Асен Василев: Опашките са организирани, нормално е да има инфлация при война

"В момента България ползва най-евтиния бензин и най-евтиното дизелово гориво в Европа"
13 мар 2022 21:40, Красимир Ангелов
369
Асен Василев: Опашките са организирани, нормално е да има инфлация при война
Снимка: БГНЕС

Опашките за горива и олио са организирани акции с цел манипулиране на пазара и всяване на паника, заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в предаването "Защо, господин министър?" по bTV.

Той поясни, че специално що се отнася до горивата в истерията основна роля е имала и младежката организация на ГЕРБ.

"За олиото е ясно – имаме слънчоглед за 4 години, има достатъчно олио по складовете, виждаме, че само в няколко вериги се вдигнаха цените и само на някои производители. Някои фирми или някои хора, които организират тази манипулация, в момента издевателстват над българския народ“, смята министърът на финансите.

Още по темата
Органът, който трябва да ги установи и санкционира е Комисията за защита на конкуренцията, отбеляза Асен Василев. „Сезирали сме я за бензина, сега и за олиото. До нас достигат информации, че ще има такива акции и за брашно, за захар“, каза още Василев.

Той посочи, че цените на електроенергията са същите, каквито са били на 1 юни миналата година.

Според финансовият министър е нормално да има инфлация, защото има война. "Тази инфлация обаче е в 5-10%, всичко, което се вдига двойно или тройно, в 99% от случаите е манипулация на пазара", посочи Асен Василев.

"В момента България ползва най-евтиния бензин и най-евтиното дизелово гориво в Европа. В момента в държавата има пшеница два пъти повече отколкото ни трябва, за да стигнем до реколта 2023 г. Държавата изкупува зърно, за да се подсигурим, че и за хляб, и за фураж, ще има достатъчно зърно до реколта 2023 г. Ако не успеем да подсигурим зърно до реколта 2023 г. ще забраним износа на зърно, но в момента имаме повече, отколкото ни трябва", обясни министърът на финансите.

Финансовият министър коментира и кризата с бежанците от Украйна и отбеляза, че все още не е платено на хотелиерите, които са ги приютили.

"В момента има ясни правила, ясно е кой може да получи средства и е казано, че на база практически разходи се подават документи и се плаща на момента. Когато хотелиерите се отчетат в министерството на туризма, могат да получат пари", обясни той.

Той обясни още, че ЕК прави един много голям пакет за всички гранична държави, които приемат бежанци, така че тези средства ще дойдат по линия на ЕС до края на годината.

"Ако спрат доставките на газ за Европа, ще спрат и за България. Имаме план за действие, имаме начин да доставим газ в страната, който не е от „Газпром“ и който гарантира 100% обезпечаване на потреблението и за бита, и за индустрията. Този газ обаче най-вероятно ще дойде на по-високи цени", каза още Асен Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


369
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този път е хибридна атака от организацията "Старци ГЕРБ". Изпратени са с мисия в Кауфланд да изкупят олиото и да всяват паника в населението
204
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 2ри март мина много време, а цените продължават да се покачват. Сега кой е виновен - Шел, Рокфелер, Уорън Бъфет или Бъгс Бъни...
203
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учили били в Харвард. Ами българските ВУЗ- ве , че и дори ПУЦ - ве пускат по кадърни от тези които президентът Раден ги вкара да ни уж управлеват. Виждаме ежедневно вече три месеца как управлеват, въпросът е до кога?
202
1
 
30
 
! Отговори
Избори! преди 2 години
Това правителство трябва да се измита възможно най-бързо! И без инженеринговите проекти на Радев - Янев.
201
0
 
21
 
! Отговори
До 287 преди 2 години
Лошото е, че обикновените хора страдат от простотията на тези ... и лакомията и кариеризма на 5% от българите!
200
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПП са достойни ученици на татко Радев и мама Мустафа. Колкото до глупаците и наивниците, които подкрепиха ПП, ИТН и ДБ ни вкарват на всички кола...
199
2
 
