IT компании готови да местят служителите си от Украйна у нас

Засега разговорите са на ниво предварително проучване
140
IT компании готови да местят служителите си от Украйна у нас
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Три големи IT компании са проявили интерес да преместят свои служители от Украйна в България заради обстановката там, съобщи пред БНР министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

"Всички са от сектора на ИКТ, няколко хардуерни инженери, но мнозинството са софтуерни специалисти. Всичко зависи именно от усещането за опасност или за риск у самите компании. До момента разговорите са на ниво предварително проучване колко време би отнело, как би се случил този процес, както за самите програмисти, така и за техните семейства", заяви Лорер.

"Бюджет 2022 е допълващ бюджет за неща, които отдавна е трябвало да се случат, но ги няма. Нямаме нормални пътища, нямаме нормални училища, детски градини, болници…", каза още министърът пред членовете на Българската асоциация на софтуерните компании.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
3
 
! Отговори
до 65 преди 2 години
Сервитьорите взимат доста. Жена ми управлява проекти, но преди години, като студент, работеше в дискотека като сервитьорка. Деляха си всички бакшишите- бармани, сервитьори. По около 200лв. изкарваше само от бакшиши, отделно заплатата.
55
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Мераклии за ТКЗС за мотиката нема ли :)))
54
0
 
2
 
! Отговори
до 54 преди 2 години
Да вметнем, че горна облагаема граница на доходите НЯМА. Ама няма откъде да го знаеш това, защото такъв доход не си помирисвал. Плосък данък 10% си прочети какво е. Мерси.
53
1
 
5
 
! Отговори
До Христо преди 2 години
Абе вие сервитьорчетата като взима по 8 бона чисто, Ричи Алибегов за какво иска среща с президента, че кръчмите били пред фалит? Немоа да си го обясня.
52
3
 
3
 
! Отговори
До Христо преди 2 години
Ристьо, за 300лв. бакшиш трябват към 4-5000лв. оборот. Средната сметка на човек ако е към 5лв. за кафе и сок, или бира с картофи, това са 1000 поръчки. Продължи си сметките или фантазиите сам.
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ниво "предварително проучване" означава много фалшиви обяви. Дават им едни пари на HR агенция да пуска обяви в сайтовете, да събира CVта и да провежда интервюта за фирма която още не е дошла тук и не се знае дали изобщо ще дойде. Само губят времето и надеждите на кандидат-работниците с тези фалшиви обяви за работа.
50
2
 
6
 
! Отговори
Баче Кико преди 2 години
Защо му е на украински програмист да дойде в България, а не примерно да отиде в Ирландия, Холандия или Германия. То война в Украйна има от 2014г, не съм забелязал наплив от украински програмисти към нашата мила татковина. Само общи работници за хотелите идват.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ухилен като че тези хора заради него ще дойдат тука. Хората бягат от войната
48
0
 
9
 
! Отговори
Киро сота преди 2 години
Я бачкам у Сота и взимам 1000 лв на месец. По цел ден седим у колата и си точим ножу
47
5
 
5
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Няма как един програмист да взима под 10 хиляди лева щото аз като сервитьор изкарвам по 300 кинта чисто на ден от бакшиш и отделно заплатата ми е 1800 чисто. Общо към 7800 лева чисто взимам на месец.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Готови били! А ще си подадеш ли оставката, ако до месец не дойдат 30% от тях като са толкова "готови"? До кога ще я карате на празни приказки, докато теглите заем, след заем?
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист Програмисте, откога на псих о патите вече им викат програмисти?
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България пари няма. Това се знае в цял свят. Изключвам IT. Българските поговорки са показателни... "Нема пари действайте", "С пари всеки знае", "Ден година храни"... Все поговорки на беден народ...
43
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 17 Уважаеми експерте, всеки, получаващ сериозна заплата у нас, е прекрасно осведомен за факта, че е налице "максимален осигурителен доход" За 2021 той е 3000 лв, за 2022 предложението е да се вдигне на 3 600. Единственото обяснение, че някой, който твърди, че получава 18 000 лв заплата, не знае този факт е просто - , пенсионер или охранител на паркинг. Тези хора нямат представа, че горната облагаема граница на доходите е 3000...Честито, !
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Готови - на ниво "предварително проучване"! Направо да се чудим къде ще ги поберем тези компании, няма да остане място за нашите...
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе те и от Китай бяха тръгнали да се връщат обратно в ЕС, ама у нас не ги виждам нещо тия европейски компании. Но- дай боже!
40
0
 
6
 
! Отговори
от РУАНДА идват още преди 2 години
Киро и Радев затова изчегъртат българите, за да има терен за тях.. ПРЕСТЪПНИЦИ..!!
39
1
 
1
 
! Отговори
До 45 преди 2 години
Ако искаш ми вярвай, не те карам намира да ви вярваш. Аз знам много добре колко взимам всеки месец.
38
9
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Работя от 20 години в тази индустрия. В момента има 2 милиона свободни места за програмисти в България, но няма кой да ги заеме. До 2025 година ще се търсят само 4 милиона програмисти за офисите в София. Говори се, че общо на България ще са нужни към 12 милиона програмисти и то само в следващите 5 до 7 години.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Продавачка в мол... Ако връзваш 1000 лв. нето на месец трябва да се радваш... Те в моловете са на под 1000 лв. на месец...