Гьоков за пенсиите: По-високите пенсии от юли не махат добавката

Според министърът, всеки възрастен може да получи справка при поискване
22 яну 2022 10:05, Петя Славова
80
Гьоков за пенсиите: По-високите пенсии от юли не махат добавката
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Много пенсионери в страната останаха недоволни от актуализирането на доходите им. Според министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, няма в момента пенсионер у нас, който да е получил по-ниска пенсия от декемри.

" Ако говорим за общото плащане – пенсия + COVID добавка – цифрата е приблизителна около половината пенсионери са получили по-малки плащания, но не пенсии. Голямата част от пенсионерите са с малки разлики, около 200 000 са с разлика до 1 лев, 800 000 са до 25 лева … волята на правителството беше нито един пенсионер да не получава по-ниска пенсия през януари от декемврийската и това наложи решение, което вече е факт с гласуване в НС", обясни той пред Нова тв.

Още по темата

По думите му, всеки пенсионер, който отиде да си вземе в пощата пенсията – това са над милион пенсионери, могат да получат една справка при поискване от гишето. "В справката е описано, какво ще получат. Там ще фигурира месечният размер на пенсията, както е преизчислена Ще видят колко е била декемврийската им пенсия + 120 COVID добавка, после ще видят месечния размер на преизчислената пенсия, ще видят новата добавка от 60 лева, общата сума, след това ще видят в тази справка какво се доплаща към тях", посочи министърът.

Според него възрастните хора ще получат и още една четвърта добавка, която да им компенсира разликата през януари. "Но основната добавка, която ще изравнява пенсията след януари с декемврийската - ще я получават, докато има COVID добавки. A такава добавка ще има до юни месец. Предполагаме, че пандемията ще продължи по юни месец. После ще трябва да се търсят други решения", подчерта ресорният министър и допълни, има няколко решения по въпроса.

"Едното е да продължи пандемията и извънредното положение и може да се мисли да се продължи изплащането на добавката. в какви размери и какви срокове, отсега не можем да кажем. Но при всички случаи ще търсим възможност от 1.07, когато свършва плащането й да бъде извадена от пенсионната система, защото не й е мястото там и не знам защо предишните управляващи я сложиха там. Какви са решенията за след края на юни, ако не бъде променени законодателството предстои осъвременяването на пенсиите по кодекса за социално осигуряване. По прогнозни данни на Министерство на финансите и НОИ, това е 6,1%".

"По сметки, които не претендирам, че са точни мога да кажа, че със 100% тези 6.1% няма да покрият премахването на добавката от 60 лева, няма да покрият и инфлацията през първите 6 месеца на годината. а се очаква пика на инфлацията е България да е март април. Та тази 6.1% в никакъв случай няма да са решение на проблема и усилено работим в тази посока", категоричен е Гьоков.

Според него таванът на пенсиите не е справедлив, но мнението на експертите е, че не е възможно без сътресения с системата да се премахне. "Аз ще настоявам лично този таван да се вдигне сериозно и с времето да отпадне. В рамките на мандата, ако не е паднал тавана, то той да засяга съвсем малка група. Преди преизчисляването на пенсиите, ощетените от тавана бяха около 25 000 човека. След преизчисляването на пенсиите и увеличаването скочи с още 15 000 души, групата се увеличи на 34-35 000 човека. Ако успеем тази група да я сведем до малки стойности, ще е успех за този момент".

Максималният осигурителен доход ще е 3400 лева. "При определянето му искаме да въведем принцип и той да е обвързан със средната заплата за страната. По всяка вероятност тя ще бъде променена при актуализацията на бюджета. Ние можем спокойно да обвържем минималната работна заплата към средната и да се стремим към края на мандата да е 50% от средната заплата за страната.", каза той.

 По думите му, заплащането на майчинството между 1 и 2 година не е обвързано с минималната заплата и не е необходимо, защото започва да става тежест при договарянето на минималната заплата.  Според него би било трудно да има обвързване.

