Доц. Спасков: Безразличието в част от болниците силно дразни

Структурите имат нужда от промяна, каза д-р Янев
Обновена: 2 фев 2022 22:42 | 2 фев 2022 22:15, Анисия Иванова
41

Трагедията във Враца - чия е отговорността за угасналия човешки живот?

"Това, което според мен трябва да се направи първо, е да се провери случаят докрай", посочи бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков. По думите му безразличието в част от болниците силно дразни.

"Не трябва да се нагнетява напрежението в обществото. Нека да погледнем на нещата комплексно. Безспорно организацията в спешните центрове трябва да се огледа, но нека видим и кога хората търсят тази медицинска помощ, дали навреме са се обърнали", заяви общопрактикуващият лекар д-р Валентин Янев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на доц. Спасков въпросът е как оттук нататък да не се допуска това.

"Трябва да се проучи не само във Враца какво е положението, а какво е положението в болниците в цялата страна. Да се изменят, ако трябва, част от наредбите. Трябва да се обърне внимание на човешкото отношение. Когато дойде спешно болен, той да бъде настанен някъде, където да започне да му се оказва лекарска помощ", коментира доцентът.

"Организацията като цяло трябва да се промени. Екипите, които излизат, са 14-15. Не се прави нищо, за да се отговори на актуалните потребности и да се променят структурите на работа. Здравето на хората е задължение и на самите хора. Нещата винаги са комплексни", каза д-р Янев.

"Екипите в София са много малко и чисто физически те не могат да обслужат всички нуждаещи се. Трябва много внимателно да подбираме ръководителите на звената. В обучението на медицинските кадри липсва това звено - отношение към пациенти и колеги. Едно от нещата, което бързо може да се реши, е, че в екипите да има така наречените парамедици", допълни доц. Спасков пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Валентин Янев завърши с думите, че клиничните пътеки, чрез които се обработват болните и се финансират болниците, не са съвършени и трябва да се променят така, че лекарите да могат да оцелеят и да не се принуждават да правят някои неща на ръба. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
5
 
! Отговори
Дали преди 2 години
Фактите са си факти.Дали е можело да се помогне на тази жена или не един господ знае.Но е факт ,че персонала в повечето лечебни заведения дали заради правила или личностни качества е супер неадекватен.И когато стане въпрос за недоволство или бити служители дали агресията е случайна или подбудена точно от тази неадекватност.Мисля ,че няма човек който да каже с ръка на сърце че поне веднъж в живота си не се е сблъсквал с тази неадекватност и бюрокрация .
33
0
 
0
 
! Отговори
ььь преди 2 години
До Пурко пурко подай си декларация тебе да видим.
32
2
 
2
 
! Отговори
13 преди 2 години
До В.От страни е много лесно да се дават съвети!Работя в Софийска болница, чието СПЕШНО,ОБСЛУЖВА 300 - 400 ПАЦИЕНТИ В ДЕНОНОЩИЕЛНощем са и ретистратура, имат 5 зали, 20 човека персонал на смяналИ...ПАК УМИРАТ ПАЦИЕНТИ!!!ГРИЖАТА ЗА ЗДРАВЕТО Е ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ НА ВСЕКИ!!!Не може 3 часа преди смъртта да търсиш помощ!!!
31
0
 
2
 
! Отговори
Д Георгиева преди 2 години
В спешния център в Кюстендил са уникални лекарите. Освен професионализъм са толкова отговорни и се отнасят с разбиране към всеки един пациент. Благодаря ви, мили хора!
30
0
 
8
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Предлагам да се направи един регистър от подадените данъчни декларации на всички лекари в България и да се види какви имоти и коли притежават.
29
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С един лекар и една мед.сестра как ще могат да се обслужат едновременно опашката от чакащи?Сложете по два или три екипа на смяна.
28
2
 
