Минималната заплата скара бизнеса с Василев, искат да се извини

Според министъра от пазара трябва да излязат "некадърни", за да няма работещи бедни
396
Минималната заплата скара бизнеса с Василев, искат да се извини
Снимка: БГНЕС

Работодателските организации поискаха извинение от вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Още по темата
Те цитират думите му на заседанието на НСТС за бюджета вчера в отворено писмо: "от пазара трябва да се извадят некомпетентни и некадърни работодатели, които не могат да плащат така, че да няма работещи бедни. Защото не могат да създадат организация и не могат да използват уменията на работниците. Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро".

Василев заявява това при обсъждането на ръста на минималната работна заплата, който правителството предлага да е с 60 лева - от 650 на 710 лв. от 1 април. Работодателите не са съгласни с повишението.

Бизнес организациите АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ и ССИ изтъкват, че "в България половината от заетите на минимална заплата са в бюджетната сфера. Така по неговата логика, най-некадърен работодател е именно държавата!".

"На минимална заплата в частния сектор се назначават хора с ниска или изцяло липсваща квалификация и опит. В малките населени места и в общините с преобладаващо ромско население работодателите поемат социалната функция на държавата като обучават и квалифицират напълно неграмотни и без никаква квалификация хора, и им плащат колкото изкарват. Вместо да получат благодарност, работодателите в такива общини сега ще бъдат обявявани за некадърни. Да, в чужбина такива хора получават повече, но за такава работа и резултати, такова е и заплащането. В чужбина и министрите получават повече", пишат те.

Според бизнеса непремереният ръст на минималната работна заплата за някои икономически дейности и райони на страната води до изравняване на всички възнаграждения на нивото на МРЗ и демотивиране на работещите да се квалифицират и полагат по-производителен труд. Т.е. проблемът не е в нивото на заплащане само на наетите на минимална заплата, а е структурен проблем, свързан с цялостното ниво на заплащане на труда.

"Минималната заплата е резултатна величина и се определя от количеството и качеството на положения труд, а не е социална помощ. В допълнение отбелязваме, че по показател „работещи бедни“ България е в средата на класацията в ЕС. А по показател "популизъм на политиците", който представлява съотношение на МРЗ към БВП на глава от населението, сме № 1", пише още в писмото.

"Настояваме вицепремиерът да се извини на българските работодатели, благодарение на чиито усилия и денонощна ангажираност се крепи функционирането на обществените системи!", завършват от работодателските организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
19
 
! Отговори
Ти си човека преди 2 години
Никакво извинение. Дори министъра да заложи още по-висока минимална работна заплата.
35
2
 
27
 
! Отговори
Няма оправия преди 2 години
Докато Бизнесът в България не осъзнае, че заплатите на служителите са инвестиция, не разход няма да се оправим. Голяма част от бизнес хората в бГ нямат идея от развитие на бизнес и тъпчат всеки изкаран лев в банката и вместо да инвестират, вдигат ламене и казват.... Криза, много е зле положението.
34
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом родните висококвалифицирани "работодатели" са недоволни от производителността ни са свободни да си внесат високопроизводителни работници от Западна Европа така ще им се увеличат печалбите може би, все пак членуваме в Европейския съюз, така че няма да имат спънки да си наемат работници от там.
33
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асанчо има ли план кво ще прави с хилядите безработни които ще виснат на държавата?
32
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направете минималната заплата 1000 лева и псевдобизнесмените нека се оплакват на арменския поп. Като не им изнася да правят бизнес в България, да ходят да го правят в Германия.
31
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бизнеса къде дават 800 -900лв заплати?Е дано повечето фалират да не мачкат хората .
30
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До тук Кирчо и Кокорчо въпреки че са харвардски възпитаници показаха че нищо не разбират от бизнес и финанси..
29
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднага спиране 60/40 за ресторанти и заведения ,това е безумие на банско една супа е 30 лв., да фалират пари за този фарс даржавата няма, а за зеления сертификат никъде не се спазва !
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя мноо умен бе! Особено сега с тия цени на тока представям си колко хора ще бъдат уволнени, за да стигат парите да се платят и сметки и заплати...
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто погледнете кои Лица членуват във въпросните измислени абвиатури на "работодателски организации"
26
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да намали осигуровките и ще има по-високи заплати!
25
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Асенчо хубаво го е казал на нашите родни "бизнесмени"щом не можеш да осигуриш минимално заплащане на труда поне колкото е в страните от източна Европа,то нямаш право да се зовеш работодатели а по скоро Робовладелец!
24
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И за какво да се извинява, че им е казал истината ли ха ха?
23
4
 
28
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Прав е. Много измислени фирми и "бизнесмени" като не можеш да плащаш - изчезваш и това е. Всеки 2ри се прави на бизнесмен теглил сума кредити, наел някакви хора да му вършат работата и ги е.ава с парите. Това основно е в по-малките населени места, експлоататори. В София не смеят много да правят така, щото хората почнаха да си търсят правата. Направете минималната 1300 бруто и да окапват тарикатите и да стават бачкатори и без това има липса на работна ръка.
22
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кокорчо, извини се бе!
21
3
 
32
 
! Отговори
Давай Кокорчо ! преди 2 години
Само истината боли...великите работодатели като Киро Гела са се разпознали, затова са се обидили и надигнали вой. Няма как нещо което не е истина да те засегне ! Киро Гела плаща минимални заплати в завода му в Пещера.
20
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре човек да си ляга гладен, отколкото изгърбен.
19
6
 
42
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Много точен коментар на министъра!Извинение ли-аман от "работодатели",като вас.Изгонихте всички кадърни хора от държавата,защото искахте да забогатеете за нула време.Слезте от джиповете и Мерцедеса и ще плащате заплати,каквито трябва да плащате,а не,каквито прецените.Работниците трябвало да са ви благодарни,че ви вадят парите,така ли!Нагла ***,хайде работете си сами тогава,ама няма как,нали?Който не цени хората,които му вадят хляба,далеч никога не стига.Разберете го,ако имате с какво!
18
17
 
4
 
! Отговори
ХАХАХА преди 2 години
При Тиквата увеличения имаше всяка година без хрън без мрън. Кво става, прояманата? Колко щеше да е минималната заплата сега, ако не бяхте се домъкнали вие на власт?
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми прав си е човека КРИБ да се извинят че са искали да се извини.