Икономист: Очаква ни дълъг период на висока инфлация

Най-бедните ще изнесат голямата доза негативи от инфлацията
Обновена: 28 яну 2022 10:37 | 28 яну 2022 10:30, Елка Василева
29
Икономист: Очаква ни дълъг период на висока инфлация
Снимка: архив, БГНЕС

Очаква ни продължителен период на висока инфлация. Това прогнозира пред БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика.

Панчев очаква годишна инфлация между 8 и 10%, тоест по-висока от миналогодишната.

Още по темата
Война в Украйна ще натисне цените на енергията и може да имаме двуцифрена инфлация отвъд 10-те процента, посочи той.

"Заради количеството напечатани пари през 2020-а следващите години - до средата на десетилетието, ще бъдат такива със завишена инфлация. Дори да имаме укротяване на темпа, това не значи, че цените ще спадат,“ смята Панчев.

На практика от 2001 г., след това 2008 година сме в период на кризи и отговор на тези кризи, който не ги решава, а само ги пренася напред във времето, каза Стоян Панчев. По думите му се намираме в края на дългосрочен дългов цикъл, а приключването на такъв цикъл е доста болезнено.

Сега управляващите компрометират имиджа си на големи експерти, смята икономистът. Голям проблем е, че за 2022 г. са предвидени три бюджета, заяви Панчев.

Според него хората, които вземат решения, сравнително късно са започнали разговора за инфлацията - едва когато ножът е опрял до кокала.

"Инфлацията при нас е вследствие на действията на Европейската централна банка. Това е вносен проблем. Нашата БНБ на практика не може да създава инфлация заради валутния борд,“ каза икономистът.

Едно от решенията според Панчев е да имаме балансиран бюджет, което обаче не е така. „Той не само не е балансиран, а е с доста голям дефицит. Капиталовите програми са по-скоро проинфлационни.“

Най-бедните ще изнесат голямата доза негативи от инфлацията, предупреди Панчев.

„Това, което се прави, е малко ангро, нефокусирано и цялата структура на бюджета е проинфлационна,“ обясни Панчев.

Според икономиста подпомагането трябва да се прави таргетирано и да се знае докога ще важи тази помощ, за да не привиква бизнесът, подчерта Стоян Панчев.

В разширената програма за ваучерите има възможност за подпомагане, допълни той.

За много болници клиничните пътеки са основният източник на приходи, а последно те са актуализирани с темпа на инфлацията през август 2020 г. Един от пътищата всички общински болници да се справят по-лесно със сегашната криза със сметките за ток е актуализация на клиничните пътеки.

Икономистът вижда решение и във финансовата децентрализация - 2 процентни пункта от 10%-ния данък да остават вътре в общината и тя да подпомага местните болници.

Поемането на сметките за ток на болниците според Панчев звучи популистки.

Може да се мисли за помощите, които съществуват за бизнеса – субсидия за мегаватчас, която за болниците да е по-висока, коментира икономистът.

Помощта заради високите цени на енергоносителите трябва да е концентрирана и раздавана на по-малък брой предприятия и дружества, защото със сигурност има бизнеси, които нямат нужда от подобен тип субсидия, изтъкна Стоян Панчев.
 


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
4
 
! Отговори
Мен преди 3 месеца
Чудесна новина която ще принуди ЕЦБ да вдигне лихвите и най накрая се надявам да има срив на имотния пазар както по света така и тук. Защото това което се случва не е нормално и всички го знаят но се правят на ущипани
23
0
 
