Бивши министри на отбраната зоват да окажем военна помощ на Украйна

България да се включи в отбраната на Киев
153
Бивши министри на отбраната зоват да окажем военна помощ на Украйна
Снимка: БГНЕС

Шестима бивши министри на отбраната на България призовават в декларация страната ни да окаже военно-техническа помощ на Украйна.

България трябва час по-скоро да стане част от общоевропейския и евроатлантически отговор на агресията срещу Украйна и да се включи с каквото е по възможностите ни в отбранителните доставки, се посочва в декларацията подписана от Бойко Ноев, министър на отбраната 1994-1995 г. и 1999-2001 г., Николай Свинаров, министър на отбраната 2001-2005 г., Аню Ангелов, министър на отбраната 2010-2013 г., Тодор Тагарев, министър на отбраната 2013 г., Велизар Шаламанов, министър на отбраната 2014 г., и Николай Ненчев, министър на отбраната 2014-2017 година.

"Призоваваме народните представители, независимо от политическата си принадлежност, незабавно да започнат консултации за приемане на решение на парламента, което да даде необходимия мандат на изпълнителната власт да се включи в общоевропейското усилие за укрепване на отбраната на Украйна. Най-бързо това може да стане със средства от наличностите на Българската армия, без де е необходимо включването на основни бойни платформи и въоръжения", пише в декларацията. Посочва се още, че на предприятията от българската отбранителна индустрия трябва да бъде възложено своевременното възстановяване на съответните боекомплекти за гарантиране боеспособността на въоръжените ни сили.

В тези драматични дни България продължава да се откроява сред съюзниците си от ЕС и НАТО със своята нерешителна и двусмислена политика относно оказването на военно-техническа помощ за Украйна, посочват бившите военни министри като според тях това нанася щети на авторитета на страната. „Остава без отговор принципният въпрос защо присъединяването към съюзните усилия би създало опасност за България? Защо именно България, за разлика от всички останали държави от ЕС и НАТО, би била заплашена от Путин? Защо именно България, за разлика от граничещите с конфликта страни, би била въвлечена в конфликта?“, се отбелязва в декларацията.

„Трябва ясно да заявим, че именно проявите на колебливост и неувереност, на подкопаване на съюзната солидарност, превръщат България в лесна плячка за геополитическия опортюнизъм, който търси слабите места, върху които да стовари ударите си - били те хибридни или други.  Българският „неутралитет“ към войната в Украйна е пряка заплаха за интересите на сигурността ни“, заявяват бившите министри на отбраната.

„Вече 33 дни украинският народ отблъсква агресията на Кремъл с неимоверна храброст и саможертва. Безразборните бомбардировки на агресора над мирните градове и села причиняват хиляди невинни жертви сред цивилното население, включително жени, деца и възрастни. Милиони са прокудени от домовете си и търсят закрила в чужбина. Военната машина на Кремъл извършва военни престъпления“, пише в декларацията.

„Демократичният свят остро осъжда агресията на Путин и неговата клика и застава единно зад справедливата кауза на Украйна. В предните редици на солидарността са държавите от ЕС и НАТО, които освен убежище за бежанците, предоставят на Украйна и материална помощ, включително средства за отбрана, с които да се удържа агресора“, се посочва в декларацията.

„Днес гражданите на Украйна защитават не просто своята страна.  Те защитават границите на Европа, към която искат да принадлежат и която Путин е обявил за враг. Сред враговете е приписана и България.

Всеки изход от войната, който е наложен със силата на оръжието на агресора, ще бъде удар не просто по авторитета на демократичния свят, но и по доверието в способностите на неговите организации, НАТО и ЕС да защитават своите ценности и интереси. Затова и отбраната срещу агресията на Путин в Украйна е наша обща кауза“, заявяват бившите министри на отбраната.

