Асен Василев: Опашките са организирани, нормално е да има инфлация при война

"В момента България ползва най-евтиния бензин и най-евтиното дизелово гориво в Европа"
13 мар 2022 21:40, Красимир Ангелов
369
Асен Василев: Опашките са организирани, нормално е да има инфлация при война
Снимка: БГНЕС

Опашките за горива и олио са организирани акции с цел манипулиране на пазара и всяване на паника, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването "Защо, господин министър?" по bTV.

Той поясни, че специално що се отнася до горивата в истерията основна роля е имала и младежката организация на ГЕРБ.

"За олиото е ясно – имаме слънчоглед за 4 години, има достатъчно олио по складовете, виждаме, че само в няколко вериги се вдигнаха цените и само на някои производители. Някои фирми или някои хора, които организират тази манипулация, в момента издевателстват над българския народ“, смята министърът на финансите.

Още по темата
Органът, който трябва да ги установи и санкционира е Комисията за защита на конкуренцията, отбеляза Асен Василев. „Сезирали сме я за бензина, сега и за олиото. До нас достигат информации, че ще има такива акции и за брашно, за захар“, каза още Василев.

Той посочи, че цените на електроенергията са същите, каквито са били на 1 юни миналата година.

Според финансовият министър е нормално да има инфлация, защото има война. "Тази инфлация обаче е в 5-10%, всичко, което се вдига двойно или тройно, в 99% от случаите е манипулация на пазара", посочи Асен Василев.

"В момента България ползва най-евтиния бензин и най-евтиното дизелово гориво в Европа. В момента в държавата има пшеница два пъти повече отколкото ни трябва, за да стигнем до реколта 2023 г. Държавата изкупува зърно, за да се подсигурим, че и за хляб, и за фураж, ще има достатъчно зърно до реколта 2023 г. Ако не успеем да подсигурим зърно до реколта 2023 г. ще забраним износа на зърно, но в момента имаме повече, отколкото ни трябва", обясни министърът на финансите.

Финансовият министър коментира и кризата с бежанците от Украйна и отбеляза, че все още не е платено на хотелиерите, които са ги приютили.

"В момента има ясни правила, ясно е кой може да получи средства и е казано, че на база практически разходи се подават документи и се плаща на момента. Когато хотелиерите се отчетат в министерството на туризма, могат да получат пари", обясни той.

Той обясни още, че ЕК прави един много голям пакет за всички гранична държави, които приемат бежанци, така че тези средства ще дойдат по линия на ЕС до края на годината.

"Ако спрат доставките на газ за Европа, ще спрат и за България. Имаме план за действие, имаме начин да доставим газ в страната, който не е от „Газпром“ и който гарантира 100% обезпечаване на потреблението и за бита, и за индустрията. Този газ обаче най-вероятно ще дойде на по-високи цени", каза още Асен Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
185
0
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
На ви промяна. Яжте на Рундю ушите ся :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
184
0
 
19
 
! Отговори
м....да преди 2 години
Всичко е организирано. Само властта с тези министри - некадърници не може да се организира с адеквакватни решения при тази ситуация. Решението е ние да се организираме и изпратим там откъдето са дошли. ОСТАВКА.
183
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така увеличеното на горива и продукти е от 3 месеца ,и аз съм Оставки
182
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
инфлацията имаше и преди войната , сега оправдания оставка
181
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опашките били организирани ? Този в какъв свят живее? Т.е. хората се правят на бедни, хич не им трябва олио, но те се бутат срещу заплащане по опашки. Ха ха ха. Що не се измита този, че стана за смях.Да вземе и Рашков със себе си.
180
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирчо не му мина номера и народа го подигра, сега е време да се смеем на Кокорчо. Ей тва е политиката на България 21ви век. Просто едни смешньовци.
179
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама разбира се, те всички други са виновни но не и вие. А олиото по 6 лв.
178
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т*пак, това да не са организираните ви протести? Хората искат по евтино олио, не всички взимат като вас хиляди заплата! А вие за какво взимате толкова големи заплати не е ясно, след като не вършите никаква работа!
177
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много читаф коалиционен партнер имате уе! Благодарете им за подбъзикването на мат'риала! Ха-ха!
176
2
 
23
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
кирчо, кокорчо не знам какви икономисти сте, но се доказахте като тотални некадърници. Ще върнете боко на бял кон с вашето бездействие. Вие почнахте като него пречи ми станишев, пречи ми бсп , пречи ми Радев, а сега и вие пречи ми герб.Ами аре по-бързо работете, те утре ще направят спекула с хляба, със сиренето , с не знам какво си и вие блеете. Държавата за какво е, тя е точно за това да е регулатор на такива неща. Всеки ден се доказвате като неспособни и некадърни и ще стигнем до избори отново
175
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка бе некадърници!
174
1
 
3
 
! Отговори
moronic-masonic преди 2 години
СРЕДНА КЛАСА НА РОМИТЕ ПОКОЛЕНИЯТА. ОСОБЕНО ВАЖИ ЗА ОБЩИНИТЕ В ПРОВИНЦИЯТА. ПОД 5 МЛН.
173
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Друго си е "нашите" хора да кажат "Нищо не можем да направим, такова е положението в целия свят" вместо хората на "другите". Помпозният театър с уволненията и изчегъртването беше ясно, че няма да промени нищо съществено в държавата.
172
1
 
3
 
! Отговори
Някой преди 2 години
До Алекс252Да, както тоалетната хартия преди 2г. От какъв зор - Едва ли някой може да обясни. Ще си имат после за следващите 10 г. олио на "хубава" цена.
171
9
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Тези опашки привличат не много умните индивиди.Изкупува олио без да мисли дали му трябват няколко стека.*** инстикти.
170
2
 
19
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Нека тази "умна глава" да ми обясни защо да е нормално. Да неби нефта от Украйна да го помпят? Какво общо има с цените на нефта (например) тази война? Това си е чиста спекула. Група алчни бандити ограбват целия свят по всеки възможен начин. Това си е то истината за цените.
169
1
 
24
 
! Отговори
тома неверни преди 2 години
Има война???Кокорчо смотан,всеки момент по земята има война.....
168
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
232- ТОВА ДЕТО СИ НАПИСАЛ И ДА ГО ПОВТОРИШ ХИЛЯДИ ПЪТИ ЩЕ СЕ НАМЕРИ ЛИ НЯКОЙ ДА ТИ ПОВЯРВА- ВЯРНО ЧЕ ИМА МНОГО КАТО КОКОР ДА ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ, НО НЕ ОЗНАЧАВА ЧЕ ГИ МИСЛЯТ ЗАЩОТО В ТОЯ СЛУЧАЙ НЯМА ДА СИ НАПЪЛНЯТ ДЖОБОВЕТЕ С ОТКРАДНАТОТО, А ТЕ КРАДАТ АМА ЯКО КРАДАТ- ВИЖ КАК СЕ СМАЗВА ИКОНОМИКА ТОВА СЕ СЛУЧВА ПРЕД ОЧИТЕ НИ.
167
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има високи цени и инфлация....................това е пазарна икономика...........не е централизирана икономика (социализъм)...........в целия свят цените растат!!Добро утро, селяни прости!!
166
5
 
37
 
! Отговори
Промяната преди 2 години
Това ли е промяната? Вдигане цените на бензина, хранителни продукти, ток, газ, парно...Не ставате за управници!