Проф. Кадинов подал оставка, защото Атанас Атанасов му я поискал

На мястото му все още няма избран заместник
18 апр 2022 21:17, Нели Христова
41
Проф. Кадинов подал оставка, защото  Атанас Атанасов му я поискал
Снимка: БГНЕС

"Не съм запознат с доводите, които проф. Кадинов е изложил. Там е пропуснато, че той си подаде оставката, защото аз му я поисках. Имахме голямо разминаване между темп за работа, конкретика, проблемите, които виждаме", каза министърът на културата Атанас Атанасов в интервю пред "Дневник".

Миналата седмица неговият заместник Бойко Кадинов подаде оставка. Това решение обаче е дошло след като така е поискал Атанасов.  

"Очаквах много по-решителни и навременни действия. Радвам се, че се съгласи и си подаде оставката, разделихме се съвсем колегиално. Благодаря му за свършената работа дотук", каза още Атанасов.

На мястото на проф. Кадинов все още няма избран заместник. Атанасов каза, че няма да поиска оставката и на другия си заместник - Весела Кондакова, за която имаше повдигнат сигнал за конфликт на интереси и корупция.   

"Подхождам винаги добронамерено и с доверие, всеки започва да работи с кредит на доверие, но той не е неизчерпателен. Когато имам достатъчно примери, го оттеглям. До този момент не виждам причина да се съмнявам", каза той.

Културният министър коментира и средносрочната прогноза, която предвижда бюджетът да падне от 0,6 до 0,4% до 2024 г.

 "Бих искал да успокоя хората. Разговаряхме с министерството на финансите. Тази прогноза е базова, тригодишна, не залага никакви политики. Тя се публикува сега, защото има такова такова законово изискване, срокът е до 25 април и трябва да бъде публикувана задължително. Бюджетната процедура е разделена на 3 части. Няма място за паника, това е съвсем формално", каза Атанасов.

След искането на актьорите за увеличаване на заплатите културният министър каза, че това не зависи изцяло от Министерството на културата.  "Има браншови трудов договор, не мога с магическа пръчка, днес да подпиша и заплатите да са два пъти по-големи. Това е част от нашите приоритети. Това също ще идва с някакъв вид реформа. Възнаграждения и заплати ще идва с реформи", каза Атанасов.

Културният министър коментира и искането на неговата оставка. "Бих си подал оставката, ако наруша закона, ако премиерът ми я поиска, ако загубя доверието на нашата организация. Не съм направил нищо незаконно", каза Атанасов.  Всеки има правото да иска оставка, затова сме демокрация. Но хората поискаха промяна, в момента виждат нещо различно. Не съм искал да обидя никого, ако това е грешката ми в министерството, съм готов да я приема", допълни още културният министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
19
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
Петков отстрани Янев, но защити малката друсалка. Обидно е, че хора, посветили се цял живот на култура и образование в България мълчат пред тези абсолютни никаквици и откровени крадци! Явно отвращението от това правителство е огромно.
30
0
 
23
 
! Отговори
Радев,това са твоите преди 2 години
Ти довлече от небитието неуспели българчета от чужбина, кой не знае български, кой съден, без никакъв опит, но ПОСЛУШНИ!!! Някакъв ***, чийто връх е боядисването на селско читалище се гаври с професори???
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Козляк :))
28
0
 
12
 
! Отговори
Начи преди 2 години
гусин министре, искам видео обръщение за оставката, благодарности, пожелания... нищо че не е петък... ***...
27
4
 
21
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Аз ако съм професор няма да се съглася едно пишлeмe да ми иска оставката. И то пишлeмe, което явно пие до несвяст, а кой знае - много е вероятно и да се дрогира. Не бил направил нищо нередно... Ами утре тогава пусни в социалните мрежи видео как онанираш примерно! Пак ли няма да правиш нищо нередно?
26
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ме е страх от министъра на културата, страх ме е от културата на министъра на културата.
25
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напушено необразовано без обща култура иска оставка на професор моля вземете си промяната под мишница и марш оттук.
24
2
 
28
 
! Отговори
фигурант радеФ преди 2 години
как може човек завършил третокласен колеж (равносилно на ПУЦ или СПТУ) за артист ДА Е МИНИСТЪР И ДА СЕ ГАВ РИ С ПРОФЕСОРИ
23
0
 
14
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Висшисти,висшисти,висшисти..Огромно заблатено поле,сред него стои и се чуди,едно другарско Уеке.
22
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След подигравките с картините на Майстора, това идиотско видео на омаяния и опиянен от властта Аз съм Наско, ни дойде в повече.
21
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Читалището не е негова идея. В американските училища и университети, за по-добра атестация трябва да извършиш хуманитарна дейност, където си избереш по света. Хитрецът Наско, хем при баба и дядо, хем си направи купон със съученици, или състудент, хем отчете дейност пред училищните власти, хем ни подведе, колко морален е. Колко милее за читалището на баба си и нейните съселяни. А ние, наивниците вярваме на тарикатлъците, на Киро и агитката му.
20
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наско трябваше да си седи в Татарево при възстановеното читалище, да си поддържа сцената му и организирането на фестивала и щеше да си тежи на мястото и да го уважават хората. На министерския пост много олекна, не е за него.
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Наско даваш пари първо на актьорите.Те се явяват по телевизиите и ще разказват колко добър министър си.На другите от културата ако нещо остане.
18
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
софийските айтита, държат подобни за власт, за пари ще програмират и чипа на баба си, фенове на харипотърските компютърни анимации.
17
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро живял в чужбина, не че го оправдава това за особения му изказ и употреба на глаголи с -ме накрая където трябва и където не трябва. Ами тоя кОлурно неизчерпателен министър какво го правим? Къде е учил, и той ли по други държави? Боже, боже, що тия вересии......
16
0
 
16
 
! Отговори
защо преди 2 години
"... "... всеки започва да работи с кредит на доверие, но той не е неизчерпателен" Еех министре, дано Нелка ти е скроила номер с цитиранено, че жална и майка на културата"
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да се гласува с дистанционното на климатика!
14
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Редно е този екземпляр на снимката - ПРОСТО Наско да си подаде оставката незабавно.
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега всички ще видят каква тотал щета е човек още не улегнал и не познаващ системата. Ще страдат всички.
12
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това момче съсипва културата! Наркомааан!