След 100 дни кабинетът е стабилен, до края на годината няма да има избори

Политолози отчитат липса на идейна и ценностна основа на правителството
137
След 100 дни кабинетът е стабилен, до края на годината няма да има избори
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Не се очаква разпад на управляващата коалиция в хоризонта до края на годината. Около този извод се обединяват в доклад за първите сто дни на правителството експерти от Аналитичния клуб за прогнози "Examiner". Сред тях има политолози, социолози, специалисти в различни професионални направления, сред които Димитър Найденов, доц. Татяна Буруджиева, проф. Румяна Коларова,  Димитър Диманов.

Първо - не очакваме разпад на управляващата коалиция в хоризонта до края на годината, каза доц. Татяна Буруджиева, секретар на Аналитичния клуб за прогнози, цитирана от БТА.

Естествено, винаги е възможно при сериозен катаклизъм, който към този момент няма как да бъде предвиден, това да се случи, допълни тя. Всички фактори на ерозия на доверие и напрежение между партньорите в коалицията биха могли да бъдат минимизирани, както с подобряване на работата на управлението, така и с ограничаващи щетите действия, като например смяна на министри, каквито вече започнаха, смятат експертите.

Второ - липсата на решителни действия по справяне с кризите е притеснително, най-вече поради ефекта, който може да окаже върху обществените нагласи. Изостря се неудовлетвореността от работата на правителството в редица сектори, което предвещава трудности в управлението по-нататък, посочи Буруджиева.

Стоте дни не дадоха спокойствие на правителството. Въпреки обективните трудности, общественото мнение остана доминирано от надеждата управлението да се справи.

Независимо от желанието и декларациите на управляващата коалиция обаче, налице е разминаване не само между дневния ред на обществото и политическия дневен ред, има разминаване между декларирани намерения и действия, цитира още Буруджиева изводите в доклада.

Основна причина, според експертите, за дефектите в работата на правителството в тези сто дни е липсата на идейна и ценностна основа на правителството, поради прекалената хетерогенност на коалицията, което води до липса на приоритети и стратегическа цел и създава усещането за парцелиране на работата на Министерския съвет и целеполагане без отчитане на това какъв ще е резултатът от всяко конкретно политическо действие.

Доц. Буруджиева каза още, че от Аналитичния клуб "Examiner" имат намерение всеки месец да представят доклад. Тя посочи, че в анализа се представят само и единствено позиции, по които нямат разногласия.

Относно прогнозата за мандата на правителството, Юлий Павлов коментира, че имат консенсус по въпроса, че вероятността за избори до края на годината е много близка до нула. Той посочи, че всички отчитат, че правителството може да си изкара мандата. Неговата лична прогноза е, че до местните избори догодина няма да има предсрочни парламентарни.

За мен хоризонтът е много по-къс, коментира доц. Татяна Буруджиева. Тя отбеляза, че самото правителство още в първите сто дни не е дало елементарна гаранция за стабилност и е престанало да говори за четиригодишния си мандат. Всички коалиционни партньори са в момента в предизборна риторика, посочи Буруджиева.

Проф. Румяна Коларова коментира, че има очакване на хората, че това правителство все пак има някакъв потенциал. Основният начин, по който правителството минава през сътресения, е чрез смяна на министри, посочи тя. Коларова отбеляза, че смяна на министри толкова рано не сме имали.

Румяна Коларова коментира, че наблюдаваме липса на партийност и дори разпад на традиционните партии при функционирането на правителството. Тя посочи, че в БСП и ДСБ има процеси на ерозия, ПП "Има такъв народ" също е в процес на ерозия, в допълнение, че все още не е добре структурирана, а "Продължаваме Промяната" дори не прави  усилия да се структурира като партия.

Сто дена след началото всички министри са неразпознаваеми с изключение на четирима, които трупат негативите от дейността на всички останали, добави тя. Отчитаме ролята и значението на служебните кабинети като допълнително усложнили задачата на правителството, коментира политологът. По думите й, правителството е заварило държавата "в условията на свободно падане".

Анализаторът и енергиен експерт Димитър Иванов посочи, че не само България, но и Европа, и светът, се намират в две кризи - здравна и енергийна, които доминират политиката във всички сфери. Той коментира, че предприетите от правителството мерки в енергетиката са довели до успокоение, но показват липса на системна, ясна политика и конкретни идеи за справяне с кризата.