"Но когато се приеме принцип да е равен и около минималната заплата, не мисля, че ще има политическа сила, която да нарушава този принцип. Макар че в последните години беше пренебрегнат този принцип. само допреди няколко месец майчинството беше 380 лева", посочи Гьоков.

Той също така заяви, че детските добавки вече са разширили обхвата на семействата като сега критерият е на 540 лв.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
тъпото преди 2 години
До Анонимен ...тази ограбена от герб държава.... стой и гледай след кражбите срещу които протестираше... какво следва
69
3
 
1
 
! Отговори
Валя преди 2 години
Пенсията ми от 2010г.беше по-голяма от мин.р.заплата,беше малко по-голяма от средната пенсия,а сега е близо до мин.пенсия.Порочно е изкуственото вдигане на мин.пенсия и падане на средни пенсии до мин.пенсия.Нека да се преизчислят пенсиите чрез акт.осиг.доход и да излезем от порочния кръг и задълбочаване на несправедливостта.Говорите за вдигане на тавана,но докато не се възтанови справедливостта за всички пенсии как ще вдигате тавана!Ами ако при тази каша някои пенсии несправедливо го надвишават?
68
1
 
6
 
! Отговори
Ана преди 2 години
Пенсиите не трябва да са високи или ниски,а СПРАВЕДРИВИ!Това става само,ако се преизчислят чрез акт.осиг.доход!Стига сти измисляли глупави процинти,коефициенти,стига с това вдигане главно на мин.пенсии!За да не крият доходи хората.
67
0
 
9
 
! Отговори
КОКО преди 2 години
До гневен мъж ГНЕВЕН,БЕСЕН ИЛИ ТЕСЕН ПИШЕШ ГЛУПОСТИ
66
1
 
7
 
! Отговори
ИВАН преди 2 години
До гневен мъжЯ върви се навеждай пред някой поделение бе ***
65
3
 
4
 
! Отговори
I'm-дртиВАЙТбoй преди 2 години
До гневен мъж... Определено не си много ПРАВ, тъй като на Запад пенцийката на всеки РЕАЛно получаващ я е ОКоло 60-69 на сто от дохода му след вливането му в редиците на "рентиерите", докато тука, у нас е ТОЧНО - само 40 на сто и то - от осигурителния доход на пенционера, не ПОВЕЧЕ, респ. 45% от маХималния такъв. И Такава точно е РЕАЛната картинка и както сочат Пинк Флойд и самия Дейвид Бауи - "Sorrow"! Просто нещата НИКОГА не са били справедливи в живота,а още по-малко по отн-ие на пенциите...
64
0
 
0
 
! Отговори
I'm-дртиВАЙТбой преди 2 години
До "специалист&quo- Малка конкретизация: 1/ Броя на "лимитираните" е 1,68% от общия; 2/ Таванът е ок. 45-50% от маХ.осиг.д-д; 3/ Явно - НЕ; 4/ Не будеть, щото коммюнистът пари НЕ връща /старо мото от гег на "Комиците"!/; 5А/ Сумата е ок.189 милки,т.е. 0,15% от общия НОИ-бюджет; 5В/ Не е много ясно за широката аудитория; 6-7 итн./ Никто не знае ЗАЩО?!?
63
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пенсионирах се през 2005 г. с пенсия,съпоставима със СРЕДНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА тогава.Сега,пенсията ми е паднала под МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА!Според мен такава трябва да бъде сравнимостта на получаваната пенсия и нейните промени,в хода възрастта на пенсионираните лица!Всичко останало е димна завеса в главите на пенсионерите!
62
0
 
7
 
! Отговори
Експерт преди 2 години
А защо няма таван за констипационни съдии и други подобни хитреци???
61
0
 
