Хърсев: Бюджетът не е планиран за отбранителни действия

Войната се води и с икономически средства, подчерта икономистът
15 мар 2022 18:00, Анисия Иванова
18

Напълно е възможно да се наложи извънредна актуализация на бюджета преди планираната през юли месец. Това прогнозира финансистът Емил Хърсев в студиото на "България сутрин".

"Никой не знае в какви процеси може да бъде въвлечена България като част от един отбранителен военен съюз. Бюджетът не е планиран да водим отбранителни действия. Допускам, че могат да бъдат взети решения за съвместни общи действия на икономическия и военен съюз, в които участваме", коментира експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че България продължава да е от страните в ЕС с най-ниска задлъжнялост и с един от най-ниските ръстове на задлъжнялост.

"С този ръст на цените, които се увеличават навсякъде, моментът не е най-подходящ за дългосрочни планове. Има твърде сериозни текущи проблеми, които могат да наложат актуализации в рамките на няколко месеца. Освен военните действия, има и икономически, които засягат всички. Не се знае до какви разрушения може да се стигне като щети по интернационалната инфраструктура като газопроводи, например", заяви Хърсев.

Финансистът уточни, че взимането на нов дълг от страна на държавата не означава непременно допълнителна задлъжнялост.

"В началото на всяка година има намаляване на бюджетните приходи. Когато фирмите започнат да си плащат изравнителните вноски за корпоративния данък, тогава бюджетът рязко излиза на излишък. Вероятно стана въпрос за преходно увеличение на дълга, което през следващите месеци ще спадне. Освен това приходите в бюджета са далеч над планираното, когато се намираме в инфлация. Ние имаме момент на изключителен икономически стрес. Този взрив ще продължи докато траят военните действия, които не се водят с бомби, ракети и снаряди, а с икономически средства - наложените ограничения и наказания", подчерта Емил Хърсев.

Той не съветва хората да инвестират в злато, защото след икономическата криза цената му обичайно спада с 20-30%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В бюджета включени ли са казамарми и армия сигурно не Ние си веем белия флаг отдалеч се вижда
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той подчерта, че България продължава да е от страните в ЕС с най-ниска задлъжнялост и с един от най-ниските ръстове на задлъжнялост._______________ Каква е цената бе чапкъни за това, най високата смъртност, най бедното население, най ограбената държава? Питайте един обикновен човек за приоритетите дали за него задлъжнялоста или да има нещо за ядене в къщи за семейството е по важно!
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
fake news.
13
1
 
4
 
! Отговори
Ром'с преди 2 години
Да, ама министърчето на отбраната иска вкара България във война. Дано Радев издържи утре на натиска на американският министър и не се прегъне и разреши американски войски на наша територия и във въздушното пространство.
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в какво да инвестират хората в хартийки без покритие ли. Точно злато, сребро, други ценни метали.
11
1
 
3
 
! Отговори
Ученика преди 2 години
Този или е измамник или не си разбира от работата.
10
0
 
12
 
! Отговори
SS преди 2 години
Ние за какво изобщо сме готови ? Е имаме хрантутници които народа презрително нарича шапкари дето от 1945 год до сега паразитират и не правят нищо ! Но пък говорят Който не храни свойта армия ,храни чужда ! И ги храним ! Ранно пенсиониране,20 брутни заплати и др привилегии ! А вие блъскайте ,може да не дочакате пенсия ! Армията ни е пълен таш*к ,ама генерали и полковници с лопата да ринеш
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия спят прави. Ние се нещо не сме разбрали, не сме готови, на крива ракета и космоса и пречи.
8
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хърсев може да си зарови дипломата
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя другар набеден за икономист, пожизнено ше ни обяснява от къде изгрява слънцето.
6
2
 
4
 
! Отговори
АМИ преди 2 години
Преправете го да стане отбранителен тогава.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще има ли нови КТБ-та.
4
3
 
3
 
! Отговори
Тия, новите преди 2 години
Скъсаха всякаква връзка с действителноста. Отктиват високотехнологични приемни по границите, а не подпомагат хотелиерите. Хората, каквито и добри намерения да са имали, правителството ги компроментира, обявяват фалити. Кой ще ги посреща, техни хора?!!!!!
3
0
 
3
 
! Отговори
хахахахахаах преди 2 години
ей, пак ли бе?!
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хърсев, бюджетът трябва да се пренапише! Не знам дали знаеш но ЕС е отложил нашия план за възстановяване! Парите свършиха! Отиват за въоръжаване! Възстановяване няма да има! Чакат ни тежки времена!
1
3
 
6
 
! Отговори
Ще бъде преди 2 години
Въвлечена в нападателни действия. Имаме 8 салфетни самолетчета.