Атанасов: Спецправосъдието преследва политически неудобните

Нямало и случайно разпределение на делата, заяви той
18 апр 2022 09:55, Петя Славова
33
Атанасов: Спецправосъдието преследва политически неудобните
Снимка: БГНЕС

Закриват се специализираните съд и прокуратура, а Атанас Атанасов, депутат от "Демократична България" коментира пред БНТ казуса: "Образно бих казал - Един от елементите на Борисовата държава беше закрит".

"Миналата седмица МВР публикуваха списък от 116 преписки, изпратени в периода 2020-2021 година за корупция по високите етажи на властта. Половината от тях са изпратени в Специализираната прокуратура и до ден днешен няма реакция. Там има данни за престъпления, извършени в здравеопазването, в строителството на пътища. Направи ми впечатление, че в три от тези преписки, за които е отбелязано, че са свързани с лица, близки до главния прокурор и досега няма реакция по тях", добави Атанасов.

Още по темата

По думите му спецправосъдието е създадено с две цели - да бъдат преследвани политически неудобните на Борисовата държава и да бъдат прикривани престъпления. Според Атанасов друг проблем е била липсата на случайно разпределение на делата.

На всеки един от магистратите е дадена възможност да продължи реализацията си в съдебната система, подчерта Атанасов. Заяви, че следващата стъпка е обща реформа в съдебната система - децентрализиране на прокуратурата и преструктуриране на ВСС чрез промени в Конституцията.

На този етап е ясно, че ГЕРБ и донякъде ДПС няма да подкрепят тези предложения. Ако няма мнозинство за конституционни промени, има и други механизми за промени в процесуалните закони, които могат да се постигнат с обикновено мнозинство, каза още Атанасов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Петър преди 2 години
Поръчката на Прокопиев е да се закрие спецправосъдието, че да не го гонят, това им е играта на ДБ!
25
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Спомням си 26 Освен обиди, друго не виждам в коментарите Ви, което ме навежда на мисълта, че сте гербав трoл :)
24
2
 
4
 
! Отговори
Спомням си преди 2 години
До Анонимен 21... Неуважаеми ми Анонимнико, виждам, че от истината те е заболяло! От това което бръщолевиш виждам, че си или някоя болшевишка от-репка или някоя от ***-патерици крепящи това мало-умно правителство в момента. Аз кой съм-не е твоя работа, а разстоянието между нас е светлинни години и то не е в твоя полза. Петолъчките с които са в главата ти могат само заучени мантри да бълват. Аз ти говоря с факти и ако все още е останало нещо в главата ти-вземи и го размърдай, не се излагай!
23
0
 
6
 
! Отговори
Мацццц преди 2 години
Образно казано - поръчката на спонсора е изпълнена?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де. Нали го закрихте. Какво още се обяснявате:(((
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така де да няма кой да пречи на Рашков да се развихря
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори комунистите са по-добре от тези, само да махнат *** и Йотова
19
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Спомням си 20 Много е просто, гербав тролe. ЕС настоява да има борба с корупцията и спец.прокуратурата й изглежда добра идея, но герб успяха да я опорочат напълно, като напълниха спец-а с гербави калинки, които основно се занимаха с подслушване на граждани и журналисти, а не - с борба с корупцията и орг.престъпност. Да се изчисти спец-а в момента е невъзможно, затова го закриха. Едно е идеята, съвсем друго - изпълнението й.
18
3
 
12
 
! Отговори
Спомням си преди 2 години
Гномът Джаба пак се изказва неподготвен ! Спомням си, че една от препоръките на ЕС беше да се въведе Специализирана прокуратура в България. Не мога да разбера как когато ги устройва за жълтопаветните метежници посланията на Брюксел са закон, а друг път - не ! Много добре си върши работата Специализираната прокуратура и потвърждение за това са десетките дела срещу престъпници и незаконно забогатели на гърба на народа олигарси ! Проблема им е, че те са техни "спонсори" ! Това е истината !
17
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
политически неудобните- черепа, маджо, цветан василев, ветко, вълчо, баневи - всички от червената пасмина.
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важен е проблемът със случайното разпределение, който в прокуратурата изобщо не се спазва. И т.нар. командироване на прокурори. Нарочно се пазят свободни места в прокуратурите - за да се командироват свои хора. Сега се сетило ВСС-то да обяви конкурс. За 29 места са се явили почти 900 кандидати. Ама на гешев не му трябват такива, дето са издържали изпити, които той не би издържал. На него му трябват пръскачки, да слушат.
15
3
 
9
 
! Отговори
пена преди 2 години
Точно тоя да говори за репресии от милиционери...
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като дойде силен прокурор и на заврения зет и кликата около него всичко свързано с присъди има става неудобни. Във всяка нормална страна гномът нямаше да е политик, а отдавна да си излежал присъдата
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14 А кой, гербав :) Даже каскетът бе така мил да си спомни, че са ги създали да отбият номера, защото от ЕС са настоявали :)
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да не би Борисов да ги е създал?!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие ли сте неудобните, с НПО-тата и флага с дъгата?
10
17
 
5
 
! Отговори
от народа преди 2 години
това е много добре, че въче се върви в някаква посока. мафията трябва да бъде премахната в нейните корени. трудно е, но не и невъзможно. тук всички, които се считат българи и желаят да има бъдеще България, и нашите деца, да се заемем всички срещу мафията. Трябва да се ОСЪДЯТ: Борисов, Доган, Карадайе, Иван Костов, Тома Биков, Желязков, Пеевски, Цветанов и списъка е дълъг. Да не говорим, за тези , за които и имената не сме им чували. Да не сме колония на Сащ, на Русия! Ще стане! Така да бъде!
9
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Майора 8 гербав, това, че сами си вярвате на лъжите, не значи, че някой друг мисли, като вас. По цял ден пишете едни и същи опорки и се ядосвате, че не сме ги били разбрали. Елементарно, гербав. Не вярваме на лъжи.
8
3
 
22
 
! Отговори
На снимката преди 2 години
Изключително пpocт и противен индивид...
7
2
 
13
 
! Отговори
Майора преди 2 години
Абе ген. Гном ти въобще от право разбираш ли или още живееш при комунизма , когато МВР преследваше политически неудобните? Само ваште глави не рзабраха че закриването на спец звената е в интерес на олигарсите които чрез ДБ и правосъдния министър си прокарват политиката! А нима ЕС не се обяви срещу тяхното закриване или ще кажеш че и тя е на Борисов! От комунистически следовател друго не може и да се очаква!