12
 
! Отговори
638-470 преди 2 години
Сега като се пенсионира някой с моя ИК и трудов стаж, пенсията му ще е 638 лв. Моята с последното увеличение е 470, или разлика 168лв., приблизително половин минимална.Старите пенсии изостават, а получаващите ги не стават по-млади и по-здрави. У/О/правниците го знаят, но увлечени в борбата за кокъла. се правят на разсеяни и ни надуват главите с големите увеличения.
60
1
 
5
 
! Отговори
Кико преди 2 години
Когато не си задоволен! Винаги си гневен "мъж"! Турците много обичат гневни "мъже"
59
19
 
3
 
! Отговори
гневен мъж преди 2 години
До всички мрънкащи пенсионери:Знаете ли въобще колко пари сте внасяли,та искате едва ли министерски заплати?Проста сметка:на заплата 1000 лв/днес/,всичко се плаща от работодателя,без значение как е написано във фиша като пера-50% от работника и 50% от работодателя.Пари реални дават само самоусигуряващи си,и частника с предпиятие.Останалото е просто счет.сметки.А за чиновниците да не говорим.Така,че г-да пенсионери,колко сте давали,толкова сега получавате.До гуша ми дойде от вас.
58
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Народът е казал, не го слушай какво приказва, а го виж какво прави. Пак с ГЕРБ ли ще се оправдават. Нали тези уж нямало да крадат и щяло да има пари за всичко. Сега като излъгаха наивниците, почнаха да увъртат. Сложиха 4 пъти повече зам. министри и всеки с куп администрация, но за пенсионерите пари пак няма. И ще теглят 9 МИЛИАРДА дълг. Кой ще го плаща? пак ние, а не те.
57
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ Е ДА ОПРАВЯТ ТАВАНА НА ПЕНСИИТЕ, ЗАЩОТО НЯКОИ ДЕПУТАТИ СИ ЗАРАБОТИХА 20 ГОДИНИ ТРУДОВ СТАЖ В ПАРЛАМЕНТА И ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАТ ГОЛЕМИ ПЕНСИИ. ДРУГИТЕ ДА ***. Е ТОВА СА БСП. ПЪРВО РАЗДАДОХА СЪБРАНИТЕ ПАРИ ЗА ПЕНСИИ В ЧЕРВЕНИТЕ КУФАРЧЕТА НА СВОИ ХОРА, А СЕГА ГЛЕДАТ ДА ОПРАВЯТ БИВШИТЕ ВОЕННИ И СЕБЕ СИ. ТЕ ЗАТОВА ВЛЯЗОХА ВЪВ ВЛАСТТ, А НЕ ЗА ВАС СКЪПИ ПЕНСИОНЕРИ, КОИТО ГЛАСУВАХТЕ ЗА ТЯХ!
56
1
 
18
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Защо прецакахте категорийните работници , работили в мръсните производства , внасяли по 3 осигуровки..... Това ли ви е преизчисление то..... 🤔
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А къде е увеличението от 5,7% за 2019 г.?Анулирано,нали?Ами защо не го кажете на пенсионерите?Развързваха кесиите заради изборите,а след това ножицата заигра,защото бакиите трябва да се оправят безболезнено...
54
2
 
24
 
! Отговори
Защо така? преди 2 години
Къде отидоха средните пенсии? За които сме работили по 40 години! Гледат тавана, гледат минималната пенсия? Хора без стаж и социална пенсия ги изравниха с тези с 40-45 години стаж! Някой никога неработили вземат помощи и социални пенсии, работилите цял живот да го духат!
53
0
 
26
 
! Отговори
пенсионер 1 преди 2 години
До АнонименВсички остаряват!Внасят осигуровки 40 и повече години за да имат достойни старини и сега пари няма!Пари има,но най лесно е да се прецакат старите хора!
52
2
 
19
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
А дали ще доживеем до юли? Трай коньо за зелена трева. Киро Факиро го признавам!
51
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цял живот сме работили и сме се осигурявали почтено, сега се подиграват с нас! Добавки, добавки към добавката и прочее глупости. А с тия пенсии си купуваме все по-малко неща.