Бивши министри на отбраната зоват да окажем военна помощ на Украйна

България да се включи в отбраната на Киев
153
Бивши министри на отбраната зоват да окажем военна помощ на Украйна
Снимка: БГНЕС

Шестима бивши министри на отбраната на България призовават в декларация страната ни да окаже военно-техническа помощ на Украйна.

България трябва час по-скоро да стане част от общоевропейския и евроатлантически отговор на агресията срещу Украйна и да се включи с каквото е по възможностите ни в отбранителните доставки, се посочва в декларацията подписана от Бойко Ноев, министър на отбраната 1994-1995 г. и 1999-2001 г., Николай Свинаров, министър на отбраната 2001-2005 г., Аню Ангелов, министър на отбраната 2010-2013 г., Тодор Тагарев, министър на отбраната 2013 г., Велизар Шаламанов, министър на отбраната 2014 г., и Николай Ненчев, министър на отбраната 2014-2017 година.

"Призоваваме народните представители, независимо от политическата си принадлежност, незабавно да започнат консултации за приемане на решение на парламента, което да даде необходимия мандат на изпълнителната власт да се включи в общоевропейското усилие за укрепване на отбраната на Украйна. Най-бързо това може да стане със средства от наличностите на Българската армия, без де е необходимо включването на основни бойни платформи и въоръжения", пише в декларацията. Посочва се още, че на предприятията от българската отбранителна индустрия трябва да бъде възложено своевременното възстановяване на съответните боекомплекти за гарантиране боеспособността на въоръжените ни сили.

В тези драматични дни България продължава да се откроява сред съюзниците си от ЕС и НАТО със своята нерешителна и двусмислена политика относно оказването на военно-техническа помощ за Украйна, посочват бившите военни министри като според тях това нанася щети на авторитета на страната. „Остава без отговор принципният въпрос защо присъединяването към съюзните усилия би създало опасност за България? Защо именно България, за разлика от всички останали държави от ЕС и НАТО, би била заплашена от Путин? Защо именно България, за разлика от граничещите с конфликта страни, би била въвлечена в конфликта?“, се отбелязва в декларацията.

„Трябва ясно да заявим, че именно проявите на колебливост и неувереност, на подкопаване на съюзната солидарност, превръщат България в лесна плячка за геополитическия опортюнизъм, който търси слабите места, върху които да стовари ударите си - били те хибридни или други.  Българският „неутралитет“ към войната в Украйна е пряка заплаха за интересите на сигурността ни“, заявяват бившите министри на отбраната.

„Вече 33 дни украинският народ отблъсква агресията на Кремъл с неимоверна храброст и саможертва. Безразборните бомбардировки на агресора над мирните градове и села причиняват хиляди невинни жертви сред цивилното население, включително жени, деца и възрастни. Милиони са прокудени от домовете си и търсят закрила в чужбина. Военната машина на Кремъл извършва военни престъпления“, пише в декларацията.

„Демократичният свят остро осъжда агресията на Путин и неговата клика и застава единно зад справедливата кауза на Украйна. В предните редици на солидарността са държавите от ЕС и НАТО, които освен убежище за бежанците, предоставят на Украйна и материална помощ, включително средства за отбрана, с които да се удържа агресора“, се посочва в декларацията.

„Днес гражданите на Украйна защитават не просто своята страна.  Те защитават границите на Европа, към която искат да принадлежат и която Путин е обявил за враг. Сред враговете е приписана и България.

Всеки изход от войната, който е наложен със силата на оръжието на агресора, ще бъде удар не просто по авторитета на демократичния свят, но и по доверието в способностите на неговите организации, НАТО и ЕС да защитават своите ценности и интереси. Затова и отбраната срещу агресията на Путин в Украйна е наша обща кауза“, заявяват бившите министри на отбраната.

