Кабинетът търси алтернативи на руското гориво за АЕЦ от САЩ?

Тока от въглищните централи ще се оскъпява заради цената на емисиите
Обновена: 16 фев 2022 09:37 | 16 фев 2022 09:35, Анисия Иванова
109
Кабинетът търси алтернативи на руското гориво за АЕЦ от САЩ?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България вероятно ще търси заместител на горивото за АЕЦ "Козлодуй", както и сътрудничество в областта на доставките на втечнен природен газ (LNG) от САЩ. България няма почти никаква алтернатива на руския газ и на това се дължи умерената позиция на правителството за Украйна, което се опасява от ефекта на евентуални двустранни санкции. Това заяви доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов са на работно посещение във Вашингтон. В делегацията са и представители на ръководствата на АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

"Единствената ни опция е да поддържаме стабилна вътрешноенергийна система... България е в особено положение - не само сме зависими от доствките на газ, но и на гориво за АЕЦ "Козлодуй", обясни гостът.

Ако конфликтът се разшири, всякаква логистика между Българи и Русия е под заплаха, включително енергийните доставки, добави той.

Доставките на LNG от САЩ са напълно работещ вариант за диверсификация, стига да бъде завършена закъснялата с дванадесет години връзка с Гърция, а в момента се очаква и забавяне с минимум една година на терминала в Александруполис, каза Стойчев.

В коментар за бъдещето на въглищните централи в Маришкия басейн, Стойчев заяви, че тяхното значение постоянно нараства със забавянето на диверсификацията - процес, който е започнал със затварянето на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй".

"Все по-труден ще бъде не само енергийният преход, но и справедливият социален преход за работещите там... Колкото повече другите елементи на енергийната система са в колапс, толкова повече "Мариците" стават по-трудни и "по-ценни" за промяна в какъвто и да е било аспект.", смята той.

Въглищните централи остават най-големият източник на въглеродни емисии в страната и енергията, която те произвеждат само ще се оскъпява заради цената на емисиите и рязкото намаляване на тяхната икономическа ефективност.

"В един момент ще стоим пред въпроса - дали да имаме енергия, която е много скъпа, или въобще да нямаме такава."

В този аспект страната може да предприеме съвсем различна енергийна политика за създаване на нови свободни въглеродни квоти, каза Стойчев.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
А преди 2 години
Не разбирам, ръководните кадри от Козлодуй за чий дедов са там? Те поне опитаха ли да обяснят на нашите политици, как стоят нещата с отработеното гориво? Сега руснаците си го взимат. А ако сме с американско гориво, какво се получава? Къде ще го денем, като се изразходи? На Кирчо на терасата ли? Или у Банкя до магнолиите на Боко? А?
77
0
 
0
 
! Отговори
И преди 2 години
И защо си затворихме четирите блока?
76
0
 
1
 
! Отговори
БПФ преди 2 години
Това означава да се изложим на реален риск от ядрена катастрофа, само за да се подмажем на САЩ. Тия Уестингхаус ги гонят отвсякъде, ние им се бутаме. Незабавна оставка на това явно некомпетентно правителство.
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще пръднааа !!!!
74
0
 
8
 
! Отговори
Аха преди 2 години
Е нали затова отиват при господарите в сащ. Да им дадът команди. България я бройте свършила.
73
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка! САЩ, нашата Южна съседка... приберете си Кокорчо, Просто Киро и всички останали
72
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се изкривят пръчките и кой ще е виновен? Украинците пострадаха от горивото на Уестингхаус. Кой го произвежда, къде/ Сигурно в Индия?
71
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниски цени ще има само чрез дългосрочни договори. Ще бъдем зависими от САЩ, а ние наистина сме "ЗАВИСИМИ ОТ САЩ"...............Ние сме зависими от САЩ политически и трябва да търсим независимостта в други държави. Руското ядрено гориво е една от тази независимости от САЩ. С Русия можем да се пазарим, със САЩ не можем да се пазарим за цена, договори, срокове. България е зависима от САЩ, не от Русия.
70
3
 
15
 
! Отговори
Атомен физик преди 2 години
Реакторите в " Козлодуй" са руски и могат да работят само с РУСКО ядрено гориво!! Ало,Косьо!! Ядреното гориво да не е като горивото на бензиностанциите на Марешки?? Схващаш ли бе тикво??
69
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
-Канадеца си бачка за Хамериканците по всички правила. Сега ще вдигне и тока на Краварите за мариците и всичко щее на 6. Докога ще търпим това Канадско из.чадие което ни го спусна Херо Мусаката. По интересното е че не познавам хора които да са гласували за Канадеца и Кокорчо. Всеки ден общувам с десетки хиляди хора. Такава ми е работат и нито един нее гласувал за тях. Как така стана че тези спечелиха изборите. Нагласиха ги чрез машините иначе щяха да спечелят на 36 март.
68
0
 
20
 
! Отговори
Joko преди 2 години
Въпросът е: Как допуснахме такива зелени и НЕУКИ да ни управляват. Отишли да търсят по вола теле ! ! !
67
0
 
15
 
! Отговори
В. преди 2 години
Съдбата на давещите се е в ръцете на самите давещи се. Докато слугуваме на чужди господари ще чакаме те да ни решават съдбата.
66
0
 
19
 
! Отговори
Смешковци преди 2 години
Технологично това няма как да стане. Ама тия са събрани от кол и въже там и хал хабер си нямат за какво става въпрос. Хипотетично да приемем, че докарат гориво и се зареди реактора резултата ще е Чернобил 2. Само дето нашата територия е много по-малка от украинската и какво правим после другарки и другари, червени тьпaнapи?
65
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добри пари изсмука САЩ от Марица, защо сега да не се запие пак.
64
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тез некви кретенни ли са?
63
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво очакваме от САЩ в енергетиката след горчивия опит с Марицата.
62
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като са ви малко парите, що ги пазехте на 12.01? Що тогава не застанахте на страната на протестърите? Явно добре ви плащат.
61
1
 
6
 
! Отговори
Тенис преди 2 години
Ми странно, всеки който не хареса нещо което е идея на янките веднага бива обявяван за русофил, или пък обратното ... Ми аз не харесвам "идеи" и на едните и на другите и все си мисля че двете империи си играят в партия за да "мачкат" останалите . Нещо като тенис като янките са на другия континент а рашките на нашия. Те си подават топката а ние по средата търчим да я гоним като чукне мрежата ... :-)
60
1
 
13
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Да няма чернобол-фокушима-козлодуй!
59
1
 
12
 
! Отговори
Фраки преди 2 години
До Анонимен 77 Не знам какво добиват в Румънско, но след като разрешиха на Шеврон през да прави проучване през 2015-та, ги изгониха и не се добива такъв. А и в доста западни страни които имат залежи, фракинга на шистов газ е забранен или максимално ограничен ... Защо ли ...?