Румен Радев: Подкрепяме безусловно Албания за преговори за ЕС

Албанският държавен глава Илир Мета е на посещение в страната
Обновена: 5 апр 2022 11:43 | 5 апр 2022 11:41, Росен Стойчев
6
Румен Радев: Подкрепяме безусловно Албания за преговори за ЕС
Снимка: Investor

Президентът Румен Радев разговаря с албанския си колега Илир Мета. След срещата българският държавен глава обясни, че България и Албания не са просто съюзници, а партньори и приятели. Принос за това имало българското малцинство в страната.

„Нашите страни споделят обща визия за бъдещето на нашия регион като съюзници и партньори. Бъдеще, базирано на добросъседството и всеобхватното регионално сътрудничество. На следването на принципите и политиките на Европейския съюз

Искам ясно да заявя позицията, която изразих още преди две години в Тирана. България подкрепя започването на преговори с Албания, без условия”, каза държавният глава. И допълни: „България казва безусловно „да” за начало на преговорите

Още по темата
”.

Радостната новина според него е, че имаме пряка въздушна връзка между Тирана и София, което било добре за обмена на млади хора.

От своя страна Мета заяви, всички малцинства, включително и българското, са защитени в Албания.

"Одобрили сме законодателство. Българското малцинство е включено, а сега има и допълнителни подзаконови актове. Затова всички малцинства в Албания са защитени, както и българското, и се прави всичко възможно те да се гордеят със своята идентичност и да бъдат винаги добре интегрирани и подкрепяни от всички институции – централни и местни", заяви албанският президент.

В отговор на въпрос българския държавен глава заяви, че Албания ще вземе участие в многонационалната бойна група с взвод. Очакваме в най-скоро време взводът да пристигне в България, каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичко това са някакви натовски сащ схеми
3
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори албанците имат по -добри гени от нашите плешунгери с азиатски кратуни!
2
5
 
11
 
! Отговори
Илирчо преди 2 години
Това какво следва да значи? Албания и Македония вече не са разглеждани в пакет? Не е Ок да спираме цял народ, защото не може да се разберем с Македония.
1
2
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Стар лаф: Да живее българо-албанската граница :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))