2
 
! Отговори
Алах преди 3 месеца
Доиде ми сметката данак згради.Увеличена с 600 долара за тая година а пенсията с 50 долара на месец.Ужас не възможно е да има живот повече.
22
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще мечтаете за Борисов и мазнинката! Сега ще ядете пастите на Петков! Да ви е сладко!
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Винаги потребителя отнася тежеста на инфлацията защото плаща с реалните си пари. Фирмите работят с проценти. 10% печалба си е 10%. Другото правило е, че при катаклизми се отпускат пари. А тези пари отиват при тези които вече имат най-много. А нямащите обедняват най-много. Затова и вие ще се чудите хляба с или без кисело мляко да го ядете, а други ще се чудят дали 100м яхта е ОК или по-добре 130 метра.
20
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не избрахте Възраждане, заповядайте при ПП! Поне можеха по предложението на Възраждане евтиния ток от Козлодуй да остане в България, а скъпия от Мариците за износ , което ще намали естествено печалбата на енергийнре джамбази! Резултатът е - българина налапва твърдия отново! Може би им харесва на някои? А за инфлацията, адмирации към Буци, Баце или просто Тиквата! Подводните камъни, които той заложи тепърва ще излизат, не че ПП са по добри, но го правят по финно!
19
7
 
1
 
! Отговори
Фалшив телк преди 3 месеца
Тия при чичо доган в инстанбул мигрантите са си наи добре,европеиският съюз им дава помощи,а ния работиме като луди роби,аз незнам чичо доган защо не ги пусне в българия ния нямаме нищо напротив и без това има демографска кризи,има достатъчно имоти може ме да ги поемеме тои чичо доган отдавна го замисля наща икономика е в колабс,някои други пък си взимат фалшиви телкове аз ще ходя да работя в някои склад.
18
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този приятел незнае ден ли е нощ ли е,и от къде излизат бебетата.
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки притежател на КЕШ ще го отнесе подобаващо!
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя Економист що ми се струва че е захлебил от чек.меджето на баце
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Както винаги бедните ще поемат тежестта на кризата
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе нема ли нещо на вересия,нещо помощи добавки,купони почивка на сапарева баня,аз цял живот помагам на хората а на мене кои ще ми помогне,приятел в нужда се познава,или само някои се облагодеталстват .
13
2
 
17
 
! Отговори
циник преди 3 месеца
Тоя икономист да вземе да си изяде дипломата вместо баничка. Ще остане 2 процента от 10-те в общините, когато му цъфнат налъмите! По-вероятно е догодина общините да сурвакат с 200% повишаване на данъците на недвижимите имоти и да провокират пукането на дирижабъла! Никой нормален финансов министър няма да си ореже централните данъци, за да храни корумпетата по общините! С какво ще плаща заплати и пенсии държавата? Идеята да се увеличи данъка върху труда е ***!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Вместо бизнеса и държавата да могагат на хората,тои хората започнаха да помагат на бизнеса нещо се обърнаха нещата,трябва маиче взаимно да си помагаме 50/50.
11
1
 
19
 
! Отговори
ни са знай преди 3 месеца
Предвиждам, че такава висока внссена инфлация ще трае дълго, поне докато сме все още членна Европейския Съюз.На България липсват смели МЪЖЕ!
10
3
 
8
 
! Отговори
Киро скалата преди 3 месеца
Бизнесмени=ковид19.
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствената инфлация всъщност е спекула.
8
7
 
11
 
! Отговори
До6 преди 3 месеца
Отивай при Крадливият вожд да те награди!
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Харчейки напечатани пари под претекст на пандемия, в която 0.01% са реално уязвими и имащи странични заболявания, в същото време спирайки икономическите отношения или силно регулирайки ги, неизбежно ще има сътресения :)
6
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всички ще пострадат от високата инфлация,а относно,че най потърпевши ще са най бедните не е ВЯРНО,на сиромахът който работи за дневната си дажба от един хляб и две кебапчета,неговото дажба ще намалее на половин хляб и едно кебапче,виж тоя който има скътани милиони в кеш неговото Страдание е гарантирано!
5
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Искахте комунисти на власт и получавате обичайното: режим на ток, хиперинфлация, а скоро и опашки за хляб. Така че... да не съм чул реване.