Доц. Спасков: Безразличието в част от болниците силно дразни

Структурите имат нужда от промяна, каза д-р Янев
Обновена: 2 фев 2022 22:42 | 2 фев 2022 22:15, Анисия Иванова
41

Трагедията във Враца - чия е отговорността за угасналия човешки живот?

"Това, което според мен трябва да се направи първо, е да се провери случаят докрай", посочи бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков. По думите му безразличието в част от болниците силно дразни.

"Не трябва да се нагнетява напрежението в обществото. Нека да погледнем на нещата комплексно. Безспорно организацията в спешните центрове трябва да се огледа, но нека видим и кога хората търсят тази медицинска помощ, дали навреме са се обърнали", заяви общопрактикуващият лекар д-р Валентин Янев в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на доц. Спасков въпросът е как оттук нататък да не се допуска това.

"Трябва да се проучи не само във Враца какво е положението, а какво е положението в болниците в цялата страна. Да се изменят, ако трябва, част от наредбите. Трябва да се обърне внимание на човешкото отношение. Когато дойде спешно болен, той да бъде настанен някъде, където да започне да му се оказва лекарска помощ", коментира доцентът.

"Организацията като цяло трябва да се промени. Екипите, които излизат, са 14-15. Не се прави нищо, за да се отговори на актуалните потребности и да се променят структурите на работа. Здравето на хората е задължение и на самите хора. Нещата винаги са комплексни", каза д-р Янев.

"Екипите в София са много малко и чисто физически те не могат да обслужат всички нуждаещи се. Трябва много внимателно да подбираме ръководителите на звената. В обучението на медицинските кадри липсва това звено - отношение към пациенти и колеги. Едно от нещата, което бързо може да се реши, е, че в екипите да има така наречените парамедици", допълни доц. Спасков пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Валентин Янев завърши с думите, че клиничните пътеки, чрез които се обработват болните и се финансират болниците, не са съвършени и трябва да се променят така, че лекарите да могат да оцелеят и да не се принуждават да правят някои неща на ръба. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
12
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Оценката за работата на един лекар я дава пациентът и болният!! А това,че някои лекари искат пари,те не са виновни!! Вина имат и тези които им дават!! Ако заплатите им са съвместими с тези на Запад,няма да се налага да искат пари!! Щото здравето на западняка не е по-ценно от това на българина!!Здравето е богатство,а богатството има ЦЕНА!! Схващаш ли бе тикво??
13
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Икономиите от заплащането на труда на медиците, които се извършват у нас се заплащат с живота на пациентите.
12
20
 
11
 
! Отговори
Д-р Хаус до#5 преди 2 години
А бе тикво!! Не разбра ли,че жената е починала вследствие белодробна ТРОМБОЕМБОЛИЯ,състояние,несъвместимо с живота?? Каквито и навременни реанимационни действия да са били направени,изходът е фатален в 100% от случаите!! Схващате ли бе тикви,вие,които плюете сестри и лекари???!
11
0
 
13
 
! Отговори
Д-р Маус до#1 преди 2 години
Ало!! Я уточни в държавната или в ЧАСТНАТА болница са искали тия 3 500 лева!!!??
10
9
 
23
 
! Отговори
С гзъ нагоре преди 2 години
Къде си бай Тошо че без тебе стана много лошо. Няма го образованието няма го здравеопазването . Няма спокойствие , няма култура няма човещина Има бесове нечовешки И лакомия стръвнишка.
9
13
 
20
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 2 години
Ало, Спасков!! И РЕДОВИЯТ български лекар се дразни,щото основната му заплата в държавната болница е 1060лева!!! И какво от това?? За тия пари чистачката в банка или администрация няма дори метлата и парцала да подхване!! Схващаш ли бе тикво??
8
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В част ?!!!! 99% от вас са като автомонтьори и амбулантни търговци. Срам,срам,срам !
7
2
 
6
 
! Отговори
Хекимин Юсуф преди 2 години
Казваме те а не ние . Има разделение на докторите и всички останали. Факт от одаята болнична.
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лекарите са каквито са ни шофьорите,инженерите,строителите и всички други! Тотално сбъркана е финансовата и административна система в здравеопазването, а и май във всичко! Оказахме се изключително изостанал и неук народ,без потенциал за претенциите си!
5
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клиничните пътеки трябва да се махнат. Човешкият организъм е система. Влиза болен по пътечката и излиза още по-болен. Сега и жената, която са убили с немарливост във Враца, сама си е виновна... Глямата смъртност е резултат от лакомията, а вече и все по-често, от липсата на професионализъм. Нагли сте, безчовечни и очевидно си мислите, че над вас е само господ. Гнус!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 1: Това го правеше в Горна Баня д-р? Славей Веселинов.
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дразни отношението на некадърните лекари (познават се по това, че искат пари под масата) или по това, че предписват по 1 кофа лекарства, без да се интересуват от причините за болежката. Останалите (свестните и грамотните) са си супер. Все пак не сме в гетото, където бият лекари.
2
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега пак тази трагедия един месец ще я въртят по телевизии, медии и социални мрежи. Аман!
1
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди 6г. в Пловдив моя съседка не беше приета в петък вечер по спешност със счупен таз понеже нямаше как да внесе сумата от над 3 500 лева. Толкова и поискали за операцията. Казали и да внесе първо парите. Хората имаха парите в банка на влог или на сметка, но се е случило след 19 часа и нямаха как да изтеглят сумата. Докато разберем вече беше неделя вечер. Носихме им пари кой колкото успя да изтегли от картите, но така и не ги взеха хората дори и на заем. Приели я в понеделник след 3 дни.