македония също замразиха цените на основните хранителни продукти. А в България защо не се предприема нищо, а само се надуват цените? Увеличаването на пенсии и заплати не е решение, а ускоряване на инфлацията и на хората пак няма да им стига
38
2
 
11
 
! Отговори
izh преди 2 години
А, откъде ще вземат парите които обещават? Щото ако тези пари нямат покритие в производство избиването ще стане през цените на дребно и то през основните за преживяването стоки. Акълаа, акъла дето иде после / ако въобще дойде /
37
11
 
7
 
! Отговори
Като роби преди 2 години
Тази Държава умря - Борисов я уби чрез ДАНС и МВР - тотално следене! Продал ни е на ЦРУ!
36
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 34Цял живот сме работили и от нашите пари са правени немалки удръжки. Така че ХРАНТУТНИЦИ е обида към поколение, съградило днешна България. А на теб, господинчо, ти липсват не само първите 7 г.(ако знаеш смисъла на този израз), но и поне още 10. И да ти кажа - колелото се върти (ако знаеш смисъла и на този израз).
35
5
 
9
 
! Отговори
Lora преди 2 години
Ами децата? те също се хранят, имат нужда от дрехи и обувки и да живеят на топло. заплатите на родителите им също са жертва на инфлацията. Иле те понеже не могат да гласуват, няма смисъл да им обръщаме внимание. Не може да има дискриминация между различни групи нуждаещи се в обществото.
34
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно от най-социалистически ориентираните превителства, които сме имали. Белезите са: галопираща инфлация и режим на тока.
33
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хичо,ти явно ще си останеш вечно млад,няма да ставаш пенсионер.Сигурно нямаш нито баба и дядо,нито родители.Ами освен за съжаление ,за друго не ставаш.
32
11
 
10
 
! Отговори
деди преди 2 години
10 години , макар и бавно ,вървяхме нагоре . Тези айдуци за 1 год. ще срутят всичко . Помнете кой ни ги натресе .
31
23
 
8
 
! Отговори
Хичо преди 2 години
В тая държава само пенсионери ли останаха?Кога ще помислят за младите?Пенсионерите тежат на държавата като камък на шията...Армия от два милиона вечно гладни хрантутници????Като гоните младите хора от държавата,кой ще им плаща пенсиите????
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
докато не отменят ковид ограниченията в Европа и у нас и свързаните с тях раздавани пари инфлацията ще расте.
29
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 30 Как кои заплати? Техните заплати си ги увеличават министерските и депутатските.
28
8
 
20
 
! Отговори
пak преди 2 години
Разбихме си държавата . На власт са абсолютни мо.шени.ци и некадърници . Защо ?
27
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 28 преди 2 години
Къде са вдигнали заплатите?...
26
4
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 8 преди 2 години
Напълно те разбирам. Да вземат и да вдигнат заплатите..така или иначе ние се грижим за родителите си. С техните пенсии само не става!
25
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо дали има понятие, че ако продължават така с кредити ще фалират България. Как може такъв некадърник да сложат за финансов министър. И баба знае да се теглят кредити постоянно и да се увеличават пенсии и заплати. А кой ще връща тези кредити се пита?????
24
6
 
15
 
! Отговори
klod_si преди 2 години
Държавата е пред фалит!!!
23
4
 
10
 
! Отговори
кирчу & асенчу преди 2 години
ше ви го слагаме бавничко , да не ви боли .
22
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали избрахте харварски мошеници да ви управляват, ще ги търпите ако не ги изгоните с камъни. Хубаво , че напуснах България преди 2 месеца.
21
4
 
8
 
! Отговори
ПП преди 2 години
спокойноооо , всичко ше се оправи ,,,,,,, когато ние няма да сме на власт .
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние не сме САЩ да можем д си имитираме долари, трябвани балансиран бюджет с нисаък дефицит даже най-добре излишък.