Бивши министри на отбраната зоват да окажем военна помощ на Украйна

България да се включи в отбраната на Киев
153
Бивши министри на отбраната зоват да окажем военна помощ на Украйна
Снимка: БГНЕС

Шестима бивши министри на отбраната на България призовават в декларация страната ни да окаже военно-техническа помощ на Украйна.

България трябва час по-скоро да стане част от общоевропейския и евроатлантически отговор на агресията срещу Украйна и да се включи с каквото е по възможностите ни в отбранителните доставки, се посочва в декларацията подписана от Бойко Ноев, министър на отбраната 1994-1995 г. и 1999-2001 г., Николай Свинаров, министър на отбраната 2001-2005 г., Аню Ангелов, министър на отбраната 2010-2013 г., Тодор Тагарев, министър на отбраната 2013 г., Велизар Шаламанов, министър на отбраната 2014 г., и Николай Ненчев, министър на отбраната 2014-2017 година.

"Призоваваме народните представители, независимо от политическата си принадлежност, незабавно да започнат консултации за приемане на решение на парламента, което да даде необходимия мандат на изпълнителната власт да се включи в общоевропейското усилие за укрепване на отбраната на Украйна. Най-бързо това може да стане със средства от наличностите на Българската армия, без де е необходимо включването на основни бойни платформи и въоръжения", пише в декларацията. Посочва се още, че на предприятията от българската отбранителна индустрия трябва да бъде възложено своевременното възстановяване на съответните боекомплекти за гарантиране боеспособността на въоръжените ни сили.

В тези драматични дни България продължава да се откроява сред съюзниците си от ЕС и НАТО със своята нерешителна и двусмислена политика относно оказването на военно-техническа помощ за Украйна, посочват бившите военни министри като според тях това нанася щети на авторитета на страната. „Остава без отговор принципният въпрос защо присъединяването към съюзните усилия би създало опасност за България? Защо именно България, за разлика от всички останали държави от ЕС и НАТО, би била заплашена от Путин? Защо именно България, за разлика от граничещите с конфликта страни, би била въвлечена в конфликта?“, се отбелязва в декларацията.

„Трябва ясно да заявим, че именно проявите на колебливост и неувереност, на подкопаване на съюзната солидарност, превръщат България в лесна плячка за геополитическия опортюнизъм, който търси слабите места, върху които да стовари ударите си - били те хибридни или други.  Българският „неутралитет“ към войната в Украйна е пряка заплаха за интересите на сигурността ни“, заявяват бившите министри на отбраната.

„Вече 33 дни украинският народ отблъсква агресията на Кремъл с неимоверна храброст и саможертва. Безразборните бомбардировки на агресора над мирните градове и села причиняват хиляди невинни жертви сред цивилното население, включително жени, деца и възрастни. Милиони са прокудени от домовете си и търсят закрила в чужбина. Военната машина на Кремъл извършва военни престъпления“, пише в декларацията.

„Демократичният свят остро осъжда агресията на Путин и неговата клика и застава единно зад справедливата кауза на Украйна. В предните редици на солидарността са държавите от ЕС и НАТО, които освен убежище за бежанците, предоставят на Украйна и материална помощ, включително средства за отбрана, с които да се удържа агресора“, се посочва в декларацията.

„Днес гражданите на Украйна защитават не просто своята страна.  Те защитават границите на Европа, към която искат да принадлежат и която Путин е обявил за враг. Сред враговете е приписана и България.

Всеки изход от войната, който е наложен със силата на оръжието на агресора, ще бъде удар не просто по авторитета на демократичния свят, но и по доверието в способностите на неговите организации, НАТО и ЕС да защитават своите ценности и интереси. Затова и отбраната срещу агресията на Путин в Украйна е наша обща кауза“, заявяват бившите министри на отбраната.