Според социолога Юлий Павлов външната политика е тази област, в която дейността на правителството е най-разумна и успешна и се оценява най-високо от нашите партньори в ЕС и НАТО. Като цяло позицията на правителството е проевропейска и като цяло това се одобрява от мнозинството от българските граждани, смята той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: избориправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Спеца преди 2 години
Докато не приберете предните бандюги може да си развявате байряка , но ако изпортите нещата ....МЕТЛА и за Вас
110
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тва чичи Сам ли ти го каза ???
109
3
 
1
 
! Отговори
браво Кирил Петков преди 2 години
Кабинета ще си изкара мандата до край. Първия умен министърпредседател необременен с минали далавери!
108
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво ти каза фон ден еди коя си кириле и ти примря инфантил
107
0
 
6
 
! Отговори
Динев преди 2 години
Хората останаха ЖЕСТОКО ИЗЛЪГАНИ...До този момент едно НИЩО... Налице е само едно лакействане за чуждите интереси...Крайно време е тези да си ходят... Тази коалиция е сбор от персони преследващи личните си интереси и тези на САЩ.
106
1
 
10
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Това е най лошото правителство в новата ни история готово да ни вкара и вьв чужда война
105
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените щом се вдигат няма как да има стабилно правителство с някакъв хоризонт цяла година. Това са несериозни приказки. Не си вършат работата едно и второ опитват се да ни подхлъзнат с войната в украйна и да ни замесят за да се оправдаят.
104
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вервайте си. Корнелка проваля всичко, до което се докосне.
103
24
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Кабинетът ще изкара до край,защото е стабилен.
102
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ангелинче хапчетата , бе душа забрави ги !!!
101
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех мечти , Киро кретенеро пада до месец най много , оооо да избори ще има и за щастие ще бъдат спечелени от ГЕРБ
100
17
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 2 години
Промяната в България ще продължи ,въпреки саботажите на имащите почти всичката власт все още от ГЕРБ ,техните придворни лакеи и политико- икономическите кръгове с много големи финансови потоци за противодействие срещу това да станем едно по- справедливо и демократично общество.Въпреки всичко благодарение на Европейската Прокуратура от тяхната "престъпна клика" ще има със осъдителна присъда за корупция по високите етажи от тяхното най-пагубно за страната корумпирано управление - ГЕРБ и олигарсите
99
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Управлеващите не искат избори това е ясно защото повече никага ПП, БСП, ИТН нема да помиришат власта и ще се държат като удовник за сламка за нея със всякакви поводи за сметка на народа. Те не направиха нищо полезно за Българияа и българите и се оправдават с войната в Украйна.
98
0
 
6
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
СЛОЖИ СИ ОЧИЛА И ЩЕ ВИДИШ КОИ СА ПРАСЕТАТА.
97
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в момента на УКР нет канал дават Азовски Мотел напуснат от фъшетите какви неща са изоставени. през 2-3 стаи коте, навсякъде спринцовки, опаковки от западни хапчета, алкохол книги , лични документи с оригинални адреси, имена и снимки. Някой най дивашки е предал огрмни групи азовци на руснаците и както са гневни за мъченията и убийствата на пленените руски артилеристи най-вероятно клетите наци-укеристи ще бъдат разстрелвани на място без никаква Женевска договореност
96
1
 
8
 
! Отговори
Стабилен кабинет.. преди 2 години
Стабилен глад....... някои го предпочитат(отслабващите червени прасета обединили се в ОФ-РАДЕВ)
95
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Григор Димитров бил арестуван на летище в Унията. Същият е пренасял недекларирани 4 ракети????
94
0
 
8
 
! Отговори
Инса Ойл преди 2 години
Инса Ойл е изпратила подробен сигнал до европейската прокуратура за грубата намеса на Асен Василев в работата на рафинерията. Посочват се грубият опит за натиск и налагане на цени, които не отговарят на тези на пазара.
93
14
 
3
 
! Отговори
Фюрера преди 2 години
Изяжте се от яд гербери и ***, правителството няма падане и ще ви мачка до последно!
92
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Кирил и финансовиа още не са поръчали рубли в костинбродската печатница с бригадир месью Цвъкю Цвъкарю=бегачо с основно необразУвание и началник смяна Бурьо Бюарьо-заючерино Пиейчдерасто бе, дека след президентските избори го назначиха за Първа Кофпомпа