27
 
! Отговори
1280 преди 2 години
Как е протестантчета? Влиза ли все по-навътре? Плачкате ли? Или направо си ревете?Ама като ви обяснявахме преди година, че чупите държавата, че това което искате не е промяна, а подмяна и то със стари доказано некадърни муцуни не ревахте.Ами ревете сега, бройте стотинките, псувайте и кълнете - сами си ги избрахте с късата си памет и злобните си душици. Сами сте си виновни.
198
0
 
29
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 2 години
Вместо да се биете в магазините, излезте и набийте виновниците за тази криза.
197
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие пък все сте безгрешни !Циркаджии.
196
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двамата некадърници Кирчо и Кокорчо да си стягат багажа и да отиват там, откъдето са дошли. Пълни аматьори, насила ще докарат на власт Боце от Банкя! Да се измита и миниЗдърката на икономиката Корнелия - тя може да фалира предприятия и министерства, не става за съзидателна работа! И онзи министър на транспорта - Господ иска да си го прибере на небето , а не да разсипва България, тя и сега е почти фалирала!
195
5
 
6
 
! Отговори
Горе-Долу преди 2 години
33 години има инфлация и го приемаме за нещо нормално.
194
2
 
20
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Промяната, промяната.... Яжте промяна сега, кеф... Киро и Асан нали знаят английски, пък Боко само торта и сахер :)))))))))))))))))))))))))) Ох кеф, на прос комунист само глад и лабут :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
193
3
 
18
 
! Отговори
Младеж от ГЕРБ преди 2 години
Утре пускат яйца по 9 стотинки в Кауфланд. Това са последните яйца, повече няма да има ! Количествата са ограничени. Всички пред магазините в 5.30ч. Ще се правят списъци. Промоцията започва в 8.00ч. П П приятно пазаруване.
192
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези от ПП и целата четворна коалиция много от рано си създадоха омразата на народа. Всичко е зле, не могат да управляват държавата, гаф след гаф - първият беше с пенсиите сега сме вече растящите непрекъснато цени. Преди Борисов и ГЕРБ беха виновни, сега вайната не тук , а в Украйна, после кой? Оставка.
191
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И заЩо Кауфланд продаваше олиото на редовна цена 4,80 миналото лято, изяснихте ли си там, в коалицийката? Не опашките са организирани, а повишаването на цените е отдавна подготвено! Евро до две години ..., приказки за марсианци ... харвардси кръгове от картели ... война било имало! Войната си я направихте сами~
190
0
 
16
 
! Отговори
Лев преди 2 години
От къде и намират все такива безмозъчни - по време на война повишението на цените било "манипулирано". На крива ракета...
189
1
 
24
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Как не те е срам.Всичко човешко ли е изчезнало,егати и наглите ***.Горивото в България било най евтино,ами доходите бе дебилл,за тях какво ще кажеш.Хората изнемогват а те им се подиграват.Ето ни промяна,след месец два,тези ще си вдигнат чукалата и ще изчезнат от България с милионите а на нас сре.д..ния за пореден път.
188
0
 
12
 
! Отговори
плевен преди 2 години
пътя и д ави няма
187
0
 
17
 
! Отговори
Радев преди 2 години
ГОРДЕЯ СЕ, ЧЕ ИМАМ ТАКИВА МИНИСРИ! КАК ИНАЧЕ ЩЕ ПРЕВЪРНЕМ БЪЛГАРИЯ В БЛАТО?
186
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Скъп мой приятелю Бойко, потвърждавам подкрепата на всички нас от ЕНП. Правителствата, водени от теб, преведоха България през кризи и я изведоха по-силна. Това заяви в обръщение в началото на Националното събрание на ГЕРБ генералният секретар на ЕНП Антонио Лопес.Твоите правителства пазеха финансовата стабилност. В момента страната ви се управлява от коалиция на омразата. Мандатоносителят е формация, която не желае да се регистрира като партия и да поеме отговорност, коментира Лопес"