Време за губене няма. Трябва да изпълним дълга си към украинския народ преди да е станало късно, завършва декларацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
20
 
! Отговори
Дедо Либен преди 2 години
"Бивши министри на отбраната зоват да окажем военна помощ на Украйна"Нямам нищо против тези *** да бръкнат в джобовете си и да дарят нещо за любимата Украина. НО ОТ НАШИТЕ ПАРИ И --НЕЕЕЕ!!
64
2
 
19
 
! Отговори
отвратен преди 2 години
НЕ СТЕ ЖАЛКИ ,А МНОГО ГНУСНИ СТЕ !!!
63
1
 
23
 
! Отговори
СТАР ЕФРЕИТОР преди 2 години
ТЕ ЗАТОВА СА БИВШИ ЩОТО ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ
62
2
 
20
 
! Отговори
Всички преди 2 години
Да дадат личен пример и принос! Слагат кубинките и пашли на фронте.
61
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До стената да украсим стената
60
2
 
24
 
! Отговори
Гнусни преди 2 години
Национални предатели!
59
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде бойните дядовци в една стара Уазка и да палят към Киев.Тъкмо като ги думнат във бусчето няма да има нужда от отделни погребения.
58
1
 
10
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
Но се надяват пак да бъдат министри.
57
2
 
28
 
! Отговори
Помощ за Украйна преди 2 години
Нека да започнем набиране на средства за пътните, храната и екипировката на бившите министри, техните деца и внуци за Украйна. Еднопосочен билет.
56
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Евроатлантикът да свърши нещо полезно за България- да ги поведе към фронта и шестимата и да се бият до живот!
55
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бившите министри на отбраната не случайно са БИВШИ! Явно народа е решил, че партиите им не са достатъчно български и ги е оставил в забвение. Та ако много настояват бившите министри да помагат на Украйна, да нарамват пушките. А ние ще се постараем партиите от които говорят за винаги да си останат бивши. Обещанаме!
54
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се разберем: не България, а бившите министри - на отбраната, на ВнР и т.н. и бившите военолюбиви премиери и президени и сегашният премиер да отидат да се бият за Украйна на актьора Зеленски! Ние няма да проливаме кръв за него, за един престарял невнимаващ какво говори президент на САЩ, за френския лицемерен Макрон, за водачката на ЕК многодетната Урсула!
53
2
 
23
 
! Отговори
Сиромах преди 2 години
Тия наши бивши министри на отбраната да си събират багажа в мешките и да заминават за Украйна на първа линия!Ако нямат пари за пътни ще организираме събиране на средства,само да се отървем от тези т***пани!Абе Вие слепи ли бяхте 8 години и защо сега си затваряне очите за зверствата на тия фашисти и нацисти?Не виждате ли татуировките им,не виждате ли зверствата им как се крият по етажите и на покривите на жилищните блокове,как слагат танкове,бтри,пво непосредствено до болници,училища и т.н?
52
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези по-голяма тежест ли имат от българския народ?
51
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
давайте им по една пушка и да заминавааат !
50
3
 
22
 
! Отговори
мишо преди 2 години
Всичките тези министри напред и с песен! Ама се съмнявам, същото е като Христо празнодумеца дето щеше да събаря двореца на Доган в Отманли, Бургас. Само дрънкат, само лъжат и най-вече крадат!
49
4
 
34
 
! Отговори
Принос за Украйна преди 2 години
Бойко Ноев - има син и дъщеря. ---- Николай Свинаров - има три деца --- Аню Ангелов - има двама синове --- Тодор Тагарев - има три деца --- Велизар Шаламанов - баща и дядо --- Николай Ненчев - има момче и момиче.... Пращайте децата си и внуците си да се бият за Украйна и не ни забърквайте във вашите лични проблеми!
48
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки който зове за военна помощт може да отиде в Украйна да му дадът каска автомат и кубинки и да помага, то така по телевизията лесно помагат всеки може, " Дайте да дадем" ми дайте вие бе...
47
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат да пращат,за да стане по-дълъг конфликта,а аз се надявам пък да свърши.Ако мислят,че ще спечелят пари с продажбата на оръжие още по-лошо.Не се знае после в какви ръце ще попадне това оръжие и дали няма да си се върне в границите на държавата,но в грешни ръце и да стане тука масово клане.Грешка е и другите да пращат,но взеха да се осъзнават и поспряха доставките на оръжие.Само хуманитарна помощ трябва.
46
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шестимата с най-голям принос българската армия да е в сегашното си окаяно състояние. Сега афишират ясно и защо е така - те не са били български министри. Но като искат, да заминават за Украйна, никой не им пречи.