Кабинетът търси алтернативи на руското гориво за АЕЦ от САЩ?

Тока от въглищните централи ще се оскъпява заради цената на емисиите
Обновена: 16 фев 2022 09:37 | 16 фев 2022 09:35, Анисия Иванова
109
Кабинетът търси алтернативи на руското гориво за АЕЦ от САЩ?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България вероятно ще търси заместител на горивото за АЕЦ "Козлодуй", както и сътрудничество в областта на доставките на втечнен природен газ (LNG) от САЩ. България няма почти никаква алтернатива на руския газ и на това се дължи умерената позиция на правителството за Украйна, което се опасява от ефекта на евентуални двустранни санкции. Това заяви доц. Косьо Стойчев, ръководител катедра "Регионална и политическа география” към СУ "Св. Климент Охридски", в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Живка Попатанасова.

Вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев и министърът на енергетиката Александър Николов са на работно посещение във Вашингтон. В делегацията са и представители на ръководствата на АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

"Единствената ни опция е да поддържаме стабилна вътрешноенергийна система... България е в особено положение - не само сме зависими от доствките на газ, но и на гориво за АЕЦ "Козлодуй", обясни гостът.

Ако конфликтът се разшири, всякаква логистика между Българи и Русия е под заплаха, включително енергийните доставки, добави той.

Доставките на LNG от САЩ са напълно работещ вариант за диверсификация, стига да бъде завършена закъснялата с дванадесет години връзка с Гърция, а в момента се очаква и забавяне с минимум една година на терминала в Александруполис, каза Стойчев.

В коментар за бъдещето на въглищните централи в Маришкия басейн, Стойчев заяви, че тяхното значение постоянно нараства със забавянето на диверсификацията - процес, който е започнал със затварянето на четирите блока на АЕЦ "Козлодуй".

"Все по-труден ще бъде не само енергийният преход, но и справедливият социален преход за работещите там... Колкото повече другите елементи на енергийната система са в колапс, толкова повече "Мариците" стават по-трудни и "по-ценни" за промяна в какъвто и да е било аспект.", смята той.

Въглищните централи остават най-големият източник на въглеродни емисии в страната и енергията, която те произвеждат само ще се оскъпява заради цената на емисиите и рязкото намаляване на тяхната икономическа ефективност.

"В един момент ще стоим пред въпроса - дали да имаме енергия, която е много скъпа, или въобще да нямаме такава."

В този аспект страната може да предприеме съвсем различна енергийна политика за създаване на нови свободни въглеродни квоти, каза Стойчев.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 45 - За ветрогенератори дори не трябват милиарди, а стотици милиони. Има хора, котио ещ се намерят. Навън вече има много българи, работещи за стотици хиляди евра/долари заплати на година, наврени във фондове, наврени в предпиемачески и инвестиционни компании - Работата е, че не се разрешава. А и още нещо - ние и не търсим в момента. Аз мога да докарам около 20 милиона инвестиции, ако условията са правилни. Познавам хора, дето може и до 200 да докарат. Назало е, все пак!
37
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 49 "Ако започне добив на шитов газ никаква Природа няма да остане че да се разхождаш." Ооо, да, понеже ти се разхождаш точно там, където ще се добива. Русофилите станаха за секунди "зелени". Иначе преди 5 минути обясняваха, как трябва да строим АЕЦ!
36
6
 
4
 
! Отговори
Хохохоооо... преди 2 години
АБЕ, ТОВА ВИЦ ЛИ Е... ХАХАХААА???... "американците нямали уран".... ХАХАХААА..... НЕЩАСТНИ РУСОФИЛИ.. ЛЕЛЕЕЕЕ....
35
1
 
9
 
! Отговори
Дядо преди 2 години
Изтървахме питомното,да гоним дивото
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еколозите тбрява да бъдат бесени по дърветета, които така обичат. По този начин, ще бъдат едно с природата.
33
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 38 - И десекти хиляди да са, бе! Имам 66 милиона дка обработваема площ, доста поустее. Или викаш, да не стъпваме и по тревичката, като ходим навън, че да опазим природката ...
32
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 40 "Верно ли е така у Европата ?" Така са европейците. "У Европата" не всички са така: вижда се и с просто око.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 35 "Брей. Страшна зависимост. И какво като купуваш от тях ?" Пита ме каква зависимост имаме: отговорих ти. Явно не ти хареса отговора, затова продължаваш. Хайде сега си продължавай по пътя, ясен си.
30
0
 
3
 
! Отговори
В Черно море... преди 2 години
Под 200-.м.е пълно със сероводород..... КАТО В шампанско вино. ПРОСТО ТРЯБВАТ СЕРООЧИСТВЩИ ИНСТАЛАЦИИ ЗА ВОДОРОДА.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31 Норамлен човек, живеещ в Европа, който разчита на собствените си възможности, за да напредне в живота и се ръководи от принципи на уважение и респект както към законите така и към останалите го заобикалящи. Щом се налага да ти го обяснявам, имаш сериозен проблем.
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гориво за АЕЦ "Козлодуй" от друг доставчик??? да не гръмнем кат Чернобил докат си правим разни опити
27
3
 
5
 
! Отговори
dada преди 2 години
Американците не могът да обогатяват уран. Те също го купуват от Русия. Гориво за Козлодуй не може да се произведе в Америка. Нямат уран и нямат технология. Предателите ще купуват руско гориво от американците. ПАК ЩЕ НИ НАБУТАТ ЖЕСТОКО !
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Шеврон - Айде стига с глупсотите. Ще заминат 100 дка годи и 200 декара ниви. Бууухууу! А сега, като не можеш да си позволиш хляба на цяла Добруджа, по-добре ли е, че спести 0.003% от нея, да бъдат превърната в гаранция за енергийната независимост на страната ни?
25
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 30 "Я кАжи ква ти е зависимостта от руснаците по-конкретизирано ? Кво те карат да прайш дето не щеш ?" Например да купуваш ядрено гориво от тях, защото са те накарали да купиш тяхна технология. Други въпроси имаш ли?
24
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 "В днешно време европеец вече май не означава нищо хубаво." За русофилите никога не е означавало нещо хубаво, тъй че защо си кривиш устата?
23
0
 
3
 
! Отговори
В Черно море.... преди 2 години
Има газ за всички.
22
1
 
0
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Тука блока в г. Милев от руснаци вече е тихо. Няма движение.
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова българските русофили напираха за Белене: за да сме още по-зависими от руснаците.
20
1
 
1
 
! Отговори
Румен преди 2 години
Не съм нацист , а мултилателарист. По точно европеец
19
0
 
2
 
! Отговори
Ама преди 2 години
вече са продадени