Янев: Демилитаризацията на Крим е най-доброто развитие

Но това няма да се случи в обозримото бъдеще
18 фев 2022 16:21, Нели Христова
80
Янев: Демилитаризацията на Крим е най-доброто развитие
Снимка: БГНЕС

Трябва да се започне диалог за създаването на нова архитектура на европейска безопасност. Възстановяването на редовната работа на Съвета Русия-НАТО е изключително полезно. Едностранният призив на България към Русия да съкрати своите оръжия в Черно море няма да има положително влияние върху Кремъл.

Това заявява министърът на отбраната Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС.

„Демилитаризацията на Крим би било най-доброто възможно развитие в посока изграждане на трайна стабилност в интерес на всички страни от Черноморския регион“, смята министър Янев, но според него това е „малко вероятно в обозримо бъдеще“ предвид геополитическите реалности и характера на настоящата руска външна политика.

„По-важното към момента е да се продължи с интензивните, координирани дипломатически усилия за предотвратяване на военен конфликт между Русия и Украйна“, завява министърът на отбраната.

На въпрос дали София ще призове Москва да съкрати своите въоръжения като част от усилията за подобряване на сигурността в Черноморския регион, военният министър отговаря:

„Отправянето на подобен призив за съкращаване от Русия на нейните въоръжения единствено от българска страна не би постигнало такова ниво на положително въздействие върху Кремъл, колкото излъчването на ясно и недвусмислено колективно послание в тази посока от страна на цялата демократична евроатлантическа общност“.

Министър Янев отбелязва, че с намаляването на напрежението и пряката опасност от военен конфликт, могат да се предприемат и допълнителни дипломатически действия в посока съкращаване на въоръженията.

„Най-рационално би било започването на конструктивен диалог за създаване на нова архитектура на европейската сигурност, с нови, работещи мерки за укрепване на доверието и сигурността и механизми за контрол на въоръженията“, заявява Янев.

Според него би било изключително полезно възстановяването на редовната работа на Съвета НАТО-Русия. „По този начин в дългосрочен план е възможно да бъде постигнато и значително намаляване на риска от въоръжен конфликт в региона“, категоричен е Стефан Янев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
7
 
2
 
! Отговори
Дъждовна вода, преди 2 години
знаеш ли, че вчера Путин направи шампански ритуал - изгори жив орел и пи от неговата кръв.. Шамана му каза :ГУБИШ ВОЙНАТА С ХОРАТА.....!!....... важи и за РАДЕВ....!!
10
5
 
14
 
! Отговори
Перчо преди 2 години
Крим е руски от векове.Бил е към Украйна за 50-60г.когато след смъртта на Сталин пияндето Хрушчов го прехвърля към Украйна.Забравете за Крим.Руснаците никога няма да допуснат натовски бази в Крим.Така,че украинците могат единствено да пият по една ледена вода от фризера.
9
0
 
8
 
! Отговори
ДЕМИТАЛИЗИРАНЕ... преди 2 години
НА ПРЕЗИДЕНТСТВОТО..!!....... ЕДИНСТВЕНИЯТ СПАСИТЕЛЕН ЗА БЪЛГАРИЯ ХОД..!!
8
5
 
12
 
! Отговори
дъждовна вода преди 2 години
Много дни, месеци и години призива на Путин за равноправен диалог бе нагло игнориран. Знае ли г-н Янев, че вчера президентът на РФ попита министъра на външните работоти на РФ "Смятате ли, че има още нещо, за което с тях може да се преговаря?"? Знае ли, че днес РФ разположи в непосредствена близост от границата знаменитите РЕБ-системи "Красуха"? Знае ли, че утре стартират ученията на руските стратегически групировки, влизащи в състава на руската ядрена триада, които ще бъдат ръководени от Путин?
7
1
 
18
 
! Отговори
Чайна пауър преди 2 години
Най-доброто развитие е "братята" америханци да спрат да се бъркат там където не им е работа и това скоро ще се случи, за добро или лошо не по тяхна воля.
6
0
 
11
 
! Отговори
Мисля преди 2 години
Да не се бутаме между шамарите,че ще отнесем дълъг шут!
5
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крим е украински, защо да се бием с Русия?
4
4
 
0
 
! Отговори
военни бази преди 2 години
Демилитаризиран исках да кажа.
3
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега Крим е украински и сега Донбас е украински.
2
20
 
4
 
! Отговори
военни бази преди 2 години
Не само Крим трябва да бъде милитаризиран - Русия трябва да върне всичките си войски в близост до границите с Украйна, и разбира се, да прекрати окупацията на украинския полуостров Крим! И най-болните русофили се надявам да се замислят - просто погледнете в Гугъл картата Русия и Украйна. А след това погледнете Крим! В Гугъл има Street view на всички големи и малки градове както в Русия, така и в Украйна. Само на полуостров Крим не е стъпвала колата на Гугъл! Сещате ли се защо?!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
УжасТ!