Радев с най-високо доверие сред политиците, има подкрепата на 58%

Личното доверие във вицепрезидента Илияна Йотова също е високо
204
Радев с най-високо доверие сред политиците, има подкрепата на 58%
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев встъпва в първата от петте години на втория си мандат с декларирано доверие от 58,5% от българите и неодобрение от 32,1%. Останалите не могат да преценят.

Така рейтингът на президента (одобрение минус неодобрение) на прага на новия мандат е +26,4, сочат данните от представителното за пълнолетното население на страната проучване от независимата ежемесечна изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, „лице в лице“, проведено е сред 805 пълнолетни българи между 6-ти и 14-ти януари.

Още по темата

Институцията е една от малкото в страната с положителен рейтинг (наред с институции като армията, полицията и църквата), а фигурата на президента е с най-висок рейтинг сред останалите политически фигури в страната. Личното доверие в Румен Радев се движи близко до институционалното.
 
Останалите фигури с положителен рейтинг в последните месеци са Кирил Петков, с растящо доверие, типично за нововстъпващ премиер и ново лице в политиката, Стефан Янев, Асен Василев (също с нарастващо доверие) и Илияна Йотова. В идните месеци, с нарастване на разпознаваемостта на новите лица и с края на инерцията на общественото мнение около изборите, картината на личното доверие на различните фигури ще добие завършен вид и ще си струва да се разгледа в детайли.  
 
Личното доверие във вицепрезидента Илияна Йотова също е високо на фона на традиционните за нашето общество негативни нагласи към политическите фигури в страната. През декември 44,2% от българите изразяват лично доверие към нея, 41,2% казват, че нямат доверие в нея, а останалите се колебаят. Минимален дял от българите не са чували за Илияна Йотова. Така рейтингът е +3. 
 
Тридесетгодишният изследователски опит на „Галъп интернешънъл“ позволява да бъдат проследени тенденциите в доверието към президентската институция от 90-те години насам. Механизмът на избор и конституционната роля на президента предполагат високо обществено доверие в тази институция. Националният опит обаче показва, че това високо първоначално доверие, характерно за встъпването в длъжност на всяка нова президентска двойка, често бързо се изчерпва с напредването на мандата. На този фон устойчиво високите нива на доверие в първия мандат на Радев – без съществени спадове – му отреждат едно от най-благоприятните места сред президентите досега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


204
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министър на транспорта Събев - Ще построим 4 дунавски моста и 3 тунела!!!Министър на строителството Караджов - Това не може да бъде построено в този мандат??? На такива хора, от Галъп отчитат "незапомнено доверие"..
126
4
 
7
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
понеже съм искрен ще припомня,че отдавна съм дал безусловната си подкрепа на Радев..Напоследък започвам да се замислям,но това надявам се е временно...Що се отнася до Йотова,то направо си недоумявам:..-Как може да има някаква "подкрепа",или "отрицание" за фигура,която..която изобщо е лишена от съдържание?!../имам предвид "позицията" й,НЕ личността й..!/
125
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е по- високо от инфлацията породена от некадърната му партийка ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПОСКЪПВАНЕТО. ПП ПП дори не са партия. Те не са регистрирани. Ползват регистрацията на Волт. А Йотова вчера каза, че нямали 100 шанса, а само 100 дни. Ще се изтрият в тях и ще ги сменят скоро. Понеже рейтинга на Радев не е това, което лъжат медиите.
124
19
 
8
 
! Отговори
Боко е отрицателен:) преди 2 години
Боко проклина деня, в които не целуна пръстена на Радев. Сега стои в землянката под Магнолията, реди пачките, проверява сметките и ... умира от страх. Като мине кола покрай имението и Боко пуска няколко капки в памперса.
123
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжи и долни инсинуации.
122
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямам доверие на никой! Всички са маскари!
121
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев го подкрепили всички служители които са на заплата и пенсия едновременно....
120
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много елементарно ни обработват, няма как да се хванем, сладури! Говори се че изборите сте подправили, едно проучване няма да нагодите!
119
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 9 месеца насам, всичко върви на провал! Но щом доверието към Радев расте,ще е все така занапред - от зле на по-зле!
118
0
 
0
 
! Отговори
Нормален преди 2 години
корекция до 126
117
0
 
1
 
! Отговори
Нормален преди 2 години
116 или си *** с много малко знания или малко ти плащат. При навлизането на турски войски Кипър не е член на НАТО.
116
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прокопиеф плаща на медиите, Радев е невинен
115
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цяла Европа знае че в България проблема си има име и той се казва прокопи
114
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фейк.
113
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анкетата е с участието на хората от инициативния му комитет,по време на ръчениците в следизборната нощ.
112
5
 
4
 
! Отговори
До 116 преди 2 години
Ти верваш ли си че при нападение от чужда държава например Турция *** ще ни защити? Помните ли Кипър който НАТО ги "защити" та си загубиха половината територия. НАТО ВЪН!!!
111
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди час писаха,че от 10г.правителството за първи път печели доверието на хората,сега новината за Радев не ме учуди.Само хвалби,за нищоправене заплата15000лв,а хора умират,гладуват,скъп ток,хляб,гориво безсрамници хората изнемогват-хващайте се за работа само празни приказки,нищо ново не се случва къде похарчихте 8милярда..
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако стане война всички русофили ще запеят химна на САЩ
109
1
 
4
 
! Отговори
Четем преди 2 години
В българия има регистрирано движение русофили, поради този факт Стефан Янев заяви че е по добре да сте българофили защото ако не бяхме в НАТО щяхме да харчим 5 пъти по вече за отбрана
108
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
още фейк нюс? как само формират ощественото мнение ...