Янев: Демилитаризацията на Крим е най-доброто развитие

Но това няма да се случи в обозримото бъдеще
18 фев 2022 16:21, Нели Христова
80
Янев: Демилитаризацията на Крим е най-доброто развитие
Снимка: БГНЕС

Трябва да се започне диалог за създаването на нова архитектура на европейска безопасност. Възстановяването на редовната работа на Съвета Русия-НАТО е изключително полезно. Едностранният призив на България към Русия да съкрати своите оръжия в Черно море няма да има положително влияние върху Кремъл.

Това заявява министърът на отбраната Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС.

„Демилитаризацията на Крим би било най-доброто възможно развитие в посока изграждане на трайна стабилност в интерес на всички страни от Черноморския регион“, смята министър Янев, но според него това е „малко вероятно в обозримо бъдеще“ предвид геополитическите реалности и характера на настоящата руска външна политика.

„По-важното към момента е да се продължи с интензивните, координирани дипломатически усилия за предотвратяване на военен конфликт между Русия и Украйна“, завява министърът на отбраната.

На въпрос дали София ще призове Москва да съкрати своите въоръжения като част от усилията за подобряване на сигурността в Черноморския регион, военният министър отговаря:

„Отправянето на подобен призив за съкращаване от Русия на нейните въоръжения единствено от българска страна не би постигнало такова ниво на положително въздействие върху Кремъл, колкото излъчването на ясно и недвусмислено колективно послание в тази посока от страна на цялата демократична евроатлантическа общност“.

Министър Янев отбелязва, че с намаляването на напрежението и пряката опасност от военен конфликт, могат да се предприемат и допълнителни дипломатически действия в посока съкращаване на въоръженията.

„Най-рационално би било започването на конструктивен диалог за създаване на нова архитектура на европейската сигурност, с нови, работещи мерки за укрепване на доверието и сигурността и механизми за контрол на въоръженията“, заявява Янев.

Според него би било изключително полезно възстановяването на редовната работа на Съвета НАТО-Русия. „По този начин в дългосрочен план е възможно да бъде постигнато и значително намаляване на риска от въоръжен конфликт в региона“, категоричен е Стефан Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
2
 
! Отговори
П преди 2 години
Пускайте атомите и да се свършва всичко.Имам една мечта да видя ядрената зима.
70
1
 
5
 
! Отговори
united we stand преди 2 години
Това корумпе трябва да бъде изправено пред закона като свалим Цар Киро.
69
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
;) ispanskite piloti jivi li sa oste?
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е работа на ген.Янев да дава мнение за п-в Крим. Населението на тази област, преобладаващо руско, гласува преди години в коя държава иска да бъде и няма да послуша дори за мнение това на НАТО, Г-н Янев да прочете историята за двете войни 1650 и 1680г. между Русия и Турция и клаузите на сключения мир. САЩ вижда не отсега, че съюзът Китай-Русия е сериозен съперник за водеща сила на света и иска поотделно да се разправи с двете държави. Не смятам, че ще успее, нито пък Китай и Русия ще се оста
67
2
 
3
 
! Отговори
Език мой, враг мой! преди 2 години
Министър Янев има пред вид демилитаризацията на САЩ и НАТО е най-доброто развитие за човечеството, но не му стигат черешките за това. Нищо, ние проявяваме пълно разбиране, защото не искаме кариерата му да приключи скоропостижно. Особено при положение, че ония от южния парк вече взеха да го гледат на криво, поради което той от време на време се поправя.
66
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
dartite bg komuneta generali mrat da sa izfukat s novite kipri fashion militaire nato drehi i mnogoto zvezdichki...nalitat za visoki natovski pensii, a trudov minster ggiokov iska da gi minava po tanka pogrebalna tarifa
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 65 АнонименАбеДрисльо роден през 2009 година , при ядрена война ти ще исчезнеш преди крим заедно с софия област
64
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските натовци трябва да бъдат изправени до стената и почистени с автоматни редове.
63
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е този репортер на БГНЕС? Неадекватни провокационни въпроси -- София трябвало да се обръща към Москва? Путин си има агенда за враговете на Русия и ще ги нагъне систематично, може и бавно да се вижда на някои, но тези наши "съюзници", които са ни врагове всъщност, ще отстъпят с пяна на устата. Харалампи янев трябва да се обръща не към Путин, а към вашингтонските престъпници.
62
8
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
В Русия наричат Татари българите. Защото така Монголците са наричали чужденците.
61
4
 
3
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До Анонимен 65: Това с "ват.ниците" е много плоско. Да не говорим пък за това кой може да изчезне при една ядрена война. Пиши за нещо друго, например за футбол. От това всички разбират.
60
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На някои хора още не е станало ясно, че демилитаризацията на Крим може да стане единствено чрез ядрена война, след която ват.ниците ще изчезнат от лицето на Земята.
59
1
 
7
 
! Отговори
Малко за историята преди 2 години
До Аха: "Крим е бил гръцки,кимерийски,римски,хазарски,татарски...всякакъв е бил !Сега го владеят руснаците и е руски!" Да, така е. Но Русия го е отвоювала от кримските татари след кръвопролитна война по времето на Екатерина Втора. Дотогава кримските татари са нападали руските земи, а пленниците са били продавани в робските пазари на Османската империя. Крим е даден на Украйна с един подпис на Хрушчов когато е била в СССР. След разпада на СССР Украйна се прегърна със САЩ а Крим се върна в Русия
58
0
 
10
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Барабар Петко с мъжете!? Кой те пита тебе бе, Янев? В Крим е базиран руския черноморски флот, на полуострова е разположено всякакво въоръжение и персонал..
57
0
 
6
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 години
До Анонимен 53: "Връщането на Крим на Украйна е най-доброто развитие"? Напротив това (което и няма как да се случи) е най-лошото възможно развитие. Русия (и го е казвала не веднъж) е против разширяването на НАТО по посока на нейните граници. И още: искат да се спазва принципа на неделимост на сигурността Не може сигурността на една държава да се гради върху несигурността на друга. А Киев, ако имаше Крим, щеше да предложи на САЩ да направят там военни бази. И тогава всички щяхме да сме мишени.
56
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
stopirame vnosa na ruski gaz i drugi ruski stoki.
55
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От утре започвали нови военни учения под прякото ръководство на таварищ Путин!!!Ебрее, Путин и от военни тактики разбира, новия генералисимус на света.
54
0
 
2
 
! Отговори
izh преди 2 години
Сентенция: "Тупане на топката и преливане от пусто в празно"
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Патриот С такива патриоти на България не и трябват други врагове, тези и са предостатъчно.
52
0
 
2
 
! Отговори
задачата му е проста преди 2 години
казва каквото искате да чуете, и прави това което искат от него да се направи