Кабинетът търси алтернативи на руското гориво за АЕЦ от САЩ?

Тока от въглищните централи ще се оскъпява заради цената на емисиите
Обновена: 16 фев 2022 09:37 | 16 фев 2022 09:35, Анисия Иванова
109
Кабинетът търси алтернативи на руското гориво за АЕЦ от САЩ?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България вероятно ще търси заместител на горивото за АЕЦ "Козлодуй", както и сътрудничество в областта на доставките на втечнен природен газ (LNG) от САЩ. България няма почти никаква алтернатива на руския газ и на това се дължи умерената позиция на правителството за Украйна, което се опасява от ефекта на евентуални двустранни санкции. Това заяви доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов са на работно посещение във Вашингтон. В делегацията са и представители на ръководствата на АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

"Единствената ни опция е да поддържаме стабилна вътрешноенергийна система... България е в особено положение - не само сме зависими от доствките на газ, но и на гориво за АЕЦ "Козлодуй", обясни гостът.

Ако конфликтът се разшири, всякаква логистика между Българи и Русия е под заплаха, включително енергийните доставки, добави той.

Доставките на LNG от САЩ са напълно работещ вариант за диверсификация, стига да бъде завършена закъснялата с дванадесет години връзка с Гърция, а в момента се очаква и забавяне с минимум една година на терминала в Александруполис, каза Стойчев.

В коментар за бъдещето на въглищните централи в Маришкия басейн, Стойчев заяви, че тяхното значение постоянно нараства със забавянето на диверсификацията - процес, който е започнал със затварянето на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй".

"Все по-труден ще бъде не само енергийният преход, но и справедливият социален преход за работещите там... Колкото повече другите елементи на енергийната система са в колапс, толкова повече "Мариците" стават по-трудни и "по-ценни" за промяна в какъвто и да е било аспект.", смята той.

Въглищните централи остават най-големият източник на въглеродни емисии в страната и енергията, която те произвеждат само ще се оскъпява заради цената на емисиите и рязкото намаляване на тяхната икономическа ефективност.

"В един момент ще стоим пред въпроса - дали да имаме енергия, която е много скъпа, или въобще да нямаме такава."

В този аспект страната може да предприеме съвсем различна енергийна политика за създаване на нови свободни въглеродни квоти, каза Стойчев.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 13 . То пък с връзката ни с Русия много добро сме видели. Млеко, вино, брашно , доматки, що никне в България все за руската мечка втора жена до зъби.
17
1
 
4
 
! Отговори
Петров преди 2 години
И нацистите се появиха
16
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С диверсификацията на горивото за АЕЦ Козлодуй се занимаваше още правителството на Борисов като водеше преговори с "Уестингхаус" . Това е правилния подход независимо че една горивна касета изгаря за цели три години.
15
1
 
7
 
! Отговори
Шеврон преди 2 години
Ми очаквам съвсем скоро да започне отново да се говори за добив на шистов газ в плодородна Добруджа като възможна алтернатива. Преди години удържахме да не ни съсипят Добруджа, но сега при тези новосъздадени обстоятелства..... дали ще клекнем.... А !?!
14
0
 
3
 
! Отговори
ИЗНЕНАДАААА... преди 2 години
Демонтират руските ядрени реактори и ги заменят със западни. Нашите ги продават....
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България, произвежда ток 3 пъти повече отколкото консумира! Да ве *** И в управляващите и експертите и всякакви продажници докарали България до това, за което народа е казал: ВОДА ГАЗИ, ЖАДЕН ХОДИ!
12
6
 
3
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Спре ли горивото от Русия . Русофилите в камерите. Точка
11
1
 
6
 
! Отговори
Петров преди 2 години
Всички американофили се въртяха цяла нощ в чаршафите да очакват руско нападение и да потече американския газ към нас, ама уви, празни надежди за доцента Косьо.
10
1
 
14
 
! Отговори
Петров преди 2 години
САЩ колкото доставиха Ф 16 толкова и газ ще ни дават. Взимат парите а доставките по късно, евентуално догодина ама не е сигурно.
9
2
 
10
 
! Отговори
В Украйна как е? преди 2 години
Добри ли бяха резултатите от експериментите с американско ядрено "гориво" в съветските реактори? Нито дума за това, нали? Или целта е накрая след неизбежния инцидент да си светим сами в синьо-зеленикаво, тогава и от лампи няма да се нуждаем, а?
8
1
 
14
 
! Отговори
Козяшки мишок преди 2 години
Ко ста'а, ко ста'а, Путин нападна ли, нападна ли Путин?
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чехите преди време се усетиха какъв автогол щяха да си вкарат с горивото за АЕЦ на Уестингхаус и ги изгониха с духова музика. Сега нашите послушковци клякат без да мислят какво може да се случи, те ще си хванат шапките и ще заминат по чужбина да му мислим ние.
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Доставките на LNG от САЩ са ..." напълно обратното на работещ вариант
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Уестингхаус нали ги питаха няколко пъти. Не могат и не искат. Искат нов реактор, тестови. Зер сме на 10 000 км от там
4
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доставките на газ от САЩ са напълно работещ вариант, докато Азия не даде по-добро цена. Тогава вариантът моментално спира да работи. Колкото до ядреното гориво, няма да сгреша много ако предположа, че ще е с 10 пъти по-висока цена, че може и повече. От опит знам, че на запад парите за нищо ги нямат.
3
1
 
22
 
! Отговори
Подмяна преди 2 години
Демек търси по скьпо , смело народа плаща
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страшен екперимент ще стане, пробвайте с А98 може повече да върви. Ама да не стане чернобил 2 само с експерименти от неадекватни.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алтернативата по-евтино ли ще ни излезе?