IT компании готови да местят служителите си от Украйна у нас

Засега разговорите са на ниво предварително проучване
140
IT компании готови да местят служителите си от Украйна у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три големи IT компании са проявили интерес да преместят свои служители от Украйна в България заради обстановката там, съобщи пред БНР министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

"Всички са от сектора на ИКТ, няколко хардуерни инженери, но мнозинството са софтуерни специалисти. Всичко зависи именно от усещането за опасност или за риск у самите компании. До момента разговорите са на ниво предварително проучване колко време би отнело, как би се случил този процес, както за самите програмисти, така и за техните семейства", заяви Лорер.

"Бюджет 2022 е допълващ бюджет за неща, които отдавна е трябвало да се случат, но ги няма. Нямаме нормални пътища, нямаме нормални училища, детски градини, болници…", каза още министърът пред членовете на Българската асоциация на софтуерните компании.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва проучване четвърти месец се прави вече. Или става върпос за други 3 компании, които няма да дойдат в Кирова България.
35
2
 
2
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
Аз съм продавачка в мол и месечно взимам 4500 лева с бонуси. Това е чисто. Но ще се радвам скоро да взимам по 7 хиляди лева чисто.
34
0
 
0
 
! Отговори
До 31 преди 2 години
Липсват точно 10 * 10 000 човека към днешен момент. След година ще са 15 * 10 000 и така нататък. Пазарът расте с невиждани темпове, защото всеки се изнесе насам покрай КОВИД кризата. Много ниски разходи за труд, ниски данъци. Ние се радваме като шведче на захарно петле на 12-15000 заплати, колкото станаха на добрите специалисти.
33
0
 
4
 
! Отговори
До до 18 преди 2 години
До до 18 Друже, твърденията ти за нужните над 500 000 в ИТ-сектора+това за постиганите с "лекота" заплати от 10000 означават само едно - минал си на поне 100 км от ИТ сектора, а после компенсираш разминаването с халюцинации на едро...Лекуваш ли се?
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не искам програмиста да взима от 10000 на 2000 лева. Искам продавачката в магазаина до нас, да взиам от 1000 на 2000 лева.
31
0
 
5
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Момче, в IT-бизнеса съм от времето, когато и добрите девове взимаха 3-цифрени нетни заплати. Демек, доста дълго. Това че някаква, примерно, американска компания спекулира със среднорискови пенсионнофондови активи и ударно набира кодерчета да припере пари в европейската офшорка, какъвто е стандартния профил не е практика, която ние сме измислили. Да те светна, че такива днес са тук, утре са в Пакистан или Чили, само сменят табелката на етажа. А за заплатите - не ми пука, отдавна не съм на подобна
30
1
 
5
 
! Отговори
аз преди 2 години
Чета коментарите и не мога да повярвам колко сте зле. Това, че някакви украински фирми ще местят служителите си в България не означава, че българския бизнес ще получи 1000, 2000 или не знам си колко кадри, тези хора ще си продължат да си работят там където са работили.Отделно как ще стане това? За да пребивава гражданин от държава, която не е член на ЕС в ЕС (демек в България) му трябва виза. И то временна. После - обратно в Киев. Чат ли сте? В ЕС не можа всеки да си влиза и да си излиза.
29
2
 
4
 
! Отговори
До IT шефа преди 2 години
Ами заминавай в Нигерия тогава, щом ти е по евтино. Какво правиш в България ?
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И друг път съм писал, че българските работодатели не искат български работници... като си наемат виетнамци и са страшно доволни. Онези не искат много пари, и работят съвестно... Но и българските работници не искат български работодатели... затова като отиде българин в чужбина и е страшно доволен... Та причините са явно комплексни.. в чужбина трудът се цени и се заплаща, няма обиди, няма гадна среда за работя, няма напушени колеги, няма връзкари.. Няма я цялата тази гадост която я има в България.
27
0
 
0
 
! Отговори
Миле преди 2 години
Супер. Тъкмо да напълнят празните офис сгради и празните апартаменти под наем 😂
26
0
 
5
 
! Отговори
Този на снимката преди 2 години
Как е протестъри ? Доволни ли сте от промяната ? Сега вече живеете по добре от преди година. Нали ? Ха ха.малко ви прекарах, но важното е че аз съм много доволен (виж снимката) ! Като гласувахте за ПП беше добре. Нали ? А сега няма да мрънкате !
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 27 - То и ИТ-тата масово бягат, особено ако не са родом от София или Пловдив.
24
3
 
5
 
! Отговори
ИТ директор преди 2 години
Реално липсват съм 10000 програмиста в България. Останалите не са изобщо важни и стават специалисти с двумесечен курс. В Нигерия работят за 5 пъти по-ниска заплата от България, а имат към 17 милиона програмисти и то отлични такива. Всички западни фирми се ориентират към Нигерия.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ит специалист - Какво онзачава, че ще "нормализират заплатите"? Високи ли ви се струват? Защото 8000 лева, може и да е висока заплата, но за това, кеото ги дават в България, в Норвегия дават по 25000 лева. Те не са глупави. Ще хдоят, кдъето дават повече. В България имаш много бъглари специалисти, но не и зужденци. Просто има по-добри дестинации от нашата.
22
0
 
2
 
! Отговори
Отново глаголното.. преди 2 години
...време е "бъдеще обещаващо". Говорене в "сегашно довършено" все още не се наблюдава....
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквани новини. Към моментът пазара изпитва тотален недостиг на кадри. Нужни са над 100000 души, за да покрият нуждите на пазара. Тази свежа кръв е добра новина за пазара и за икономиката. Трябва да се внесат специалисти от чужбина, защото от българите масово нищо не става, освен берачи на малини, работници в кланници, болногледачи и шофьори. Трябва някой да движи икономиката и да плаща високи данъци, все пак.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се карайте за пари. Реалностите са такива, че ако си IT заплатата ти е добра. Аз като гледам за себе си обявите за работа заплатите са масово 800 лв., и то за тежък труд на смени... Не може всички да са IT, затова и хората бягат от България...
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече това започна да се случва- преди време написах, че колегите от украинския офис напуснаха Киев масово.
18
1
 
2
 
! Отговори
БГ е следващаУКРАЙНА преди 2 години
Не вярвате ли.??.... Гледайте-действията на Радев, Рашков, Петков...... Те казват всичко..
17
1
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
Пиша, като собственик на малка ИТ компания, която работи B2B с други компании, както и паралелно служител на заплата в консултантска компания, в която търсим около 200 души със средна заплата над 7000лв..