Време за губене няма. Трябва да изпълним дълга си към украинския народ преди да е станало късно, завършва декларацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
15
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 2 години
До Как да се докажат/ Ежедневно и непрекъснато се доказват с васално коленопреклонно подчинение.За това им дават копанка с долари ,за хапнат ,за да имат сила и злост да оплюват Русия,славянството,азбуката и т.н.
84
1
 
21
 
! Отговори
ооtrr преди 2 години
Всички тези щабни плевели са били винги на хранилка , няма род и родина за тях. Изчистването трябва да дойде от вътре на вън, но това ще стане , като огладнее тълпата , освен ,ч е ще гиразкъса и ще се самоизяде
83
1
 
15
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 2 години
До юлиян/// Четвърта , от тридесет години сме в една продължителна трета национална катастрофа,а четвъртата ще е като ъпгрейд на третата
82
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пожар с бензин гасят! Печалбата разрушава дори всякакъв намек за разум и човечност. Който въоръжава украинците, е убиец! Спрете войната!
81
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не подкрепям нито Русия нито Украйна в този конфликт, и не желая държавата ми да оказва помощ, освен на бежанците.
80
2
 
17
 
! Отговори
Български полк" преди 2 години
Българският доброволчески полк "Киев" набира сила;))) В него, първи се записа бившият министър-председател на България, Бойко М. Борисов. След него, втори, веднага се записа Чехлю Гоцеделчевски, понеже искал пак Бойко да му подръпва ушите. За генерал щабар на полка се записа и Маймундуру Паси. Той щял да сис тои в щаба на полка и дава акъл как да се убиват руснаци. Днес, още 6-ти *** доброволци се записаха, като рейнжъри, за да послужат с практическите си умения! Слава Украине!Всех героям, слава!
79
1
 
13
 
! Отговори
Ralica преди 2 години
Е няма такива ***.
78
1
 
18
 
! Отговори
До Аню Ангелов преди 2 години
Мога да говоря с дни за корупцията, която лично ти Аню бе създал когато беше началник на ПВО в БА. Само да спомена, че за преместването на офицер от полка ОСА, село Бояново в по добър гарнизон трябваше да ти плати около $10 000, и говорим за средата и края на 90-те. Отделно далаверите с военни имоти. Не се накрадохте на тоя свят, а сега искате да подпалите България във война.
77
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руският агент Иван Каракочан, известен повече като Шкембе войвода мълчи. Верен е до гроб на СССР!
76
1
 
20
 
! Отговори
юлиян преди 2 години
Вървим уверено към трета национална катастрофа.
75
10
 
4
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 2 години
До ПОЛКОВНИКНай добре ще е да захапеш твоят 10.3 мм Сумрак за дулото и да се гръмнеш Няма смисъл да се разкарваш до Русия.
74
1
 
25
 
! Отговори
Отврат! преди 2 години
Омръзна ми от тези въртиопашки! Преди 89г - върли комунисти, след 89 - убедени евроатлантици!
73
1
 
24
 
! Отговори
Как да се докажат преди 2 години
Бойко Ноев, Николай Свинаров, Аню Ангелов, Тодор Тагарев, Велизар Шаламанов, Николай Ненчев все комунистически ме ке ре та се чудят какда се докажат пред новите господари!
72
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да грабват пушкитеи да дават пример ОТ Украйна!
71
1
 
23
 
! Отговори
Патриоти, душа дават преди 2 години
но не своите души, а душата на народа! Защо тези добре платени марионетки не заминат като доброволци за Украйна???
70
18
 
1
 
! Отговори
потриоти преди 2 години
Промяната зове преоръжаване и негодните боеприпаси и самолети вместо за скрап да се използват в отбраната и спасяване на човешки животи в Украйна.
69
2
 
20
 
! Отговори
ПОЛКОВНИК преди 2 години
Веднага Плевналиев и Паси да взимат по една пушка и бегом към окопите в Киев.Ако го направят взимам си моя 10.3 милиметров Сумрак и се включвам в Руската армия !
68
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бивш министър е половин затворник! Тези са вече по-близо...
67
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моля? И каква ми е Украйна? И да станем мишена на Русия ли? Който иска, да си събира партакешите и да отива на фронта в Украйна. Нямам синове за курбан за чужда война. Те са се клели под български знамена, а не под украински! СТИГА, СПРЕТЕ СЕ! Решавайте хилядите, българските проблеми, а не украинските! Идвате ми вече в повече. Слава на РУСИЯ!
66
1
 
11
 
! Отговори
Някой преди 2 години
"...да окажем военна помощ на Украйна". Защо? Нали окупаторите *** като мухи и отстъпват по всички фронтове? Самолетите и хеликоптерите им падат като круши от небето? Добре се справя украинската армия и хората с черното слънце на гърдите, и свастики на каските? Каква помощ им трябва, освен за погребенията на труповете на руските войници? Ми гледайте телевизии, четете вестници и новинарски сайтове. Освен за погребенията на руските войници не им трябва помощ Отлично се справят.