Янев: Демилитаризацията на Крим е най-доброто развитие

Но това няма да се случи в обозримото бъдеще
18 фев 2022 16:21, Нели Христова
80
Янев: Демилитаризацията на Крим е най-доброто развитие
Снимка: БГНЕС

Трябва да се започне диалог за създаването на нова архитектура на европейска безопасност. Възстановяването на редовната работа на Съвета Русия-НАТО е изключително полезно. Едностранният призив на България към Русия да съкрати своите оръжия в Черно море няма да има положително влияние върху Кремъл.

Това заявява министърът на отбраната Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС.

„Демилитаризацията на Крим би било най-доброто възможно развитие в посока изграждане на трайна стабилност в интерес на всички страни от Черноморския регион“, смята министър Янев, но според него това е „малко вероятно в обозримо бъдеще“ предвид геополитическите реалности и характера на настоящата руска външна политика.

„По-важното към момента е да се продължи с интензивните, координирани дипломатически усилия за предотвратяване на военен конфликт между Русия и Украйна“, завява министърът на отбраната.

На въпрос дали София ще призове Москва да съкрати своите въоръжения като част от усилията за подобряване на сигурността в Черноморския регион, военният министър отговаря:

„Отправянето на подобен призив за съкращаване от Русия на нейните въоръжения единствено от българска страна не би постигнало такова ниво на положително въздействие върху Кремъл, колкото излъчването на ясно и недвусмислено колективно послание в тази посока от страна на цялата демократична евроатлантическа общност“.

Министър Янев отбелязва, че с намаляването на напрежението и пряката опасност от военен конфликт, могат да се предприемат и допълнителни дипломатически действия в посока съкращаване на въоръженията.

„Най-рационално би било започването на конструктивен диалог за създаване на нова архитектура на европейската сигурност, с нови, работещи мерки за укрепване на доверието и сигурността и механизми за контрол на въоръженията“, заявява Янев.

Според него би било изключително полезно възстановяването на редовната работа на Съвета НАТО-Русия. „По този начин в дългосрочен план е възможно да бъде постигнато и значително намаляване на риска от въоръжен конфликт в региона“, категоричен е Стефан Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
15
 
! Отговори
dodger преди 2 години
този незнае ли, че Крим е най-голямата руска военно-морска база. Точно заради нея Крим беше анексиран. Как смята да я "демилитаризира" незнам
30
1
 
8
 
! Отговори
Най-добре е преди 2 години
България да стане член и на ОДКС. САЩ са член на поне три военни блока, ние да не сме по-глуупави.
29
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Брей руско говорящи четат " вашингтон ..поуст" да не е " комсомольская правда" бе другари, или в някой стар брой на " работническо дЯло", аз ще ви река само това за 72 часа мечкарите ви не могат да се дотътрят до Донецката ви " република" камо ли да " разгромят" И. Европа
28
0
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
Гуд !....Но какво би казал уважаемия г-н Военен министър за ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЯТА на БЪЛГАРИЯ ?..
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
muhlio, opravil bg armia, ta podrejda komshiite ;) s tea vashi offshorni spyonski orajeini proizvodstva i targovski spekulacii zaslujavate da vi izravniat s plaja.
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демилитаризация на Крим ще стане само когато НАТО се разпусне. Не знам Янев какви розови очила е сложил, че не разбира какво е Крим за сигурността на Русия...
25
0
 
13
 
! Отговори
Май му стана нещо преди 2 години
Като премиер си беше ОК. Кой умник е предложил на Русия да демилитаризира Севастопол?
24
0
 
16
 
! Отговори
Риба на крив кюнец преди 2 години
Чешем си езиците. Ако Крим беше останал украински, сега там щеше да има американска военна база. Вероятно щяхме да я аплодираме, като гаранция за мира в Черноморския регион. Пак самолети, кораби и ракети, но забележете - мирни. Пък сега - руски. Ама те не били толкова мирни. Седя, пуша и чеша репата.
23
2
 
16
 
! Отговори
дъждовна вода преди 2 години
Знае ли г-н Янев (?), че тази нощ в The Washington Times американския аналитик Питър Прай написа: Необмислените усилия на президента Байдън за спасяването на Украйна могат да доведат до много по-голям конфликт, възможно даже ядрена трета световна война. Руската Федерация за не повече от 72 часа може да разгроми армиите на източноевропейските отановски страни. Руската Федерация може да спечели третата световна война в Европа с една-единствена ядрена бойна глава Super-EMP, пише Питър Прай.
22
11
 
5
 
! Отговори
Бунгур преди 2 години
Русия все още не се е нарадвала на Прозореца към света Крим,а Янев говори да си ходят руснаците от там.Те не са го окупирали за да го връщат.Голяма къща без прозорци е Русия,и как да се откаже от заграбеното.Неможе да се премири Русия,че империята им СССР се разпадна.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да пресметнем колко от мечтите на Хитлер вече са реалност: Литва , Латвия, Естония, Украйна, Полша. Не успяха с Крим, Кавказ, Москва, Беларус.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хитлер е казал: Крим е непотопяем самолетоносач в Черно море. Неговите наследници продължават делото му чрез Четвъртия Европейски райх.
19
6
 
10
 
! Отговори
За незапознати ! преди 2 години
Крим не е руски от Иван Грозни , а от Екатерина - 1799 г. И е руски точно до 1954 г. общо Крим е руски точно 155 г. през останалите 4000 г. не е руски !
18
12
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До дъждовна вода - а Дъждовната вода която много прилича на един Боби, знае ли, че въобще не ни дреме с какви подпиралки малкия Кремълски Джуджан си подпира увехналото самочувствие?
17
3
 
15
 
! Отговори
Ти да видиш преди 2 години
Този безличен човечец и некадърен чиновник изказал мнение !
16
1
 
15
 
! Отговори
nekoj преди 2 години
Би било добра стъпка наистина! Само че - в отговор НАТО ще трябва да се демилитаризира да речем до линията Мажино! За да е реципрочно. Защото Крим е доста удобно място - да държиш под прицел половин Европа - или половин Русия! За това Нато толкова се бяха наточили да сложат една базичка там! Ама не се получи...
15
2
 
15
 
! Отговори
защо преди 2 години
Не ти е лесно генерале. Ако кажеш истината - политически гаф. Като излъжеш - сам не се понасяш. А, че Крим е най-важната стратегическа точка в региона го знаят всички. Борбата е чии ще са ракетите.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виросо си утива, идва ядрена и хибридна война.
13
2
 
2
 
! Отговори
Асан е Руски, ба преди 2 години
***
12
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изтече информация, че Путин е събрал генералите и казал: Таварищи ще воюваме с Украина и НАТО нач. - щаба Герасимов му отвърнал, ама как така Те са 1млрд., а ние 150млн.Путин:Еврете са 5 млн.и воюват с 150млн.араби. Герасимов: А ние имаме ли 5 млн. евреи?