Атанасов: Спецправосъдието преследва политически неудобните

Нямало и случайно разпределение на делата, заяви той
18 апр 2022 09:55, Петя Славова
33
Атанасов: Спецправосъдието преследва политически неудобните
Снимка: БГНЕС

Закриват се специализираните съд и прокуратура, а Атанас Атанасов, депутат от "Демократична България" коментира пред БНТ казуса: "Образно бих казал - Един от елементите на Борисовата държава беше закрит".

"Миналата седмица МВР публикуваха списък от 116 преписки, изпратени в периода 2020-2021 година за корупция по високите етажи на властта. Половината от тях са изпратени в Специализираната прокуратура и до ден днешен няма реакция. Там има данни за престъпления, извършени в здравеопазването, в строителството на пътища. Направи ми впечатление, че в три от тези преписки, за които е отбелязано, че са свързани с лица, близки до главния прокурор и досега няма реакция по тях", добави Атанасов.

Още по темата

По думите му спецправосъдието е създадено с две цели - да бъдат преследвани политически неудобните на Борисовата държава и да бъдат прикривани престъпления. Според Атанасов друг проблем е била липсата на случайно разпределение на делата.

На всеки един от магистратите е дадена възможност да продължи реализацията си в съдебната система, подчерта Атанасов. Заяви, че следващата стъпка е обща реформа в съдебната система - децентрализиране на прокуратурата и преструктуриране на ВСС чрез промени в Конституцията.

На този етап е ясно, че ГЕРБ и донякъде ДПС няма да подкрепят тези предложения. Ако няма мнозинство за конституционни промени, има и други механизми за промени в процесуалните закони, които могат да се постигнат с обикновено мнозинство, каза още Атанасов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казакомунистът от възродителният процес от 80 год това ли е Подмяната ккооммуунисттитеда вземат властта
5
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"спецправосъдието е създадено с две цели - да бъдат преследвани политически неудобните на Борисовата държава и да бъдат прикривани престъпления" __________ Не си спомням друга тема, по която да съм се солидаризирал с този ***.
4
2
 
7
 
! Отговори
друг непомнещ преди 2 години
До Друг Помнещ Но за първи път политически неудобните са неудобни наистина за народа :)
3
5
 
10
 
! Отговори
Друг Помнещ преди 2 години
А сега по стар комунистически обичай политически неудобните ги преследва МеВеРе.
2
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не можете да махнете гешката, оставете 0 прокурори на негово подчинение и 1 над него - да го разследва :)
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В холандия директно ги убеват на улицата!