11
 
! Отговори
В. преди 2 години
Смях, лекарите трябвало да могат да оцелеят. Все си мисля че здравеопазването е за да оцеляват пациентите. Има нещо много гнило. Тръгва от чиновниците, алекарите използват хаоса да се обогатяват.
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестират, че медицинската сестра ги забавила 6 минути.Никой не каза повикана ли е спешна помощ и кой е отказал да прати линейка.Никой не каза от колко време е болна починалата жена и търсили ли са близките медицинска помощ.Медиите дадоха възможност на всеки недоволен и хора с ниски страсти да оплюват къде с право къде без никакво право медицинската общност. Политиците използваха случая за политически цели.
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е до манталитет. В едно общество в което всеки е ядосан на всеки, няма как да е друго. Тука има платени простаци които хулят по всички съсловия и тровят всичко в тази държава.
25
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе тикво!! Не разбра ли,че жената е починала вследствие белодробна ТРОМБОЕМБОЛИЯ,състояние,несъвместимо с живота?? Каквито и навременни реанимационни действия да са били направени,изходът е фатален в 100% от случаите!! Схващате ли бе тикви,вие,които плюете сестри и лекари???!..............НЕ, НЕ СХВАЩАТ!!! КОГАТО си загубил любим човек, НИЩО не схващаш. И доводите са без значение. Ако беше починала у дома или в линейката - ясно. Но пред спешна помощ???????? Може поне да се заинтересуват
24
2
 
20
 
! Отговори
Гошш преди 2 години
Докато болниците са търговски дружества така ще е, на пациентите се гледа като на клиенти в автосервиз или магазин на които трябва да им се вземат възможно повече пари! Ако нямаш кинти, ще мреш в чакалята.
23
5
 
26
 
! Отговори
Гошш преди 2 години
Затова ги бият най редовно тея "лекари". Те вървят като пауни по коридорите на болниците, презрително и през рамо те поглеждат и ако решат ще те удсотоят с някъкъв отговор на много важен за теб въпрос. Нагли и високомерни, изобщо не се напъват, все мнго работят и все трябва да чакаш. Всички станаха богати на наш гръб и ако не вървиш със солидна пачка и да им буташ кинти, ще си умреш в чакалнята като куче. Такова крадене пада, но само за "лекарите", за другите служители на болниците, няма кинти.
22
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което видяхме е: Безразличието убива. Крайно време е да се развенчае мита за добрия лекар който помага. Образовайте се , подлагайте на критика това което ви казват.Вие познавате тялото си най добре. Изисквайте да ви обясняват какво и защо правят. Никой не може да ви опази овен самите вие.
21
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва, трябва, трябва, дай, дай, дай - все думи на лекар-финансист! Да оживеели българските лекари - дрън, дрън та пляс! Към лекарите трябва от днес да се обръщаме както към прокажени през средновековието!
20
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Парите са най-голямия враг на здравеопазването. Доката болниците са търговски дружества ще се интересуват само от парите не и от пациентите. Докторите станаха търговци с мисъл как да трупат пари. Всеки е важен не само те, ако ги няма чистачите ще газим в *** и зарази, ако ги няма енергетиците няма да има ток, ако ги няма инженерите техниката умира и т.н.
19
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност въпроса не е дали нещо са можели да направят за да я спасят.Сигурно нищо, но по важно е безразличното и даже цинично отношение към човешкия живот.Липсата на човешко отношение,на елементарна ценностна система.Все едно умира муха! Пълна бездуховност!
18
0
 
34
 
! Отговори
До др.хаус преди 2 години
Само лекарите ли не са с адекватни заплати, целия български народ е така, е без депутати, министри, шефове на холдинги, комисии и подобни. Пенсионерите с тези мизерни пенсии, добре ли са.
17
2
 
27
 
! Отговори
Д-р Куин- лечителка преди 2 години
Лесно му е на Спасков!! Вижте каква гуша е отпрал!! И тая шия едва ли е от туршия!! Тоя цял живот е бил чиновник- администратор!! Не е излекувал и един болен!!! Айде,да дига гълъбите и да не се пеняви толкова!!
16
0
 
26
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Този мошенек Спасков нали е при застрахователите, и пази техните интереси.Иначе опоска Пирогов.И пак му дават ефир.
15
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия лекари ми писнаха вече. Как да разбере човек без медицинско образование кога е точното време. За това се търси спешна помощ. Майка ми почина от бавното и безхаберно отношение и на ленейки и на доктори. Съжалявам, но нямам никакво уважение към тях.