Петков: Правим нова проверка на Gemcorp за руски капитали

САЩ се разграничиха от сделката
185
Петков: Правим нова проверка на Gemcorp за руски капитали
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби за предходно участие на свързани с Русия лица в нея, като няма да се допуснат съмнителни капитали у нас, заяви пред bTV министър-председателят Кирил Петков.

Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти. Медийни публикации свързаха фонда с руски олигарси.

„Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, обяви Петков.

Вицепремиерът Асен Василев обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но вчера от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

Още по темата
„Американското посолство просто и ясно каза, че не застават зад тази инвестиция – нито са „за“, нито са „против“, просто се оттеглят от тази дискусия“, заяви Петков, като допълни, че първата среща на Василев с другата обявена като американска енергийна компания в меморандума – IP3, е била по време на визита в САЩ.

Премиерът подчерта, че е подписано "общо писмо за намерение, но няма абсолютно нищо конкретно като реален договор: "Те просто казаха "Ние имаме средства, които бихме искали да инвестираме в посока енергетика".

БГНЕС припомня, че на 23 март в присъствието на министър-председателя Кирил Петков министърът на енергетиката Александър Николов подписа Меморандум за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation.

Документът регламентира сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Авторитетното британско издание „Файненшъл таймс“ публикува голямо разследване за произхода на парите на Gemcorp. Според вестника те са дадени от руски олигарси близки до Сергей Чемезов, който е ръководител на държавната оръжейна корпорация „Ростех“ и един от най-близките на Владимир Путин хора. В момента Чемезов и „Ростех“ са поставени под санкции заради нахлуването на Русия в Украйна.

САЩ се разграничиха от сделката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още по темата: Кирил ПетковGemcorp
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И дипломата на Киро се оказа картинка от Гугъл.
31
2
 
2
 
! Отговори
Християнка преди 2 години
Кирил Петков е блaгословен от Бoг с *** с oбраза на Богoродицa. Тoй с охoта гo покaзва нa прaвославните миpяни, за да мoгат тe дa сe любувaт нa святoто чудo, гaлейки гo и цeлувайки гo. *** е лeчебен и лeкува вярвaщите от кoварни бoлести в чeст нa Ииcуса Хриcта Бoга нaш.
30
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СТРАНДЖАТА -- сега пък и от икономика ли почна да разбираш? Демокрадците могат само да крадат нещо, което други са построили. Бай дън разрушава американската икономика и това ни радва.
29
4
 
2
 
! Отговори
Боко идва преди 2 години
Боко идва на бял кон, само Лъчо Мозъка да му измери кръвното. А и също така търсят стабилен ЯК кон, да може да му държат краката, за да може да се крепи, когато монтират Толупа с кран.
28
12
 
1
 
! Отговори
Лошо ми е! преди 2 години
Пти Толупа сега щеше да има И инфлация И кражби. Поне кражбите ги пресякоха. Да изкараме по-леко кризата. Е да - сега ГЕРБ-авите малко реват, че им е криза, но за нормалните хора, които не са крадци, е много добре. Живее се. Вижда се светлинка. Браво Кире.
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжат ви, а вие им вярвате, също за тръбите дето сме ги платили ние, да ама за 3 години се избиват от такси и после 50 години ще събираме само такси, особено сега като спряха северен поток.
26
12
 
2
 
! Отговори
__кво да ти кажа__ преди 2 години
При Киро е лошо, така е. Но при Толупа беше трижди по-лошо.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кире не ставаш бе ! При Толупа беше лошо ,но при тебе е още по лошо
24
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро-лъжеца, лятото твърдеше, че инхаус поръчките били корупция, а на есен вече разплащаше на строителите тъкмо по същата процедура.Лъжец!
23
2
 
9
 
! Отговори
шопа преди 2 години
Има еврейски капитал! И с проверка ще те изработят! Бегай!!!!!!!!!
22
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
КирЕ марионетката пак се е на.търтил, каквото му кажат от амбасадата това прави, а българите кучета ги яли.
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре. ok .
20
2
 
9
 
! Отговори
българина преди 2 години
а проверка на ВМА за украински вируси? а за фашисти в укренското посолство
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** да играеш в някоя холивудска или боливудска !помия! ролята на сатаната или луцифер. Там ще си по-успешен с тази неумна ухилена физиономия. В момента ни губиш времето с напъни да се правиш на премиер.
18
1
 
4
 
! Отговори
дедо Ви преди 2 години
Кириле не подписвай за банкови гаранции от страна на РБ, тея веднага ще офейкат?
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе вземете мерки срещу най-големия руски агент в България - Радев. Нали Решетников го назначи. Докога ще го бавите?
16
1
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Много по - просто е! ИЗТОЧНИЯТ И ЗАПАДНИЯТ К А П И Т А Л И З Ъ М СЕ СБЛЪСКАХА ЧЕЛНО НА ТЕРИТЭРИЯТА НА УГРАЙНА. А НИЕ - НИ НАЛЯВО, НИ НАДЯСНО...ХА В ЛА...НОТО ПРЯСНО!
15
1
 
2
 
! Отговори
Т ъп аци преди 2 години
Като прочетох заглавието, викам си, браво, търсят рубли!!! Пък то ...
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро, ти да ни си мислиш, че управлението на държава е игра за деца. Срам и позор носиш на милата ни родина.
13
5
 
7
 
! Отговори
В. преди 2 години
Какво ви пречат руските капитали?