Време за губене няма. Трябва да изпълним дълга си към украинския народ преди да е станало късно, завършва декларацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пращане на военна помощ е равносилно на включване във войната, все едно сме изпратили войски. Това е ескалация на военните действия. Тези които призовават подобни неща са на хранилката на сащ, да им провеждат политиките тук на място, без оглед дали това е вредно за България или не. Трябва да има само шарани да налапват кукичката.
104
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе , къде ше се включим, бре? Мое ли да има толкова кухи *** у нашта армия?! Амчи руснцаците гърмят по 4-5 ракетни установки на ВСУ на ден, а ние имаме общо 12! Гърмят им по 4-5 самолета съшо така, а ние имаме 2-3..... Значи за 2 дена отгърмяване МАКС.... Къде да се включим? А? А? А? Или да им пратим прашки?
103
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо нато не смее да обяви украйна за зона без полети? Натовски самолет над украйна не може да прехвръкне. Въздушното пространство на украйна се контролира 100% от Русия -- тя си играе на война с украйна. Русия има контрол над цялата територия на натовска европа - От Сирия на юг и от Калининград на север могат да стигнат всяка точка на западна европа. Всичко се вижда като на длан от космоса.Когато бай дън е в Полша руснаците му изпращат привет с взривове на военни обекти в западна украйна.
102
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде българските лaйнapи на украйнския фронт, понятие си нямат какво може да направи Русия. Сащ стоят настрана и подбутват кeлeшите, дайте оръжие, дайте това, направете онова. Какви са ни? ***, някой кестените трябва да им вади от огъня и после те ще ги хапват сладко. Такъв пpocт народ се е навъдил, скачайте в огъня индивидуално, ако дърпате околните един куршум ще ви се отрази идеално.
101
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия няма да мирясат, докато не ошамарим някой от тях.
100
2
 
4
 
! Отговори
xoxo преди 2 години
Това се случва с наемниците- пушка с 10 патрона и ако не щеш-бягай ако можеш.https://youtube/watch?v=j8Pf5Ewrby0
99
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен -"По -добре " -- на такива *** като тебе ли ще вярваме, заминавай, никой не те е вързал.
98
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме си руска колония. Зависими от енергоносители и отбранителна техника.
97
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека *** американци и британци да ходят там, ние само ще ръкопляскаме като ги трепят.Нашата политика спрямо американците трябва да бъде: днес умрете вие, а ние утре.
96
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен -"По -добре "- Какви ракети ще пуска русия за 15 минути е изстрита от земята .
95
19
 
5
 
! Отговори
тодор живков преди 2 години
Да идват американците и след една седмица рашките със скимтене ще се изнижат от Украйна .
94
3
 
20
 
! Отговори
няма лошо,тръгвайте преди 2 години
Бивши комунисти,сега първи атлантици,се докарват на новите чорбаджии!
93
4
 
14
 
! Отговори
Бай Дън до #82 преди 2 години
Давам на тия мои слуги по един " Калашник" и ...право в Украйна!!!
92
4
 
12
 
! Отговори
Бай Дън до #82 преди 2 години
Давам на тия мои слуги по един " Калашник" и ...право в Украйна!!!
91
4
 
18
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Предлагам да ги пратим тия 6ма ,плюс Пасито,Инджев,Плевньо и останалите кравешки екскременти,циркулиращи по телевизийте.Малко ама от сърце
90
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да пратят бронежилетки, какво толкова. Ние и без това не ги ползваме. Мен друго ме тревожи - Митрофанова, която няма да нарека превъзходителство посмъртно, два дни не е лаяла против Кирчо. Ковид ли я тръшна, агентитите ли и изм.ряха, Малинов ли не може да си открие записките, че да и ги прати или просто е затишие пред буря? Чакам нова серия бъл.воч.
89
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Думата бивши нищо ли не им говори на тези наглеци? Ако са много мераклии за война да заминават!
88
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички под съд за национално предателство!
87
2
 
12
 
! Отговори
Вие сте предатели! преди 2 години
1. Българинът инж. Иван Милев - жив изгорен в Одеса на 2 май 2014 деец на българската общност... 2 Българинът Александър Николов - мирен протестиращ разстрелян в Одеса на 2 май 2014... 3. Опожареният Български културен дом в Одеса на 2 май 2014... 4. Разкъсаните 15 български знамена в Киев на 7 юли 2015 пред посещението на Българския Президент... 5. Оскверненият пред 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1878 в Болград - поруганите им имена омазани с украинска жълна и синя боя на 29 февр
86
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички изброени бивши министри на отбраната не трябва да се опитват да дават акъл, а трябва да се подведат под отговорност за трагичното състояние на Българската армия, за което много са допринесли с кражбите и простотията си!